1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Leonardo BADEA: Un consumator care are incredere in piata va duce la dezvoltarea acesteia

Prezent la cea de-a V-a editie a Conferintei Forumului International al Schemelor de Garantare in Asigurari - IFIGS, organizata joi la Palatul Parlamentului de FGA, Leonardo BADEA, Presedintele ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, a atras atentia asupra nevoii de educatie financiare si a cresterii increderii consumatorilor.

"Suntem intr-o economie complexa, globala, in care noi ca autoritate financiara urmarim reglementarea pietelor si supravegherea acestora, educatia financiara si protectia consumatorului.

De aceea protectia consumatorului se poate realiza cu o buna reglementare, prin transparenta, prin incredere", a declarat Leonardo BADEA.

"Increderea sta la baza oricarei constructii. Atunci cand discutam de un sistem financiar solid, fie ca ne referim la sistemul bancar, fie ca ne referim la sistemele financiare de pe piata non-bancara, increderea sta la baza acestor constructii. In acest sens, existenta acestor forme de garantare prezente in asigurari reprezinta inca un pas pentru cultivarea increderii", a adaugat el.

Conform acestuia, un consumator care are incredere in piata va duce la dezvoltarea acesteia si va face ca si firmele care isi desfasoara activitatea sa poata dezvolta produse si servicii. "Avem nevoie de educatie financiara, fiindca intelegerea produselor si serviciilor financiare trebuie sa ajunga cat mai departe, cat mai adanc in societate. In acest sens, este adevarat ca procesul complex de noi produse si servicii financiare trebuie sa fie explicat cat mai usor, cat mai pe intelesul tuturor", a spus Presedintele ASF.

Leonardo BADEA a mentionat ca Autoritatea de Supraveghere Financiara are in atentie evolutiile recente la nivel legislativ european, unde prin propunerea Comisiei Europene de modificarea legii privind asigurarea de raspundere civila auto (RCA) sunt introduse pentru prima data prevederi legate obligatia de compensare in caz de faliment al societatilor de asigurari, cu plafoane de compensari care depasesc planurile aplicate in prezent in Romania. "Prin aceasta directiva se propun pentru vatamari corporale peste 6 milioane de euro sau peste 1,2 milioane de euro pentru daune materiale. Aceste prevederi, daca vor fi adoptate, vor avea un impact semnificativ asupra arhitecturii fondurilor de garantare. Fondul de Garantare a Asiguratilor din Romania - FGA are in acest moment, in baza legii, un plafon de garantare de maxim 450.000 lei per creditor".

"De asemenea, ASF are in vedere discutiile care au loc la nivelul Uniunii Europene privind necesitatea unui cadru armonizat al schemelor de garantare si al sistemelor de rezolutie. Noi urmarim si participam activ la ceste dezbateri in cadrul EIOPA, care a publicat in 2018 un document de consultare pe aceasta tema", a adaugat el.

"Exista doar 2 state, printre care si Romania, care asigura compensarea in asigurari pentru toate tipurile de produse de asigurare, iar doar 2 state au autoritati de rezolutie in asigurari, inclusiv Romania. De asemenea, exista 24 de scheme de garantare diferite in statele membre UE", a continuat Presedintele ASF.

In incheiere, acesta a felicitat FGA pentru modul de gestionare a activitatii.