1asig.ro
1asig.ro

Leonardo BADEA: Educatia financiara nu este importanta doar pentru piata financiara, ci si pentru dezvoltarea tarii

5 min. / 1.540 cuvinte
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), impreuna cu Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a organizat joi, 4 octombrie a.c., un workshop interactiv - "Wellness financiar. Despre bani pe termen lung" - organizat in calendarul de evenimente dedicate WIW - World Investor Week 2018.

PROMO


In deschiderea acestui workshop, Leonardo BADEA, Presedintele ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, a subliniat ca "educatia financiara nu este importanta doar pentru piata financiara, nu doar pentru investitori, ci si pentru dezvoltarea unei tari.

El a amintit ca un vechi proverb englezesc spune ca "Viitorul se creeaza cu 100 de ani inainte facandu-se educatie". "Educatia este cea care sta la baza oricarei constructii bine fundamentate existente atat in mediul financiar, cat si in mediul economic, mediul social, pentru societate si pentru stat", a adaugat Presedintele ASF.

"Suntem intr-un moment important pentru tara noastra - 100 de ani de la Marea Unire. Suntem intr-un moment in care trebuie sa privim atat retrospectiv, dar si cu viziune pentru ceea ce urmeaza sa se intample. In acest sens, tot ceea ce facem noi ca autoritate de supraveghere financiara sau tot ceea ce fac alte autoritati pentru ca incuraja acest fenomen al educatiei financiare se circumscrie unei dorinte generale, aceea de a avea cetateni educati din punct de vedere financiar, de a dezvolta pietele, aceea de a dezvolta bunastarea si, nu in ultimul rand, de a avea o viata mai buna, pentru ca toate acestea se vor regasi in final intr-o viata mai buna", a mai declarat Leonardo BADEA.

In ceea ce priveste piata de capital, Presedintele ASF spune ca aceasta a progresat, dar exista si o serie de provocari: "Ma bucur sa fim astazi prezenti aici la Bursa de Valori Bucuresti, o organizatie fundamentala pentru piata de capital din Romania. In acest an incep sau continua marile provocari pentru piata de capital din Romania. Pentru ca Romania sa se dezvolte avem nevoie mai mult ca oricand de o piata de capital care sa se dezvolte si sa ofere educatia folosirii inclusiv a produselor derivate. (...)Piata de capital din Romania a consemnat o serie de progrese in ultima perioada si ne dorim cu totii sa obtinem statutul de piata emergenta. Este esential sa facem acest lucru".

La randul sau, Adrian TANASE, Directorul General al BVB, a declarat: "Educatia financiara este foarte importanta pentru a avea mia multi investitori la Bursa, acum acest numar fiind redus. Vrem sa avem mult mai multi investitori, dar acest lucru nu il putem realiza decat prin educatie financiara si prin transmiterea unui mesaj coerent in ceea ce inseamna aceasta, iar evenimentul de astazi este un demers in acest sens. Alta directie este dezvoltarea produselor pe care le oferim acestor investitori pe care incercam sa-i atragem pe piata, iar aici proiectul de Contraparte Centrala este unui esential pentru a avea aceasta posibilitate de a oferi mult mai multe produse investitorilor de pe piata de capital".

Prezent la eveniment, Ovidiu Razvan WLASSOPOL, Prim-vicepresedintele ASF, a vorbit despre importanta educatiei financiare in programele realizate la locul de munca.

ASF a lansat o serie de programe de educatie financiara, iar in cadrul acestei strategii, ASF are ca grup tinta societatile si angajatii lor. "O astfel de abordare este una uzuala la nivel international, educatia realizata la locul de munca fiind eficienta din punct de vedere al prezentei participantilor la program, avand ca avantaje: timpul alocat in interiorul programului de lucru, nu se consuma din timpul liber personal, notiuni utile invatate, avantaje pentru angajator, familiarizarea cu notiunile utile in conferirea de avantaje de angajare la negocierea contractului de munca", a spus WLASSOPOL.

Conform acestuia, educatia financiara la locul de munca este un concept international care raspunde atat nevoilor angajatilor, consumatorilor de instrumente, produse si servicii financiare, cat si ale angajatorilor.

"OECD defineste educatia financiara ca fiind un proces prin care consumatorii isi imbunatatesc nivelul de intelegere a produselor financiare, conceptelor si riscurilor, isi dezvolta aptitudini si le creste nivelul de incredere pentru a deveni mai constienti fata de riscurile financiare si de oportunitati, luand decizii informate si cunoscand modalitatile de a solicita ajutor cu scopul de a creste dragul de bunastare", a mai aratat Prim-vicepresedintele ASF.

El a amintit ca Standard&Poors a efectuat un studiu la nivel mondial din care a rezultat ca gradul de alfabetizare la nivel mondial este in medie de 33%. In Romania, 22% din populatia adulta este alfabetizata financiar.

"Desi in Romania angajatorii ofera deja o serie de beneficii colaterale salariului, cheltuind sume importante de bani, de multe ori angajatii nu constientizeaza valoarea reala a acestor beneficii, ajungand in situatia in care nu inteleg produsele financiare si, astfel, nici nu apreciaza sau maximizeaza efectele lor. Aceste beneficii, atunci cand sunt intelese si folosite eficient, pot aduce valoare atat angajatilor cat si angajatorilor, facand ca valoarea totala a cheltuielilor generate de diferite alte situatii sa scada. In acest context, se pot enumera urmatoarele produse financiare: asigurarea de viata, asigurarea de sanatate si pensia privata Pilon III", a spus Ovidiu Razvan WLASSOPOL.

"Maximizarea de catre salariati a valorii beneficiilor oferite de angajator, inclusiv prin facilitatile fiscale aferente acestora - pentru asigurarile de sanatate si pensii private Pilon III, conduce la o crestere a valorii percepute de salariat a recompenselor acordate de angajator. Un nivel mai ridicat de satisfactie al angajatului il face pe acesta mai fidel angajatorului sau, mai dedicat valorilor firmei, crescand eficienta muncii si reducand fluctuatia de personal", a adaugat el.


1.365 accesari
Sondaj

Care este riscul de care te temi cel mai mult pentru locuinta ta?

- Cutremur
- Inundatii
- Alunecari de teren
- Incendii
- Furtuna
- Furt
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO