1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Leonardo BADEA (ASF): Ne gandim sa dam caracter obligatoriu decontarii directe pentru asigurarea RCA

Leonardo BADEA, Presedintele ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, a vorbit, intr-un interviu, despre evolutia pietei de asigurari din primele sase luni ale acestui an, precizand ca 2019 este un an bun din perspectiva primelor brute subscrise, dar si despre drepturile consumatorilor sau potentiale amenintari. Totodata, el a mentionat ca, in vederea cresterii increderii consumatorilor, ASF se gandeste sa dea caracter obligatoriu decontarii directe pentru asigurarea RCA.

Urmariti mai jos interviul:

Cum apreciati evolutia de ansamblu a pietei asigurarilor in acest an?

L.B.: Datele pe care le avem pana in prezent indica o crestere robusta a pietei, atat in ansamblu (+7,8%) cat si pentru o serie de segmente importante la care facem referire de obicei si care se numara printre principalele noastre preocupari. In special ne bucura faptul ca asigurarile de viata isi mentin ritmul de crestere (+4,6%), ceea ce contribuie la pastrarea unui echilibru sanatos al pietei si la confirmarea dezvoltarii graduale a unei culturi de risc si de economisire/investire a romanilor, fara a pierde din vedere nici corelatia acestora cu evolutia creditarii. De asemenea observam cresterea segmentului asigurarilor de sanatate (+24%), cu mult peste ritmul mediu al pietei, ceea ce confirma perspectivele foarte bune pe care acest sector le are precum si eforturile din ultimii ani ale tuturor participantilor la aceasta piata.

Si asigurarile de locuinte (atat facultative cat si obligatorii) au crescut semnificativ (+7% pentru asigurarile facultative de locuinte, +4% pentru cele obligatorii si +6% pe intregul segment). Asadar informatiile de care dispunem contureaza un an bun din perspectiva primelor brute subscrise pe piata de asigurari din Romania, iar indicatorii privind solvabilitatea si lichiditatea societatilor de asigurare se mentin favorabili, in linii mari la niveluri comparabile cu cele din anul 2018 (rata SCR la nivelul pietei fiind de 1,72 iar rata MCR de 3,94).

Despre piata asigurarilor auto si in special despre RCA ne puteti confirma aceleasi perspective favorabile?

L.B.: Evolutiile la care m-am referit anterior arata o usoara tendinta de reducere a dependentei pietei fata de asigurarile auto, prin cresterea consistenta a segmentelor de viata, sanatate, locuinte etc. De exemplu asigurarile pentru riscuri de incendiu si calamitati naturale au avut de asemenea o crestere robusta anul acesta (+8,4% pentru clasa A8 de asigurare), in conditiile in care ca volum sunt pe locul trei in structura pietei de asigurari generale (dupa asigurarile RCA si CASCO). Speram ca aceste tendinte sa se mentina si chiar sa se amplifice in timp pentru ca ele contribuie la sporirea stabilitatii si eficientei pietei prin diversificare. Este adevarat insa ca, deocamdata, si pentru inca cel putin o buna perioada de timp, asigurarile auto raman dominante pe piata romaneasca (57% din total). In 2019 am observat o crestere semnificativ mai consistenta a clasei A3 (asigurarile CASCO, respectiv +11%) prin comparatie cu clasa A10 (in principal RCA, respectiv +5%).

Aceste cresteri la care va referiti sunt rezultatul majorarii preturilor asigurarilor sau este vorba de mai multi romani care apeleaza la asigurare?

L.B.: Nu putem avea pe piata asigurarilor o statistica extrem de exacta privind asiguratii, pentru ca o persoana detine de regula mai multe asigurari, adesea la societati diferite (si asta este un lucru foarte bun pentru piata si pentru asigurati, arata ca piata este eficienta, ca exista diversificare etc.), asa cum investitorii pe piata de capital pot realiza tranzactii bursiere prin mai multi intermediari sau pot investi simultan in mai multe fonduri de investitii.

Avem insa informatii si statistici cu privire la evolutia numarului de contracte de asigurare, pe fiecare clasa, si vedem ca in 2019 pana acum numarul lor pe total piata a crescut in raport cu perioada similara din 2018. Desigur, din numarul de contracte nou incheiate, cele mai multe sunt pentru CASCO si RCA, pentru ca aceste asigurari au adesea maturitati mai scurte chiar de un an. In vreme ce, de exemplu, in asigurarile de viata contractele se deruleaza si pe 20-30 de ani, de aceea numarul de contracte noi poate fi uneori mai redus pe parcursul unei anumite perioade de referinta desi segmentul pe ansamblu consemneaza o crestere a primelor subscrise si rezervelor constituite de societati.

Vedeti ca piata asigurarilor este, chiar si in Romania, suficient de complexa in unele aspecte incat rationamentele utilizate pentru analiza ei sa fie in mod necesar diferite in functie de produs sau de la un segment la altul. Pentru multe dintre segmentele de asigurari generale pe care le-am mentionat in raspunsurile anterioare se observa si o crestere a numarului de contracte, nu doar a valorii primelor brute subscrise.

Aceasta statistica va fi insa mai relevanta la finalul anului, datorita ciclicitatii pe termen scurt specifica pietei locale, in special pe segmentul auto. De exemplu, cresterea pietei RCA este intr-o mai mica masura bazata pe cresterea preturilor pentru ca, cel putin pana la jumatatea anului, ritmul cu care a evoluat prima medie (+2,15%) este mai redus comparativ cu cel al primelor brute subscrise (+3,64%), raportat la perioada similara a anului anterior. De asemenea, numarul de contracte RCA a consemnat o crestere atat ca echivalent in unitati anuale cat si ca numar efectiv (acesta din urma trebuie insa interpretat cu atentie pentru ca exista o pondere mare a contractelor pe 6 luni si pe o luna).

Stim ca adesea cresterile cantitative pot face loc unor vulnerabilitati. Exista astfel de potentiale amenintari pentru evolutia viitoare a pietei?

L.B.: Intotdeauna exista si riscuri potentiale, de aceea suntem atenti la toate evolutiile pietei, atat la nivel micro cat si sectoriale. Suntem totodata constienti ca amenintarile pot fi endogene, venite din structura si particularitatile pietei, sau exogene, generate de cauze externe adesea imprevizibile. Cum stiti, ASF urmareste in permanenta un dublu obiectiv: dezvoltarea pietelor financiare nebancare in conditii de robustete, sustenabilitate si stabilitate, precum si protectia consumatorilor de astfel de produse financiare. Nu intamplator m-am referit la un dublu obiectiv si nu la doua obiective distincte. Cred cu tarie ca cele doua se intrepatrund in mod natural si ca nu poti dezvolta o piata daca nu exista incredere din partea participantilor ca drepturile lor sunt respectate intocmai.

Revenind la amenintarile potentiale, sunt convins ca cele mai importante nu mai constituie un secret pentru nimeni, pentru ca deja de o lunga perioada de timp le mentionam in publicatiile noastre periodice, ele fiind din pacate de natura structurala: concentrarea pietei atat din perspectiva societatilor de asigurare (ex. pe piata RCA avem un grad mare de concentrare, primele doua societati cumuland circa doua treimi din primele brute subscrise), cat si a concentrarii pe clase de asigurare (ex. dependenta de asigurarile auto la care faceam referire si in raspunsurile anterioare), precum si pierderile pe care segmentul RCA (si mai nou si CASCO) le aduc in activitatea societatilor (nu uitam ca pe termen lung pierderile pot afecta solvabilitatea, chiar daca in prezent acest risc este redus la nivelul pietei in ansamblu).

Care sunt elementele de noutate care s-ar putea face simtite in viitorul apropiat pe aceasta piata?

L.B.: Asa cum mentionam, Consiliul ASF este atent la toate evolutiile pietei, incercand sa anticipeze tendintele si avand ori de cate ori este posibil o abordare pro-activa fata de riscurile potentiale pe care le identifica. Nu cu mult timp in urma am creat un departament dedicat supravegherii conduitei asiguratorilor si intermediarilor pe piata asigurarilor tocmai pentru ca ne-am dat seama ca efortul nostru de a contribui la dezvoltarea pietei trebuie dublat de adresarea cat mai timpurie si eficienta a potentialelor riscuri din sfera operationala si a conduitei. Este firesc ca un volum de activitate in crestere sa puna intr-o prima etapa presiune pe fluxurile operationale ale entitatilor supravegheate de noi, mai ales in cazul acelora care din cauza profitabilitatii reduse functionau anterior cu un aparat administrativ si operational dimensionat la minim (pentru eficienta maxima) care ar putea gestiona sub-optim un volum de activitate in crestere.

De aceea am suplimentat resursele ASF destinate supravegherii conduitei, fara a le afecta pe cele destinate supravegherii prudentiale. Ne asteptam ca acest efort sa produca rezultate in cursul acestui an si sa contribuie la cresterea increderii consumatorilor in aceasta piata. Tot pentru cresterea increderii consumatorilor ne gandim sa dam caracter obligatoriu decontarii directe pentru asigurarea RCA. Consiliul ASF nu a luat inca o decizie, dar cantarim cu multa grija si dam multa atentie avantajelor pentru asigurati si pentru reglarea pietei pe care aceasta solutie le-ar putea avea.

Daca ar fi obligatorie decontarea directa credem ca s-ar diminua foarte mult fenomenele de hazar moral si selectie adversa, clientul fiind mult mai interesat de calitatea si promtitudinea serviciilor asiguratorului si nu doar de pretul politei asa cum se intampla in prezent. Mai mult, comportamentul lui in trafic s-ar putea imbunatati stiind ca societatea de asigurari preferata pentru calitatea si promtitudinea serviciilor de decontare directa ii va solicita o prima mai mare la reinoirea politei in cazul unui accident din vina sa. Asadar ar fi mai atent cum conduce pentru a beneficia in continuare la randul sau de o protectie foarte buna la un pret convenabil in cazul in care ar fi el cel lovit in trafic.

Tot din aceasta perspectiva, speram ca in viitor asigurarile auto cu componenta telematica sa fie mai mult prezente in piata si sa contribuie la cresterea eficientei acesteia deopotriva pentru asigurati si asiguratori.

Conform datelor ASF, in primele sase luni din anul 2019, asiguratorii RCA autorizati si supravegheati de ASF au incheiat un numar de 120.156 clauze de decontare directa, primele brute subscrise aferente acestora fiind de circa 11,1 milioane de lei. Astfel, a rezultat o prima medie anualizata de 104 lei

La finalul lunii iunie 2019 erau in vigoare un numar de 204.915 clauze de decontare directa, in scadere usoara fata de finalul lunii martie a.c., cand erau 217.258 de clauze.