
"Un prim domeniu in care sa actionam este increderea consumatorilor. Stim foarte bine ca increderea este probabil cel mai important capital de pe pietele financiare. Actorii de pe piata trebuie sa convinga consumatorii ca pot avea incredere in produsele facultative si ca aceste produse raspund nevoilor lor si reprezinta o optiune importanta in gestionarea riscurilor legate de viata, sanatatea si siguranta bunurilor lor. Cum se poate face acest lucru? Simplu - respectand ad litteram obligatiile contractuale si rezolvand fara intarziere dosarele de revendicare", a spus Leonardo BADEA in cadrul Conferinta "European Consumer Protection".
"Cred ca pentru a accelera maturitatea si dezvoltarea pietei de asigurari, avem nevoie de un efort comun, ca autoritate de supraveghere si de companiile care opereaza pe aceasta piata. Si aici ma refer atat la companiile de asigurari, cat si la brokeri. Aceasta este o abordare complexa, care implica actiuni pe mai multe niveluri. Pe de alta parte, trebuie sa le aratam consumatorilor ca drepturile si interesele lor sunt protejate in conformitate cu dispozitiile legale si ca nu se tolereaza abateri de la aceste principii", a adaugat el.
Presedintele ASF a mai spus ca, in acelasi timp, dezvaluirea unor informatii mai bune despre produsele voluntare trebuie sa fie o prioritate pentru noi toti. Oamenii trebuie sa stie in detaliu riscurile pe care le cauta sa le protejeze si trebuie sa aleaga in cunostinta de cauza atunci cand cumpara o asigurare de viata, o asigurare de sanatate sau o asigurare auto. "Cu alte cuvinte, companiile de asigurari si brokerii trebuie sa ofere consultanta la un nivel foarte detaliat".
Leonardo BADEA considera ca este nevoie de campanii ample de educatie financiara la toate nivelurile. Un individ educat financiar poate intelege si decide mult mai usor, in mod constient atunci cand vine vorba de cumpararea unui produs de asigurare.
"Nevoia de educatie financiara in Romania este atat de importanta incat diferitele surse de formare trebuie sa se completeze si sa se sprijine reciproc. Pe termen lung, ne propunem sa introducem educatia financiara in curriculum-ul scolar, pornind de la clasele primare, apoi dezvoltand treptat aceste concepte pe intregul sistem educational", a precizat Presedintele ASF.
"Am initiat numeroase campanii si programe de educatie financiara pentru copii, parinti, studenti si profesori, in colaborare cu diferite institutii de invatamant. Conceptele de baza au fost prezentate intr-o maniera creativa si moderna, avand ca scop intelegerea si integrarea usoara a acestora, pentru a sprijini deciziile financiare. Pana in prezent, programul de educatie financiara a inscris peste 400 de lectori si peste 80.000 de studenti. Educatia financiara timpurie joaca un rol foarte important in modelarea viitorului consumator de produse financiare. Toate activitatile desfasurate de ASF sunt subordonate obiectivelor fundamentale ale protectiei consumatorilor si stabilitatii pietelor supravegheate", a adaugat el.
"Impreuna, aceste doua componente favorizeaza o dezvoltare sanatoasa, cu influente pozitive pe termen lung asupra cresterii economice si asupra dezvoltarii nivelului de trai in Romania.
De asemenea, am facut tot posibilul pentru a actualiza functia de protectie a consumatorilor prin: modernizarea gestionarii reclamatiilor, eliberarea ghidurilor pentru consumatori, crearea si implementarea strategiei nationale pentru educatia financiara, realizarea programelor mystery shopping, emiterea avertizarilor si alertelor, crearea cadrului de rezolutie BAAR, SAL- FIN etc", a continuat Leonardo BADEA.
Din punctul lui de vedere, piata asigurarilor voluntare este o zona cu mare potential de crestere. "Atat locuintele, CASCO, asigurarile de viata si de sanatate trebuie sporite, deoarece o piata matura se bazeaza in mod evident pe aceste categorii de asigurare. Ma veti intreba in mod firesc daca avem solutii pentru a dinamiza aceasta piata. Cred ca efortul de a atinge acest obiectiv trebuie sa fie comun: companiile de asigurari - ASF - intermediari. Si cand spun acest lucru ma refer in primul rand la imbunatatirea nivelului de informare si educatie financiara. Avem datoria de a face consumatorul sa inteleaga ca pentru a-si asigura bunurile, sanatatea si viata sunt, in cele din urma, o investitie si nu o cheltuiala. Daca putem face acest lucru impreuna, atunci lupta va fi castigata".
Leonardo BADEA a mai subliniat ca implementarea Directivei privind Distributia de Asigurari (IDD) a reprezentat o provocare recenta care vizeaza imbunatatirea protectiei consumatorilor de produse de asigurare, indiferent de canalul de distributie prin care achizitioneaza produsele lor de asigurare, in special prin promovarea transparentei, dezvoltarea unei supravegheri mai bune si a guvernantei produselor de asigurare; de asemenea prin impunerea de obligatii privind consilierea privind produsele de asigurare, formarea si capacitatea profesionala, remunerarea si conflictele de interese.
Principalele cerinte si elementele noi implementate prin IDD sunt:
- Protectia consumatorilor trebuie imbunatatita si asigurata indiferent de canalul de distributie prin care achizitioneaza produsul;
- Pentru a crea conditii de concurenta echitabile pentru toate categoriile de distribuitori de produse de asigurare in toate statele membre ale UE, este reglementata vanzarea directa de produse de asigurare de catre asiguratori;
- Standarde noi privind vanzarea produselor de asigurare care contin elemente de investitii au fost aliniate standardelor de produse de investitii care intra sub incidenta MIFID;
- Vanzarile de produse de asigurare cu componente de investitii fac obiectul unor acte normative privind standardele de vanzari si conflictele de interese, respectand cerintele de consiliere, cerintele de informare a consumatorilor pentru aceste produse si cerintele de transparenta;
- Orice forma de remunerare si stimulente in consiliere daca este in detrimentul consumatorilor este interzisa;
- Exista o noua obligatie pentru distribuitorii de asigurari de a dezvalui potentiale conflicte de interese;
- Necesitatea de a divulga anumite informatii specifice privind produsele de vanzare incrucisata.
"Implementarea IDD va avea un efect pe termen mediu si lung al autoreglementarii pietei asigurarilor, in special a intermediarilor de asigurari. In cele din urma, imbunatatirea mecanismelor de protectie, informare si transparenta a consumatorilor va elimina unele dintre asimetriile pietei si va contribui la dezvoltarea unui sector de asigurare pe termen lung mai durabil", a declarat Presedintele ASF.
"Raman optimist in ceea ce priveste dimensiunea europeana a reglementarii si supravegherii financiare si a efectelor acesteia asupra pietelor noastre, ceea ce nu echivaleaza cu o abordare a UE "de o marime potrivita". Sunt increzator ca putem dezbate in mod constructiv politicile si tendintele care ne vor ajuta pe toti in imbunatatirea climatului global pentru consumatorii de asigurari", a adaugat acesta.