Judetul Hunedoara - "Unde Ma Asigur?" - Unde ma asigur? - Asigurari - Totul despre...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 XPRIMM Newsletters 
 PRIMM - Asigurari&Pensii 
 Insurance PROFILE 
 Anuarul Asigurarilor 
 XPRIMM Insurance Report 1 EUR = 4.7284 RON
1 USD = 4.2575 RON


RFI

Unde ma asigur?

Arhiva

Judetul Hunedoara - "Unde Ma Asigur?"

Judetul HUNEDOARA

>Resedinta de judet: Deva
> Suprafata: 7.063 km2
> Populatia: 489.872 locuitori (recensamant 2001)
> Numar salariati: 125.848 (septembrie 2009)
> Rata somajului: 9,4% (septembrie 2009)
> Castig salarial mediu brut: 1.625 lei/persoana (septembrie 2009)


Piata locala a asigurarilor - 2008 (estimare PRIMM)


> Prime brute subscrise: 127,19 milioane lei
> Daune platite: 56,88 milioane lei
> Numarul mediu de salariati permanenti in asigurari (2007): 342
> Cheltuieli cu remuneratiile personalului (2007): 6,81 milioane lei
> Densitatea asigurarilor: 259,64 lei/locuitor
> Raportul salariatilor in asigurari la total locuitori: 1/1.432


Criza actioneaza in valuriSituat in partea central-vestica a Romaniei pe cursurile a trei rauri importante (Mures, Jiu si Crisul Alb) si in vecinatatea Muntilor Apuseni, Orastiei, Retezat -Godeanu si Poiana Rusca, judetul Hunedoara are in componenta sa administrativa sapte municipii (Deva, Brad, Hunedoara, Lupeni, Orastie, Petrosani si Vulcan), sapte orase (Aninoasa, Calan, Geoagiu, Hateg, Petrila, Simeria si Uricani) si 55 de comune.


Castelul Corvinilor (Huniazilor), cel mai important monument
de arhitectura gotica din Transilvania

In economia judetului, ponderea majoritara o detine industria in care predominante (peste 62%) sunt ramurile industriei miniere si metalurgice, judetul Hunedoara fiind extrem de bogat in resurse minerale. O pondere la fel de importanta in structura economiei judetului este detinuta si de energia electrica, de exploatarea si prelucrarea lemnului, de materialele de constructii, industria usoara, chimia alimentara etc.

Carbunii (huila, in special in Valea Jiului), fonta, otelul, energia electrica, materialele de constructii (var, ciment, prefabricate din beton armat), tesaturi si confectii, masini si utilaje pentru lucrari miniere reprezinta principalele produse cu care se poate mandri Hunedoara.


Recesiunea in viata hunedorenilor


Criza economica si-a lasat puternic amprenta si asupra judetului Hunedoara, intreprinzatorii hunedoreni si asiguratorii locali resimtind-o din plin in derularea propriilor afaceri. Principalele domenii de risc enumerate de asiguratori locali in aceasta perioada de recesiune pentru judetul Hunedoara sunt constructiile, textilele, siderurgia, industria auto, imobiliarele, industria alimentara, agricultura. Spre exemplu, numai in industria auto, cea mai afectata de criza, lucreaza circa 6.000 de hunedoreni care activeaza in cele 3 unitati de productie de componente auto (Key Safety Systems, Lisa Draxlmaier si SEWS).

"Impactul crizei s-a resimtit si in ceea ce priveste piata asigurarilordin judetul Hunedoara, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice.Criza a insemnat in primul rand o limitare a veniturilor, dar si pierderea locurilorde munca pentru persoanele fizice, mai ales in zonele mono-industriale din judet.Acestea au dus la incheierea de contracte facultative mai putine, sau chiar larenuntarea la cele aflate in derulare. Nu in ultimul rand, au condus la mai putinevanzari de imobile sau autovehicule si, implicit, la un numar redus de asigurariincheiate", a descris situatia economica a judetului Adrian RIZOPOL, Director,Sucursala BCR Asigurari.


Alex ROSCA, Media XPRIMM si
Adrian RIZOPOL,
Director BCR Asigurari Hunedoara

Cu alte cuvinte, "reducerea puterii de cumparare a populatiei conduce in unele cazuri la imposibilitatea platii ratelor la asigurarile in vigoare, precum si la renuntarea incheierii de noi asigurari. Aceasta are ca efect direct scaderea primelor brute subscrise", a adaugat acesta.
Asadar, criza "a muscat" acut si in Regiunea Sud-Vestica a Romaniei, cu efecte directe identificate de catre asiguratorii locali, precum diminuarea leasing-ului, reducerea vanzarii autoturismelor noi, scaderea pietei imobiliare.

"Scaderea cu aproape o treime a asigurarilor de tip property pentru persoanejuridice este unul dintre efectele contextului economic actual. Acest curs negativva continua pana la finele anului 2009, precum si in primul trimestru al anului2010. In plus, asigurarile de tip CASCO auto s-au diminuat cu circa 20%",afirma Viorel GHIMISI, Director, Sucursala ASTRA.
De aceeasi parere este si Sorin Cristian ALIC, Director, UNIQA Asigurari, care precizeaza ca "principalele efecte cauzate de criza economica s-au concretizat pentru asiguratorii locali din Deva prin scaderea procentului de subscriere pentru segmentul asigurarilor facultative si prin diminuarea leasing-ului auto".

Marius BARABAS, Directorul Sucursalei ALLIANZ-TIRIAC, considera ca "scaderea vanzarii de masini noi a determinat reducerea numarului de polite CASCO, pentru aceasta forma de asigurare fiind incheiate doar cele conexe contractelor de leasing/credite. Mai mult, criza a determinat reducerea cotelor de prima pentru asigurarile de cladiri si continut. Totodata, din cauza neintelegerii mecanismului de investire a primelor in programe cu risc ridicat, s-a consemnat si scaderea vanzarii politelor de asigurari de viata cu componenta investitionala, de tip unit-linked".

De altfel, Hunedoara este printre judetele fruntase in privinta scaderii economice, prognoza Comisiei nationale de specialitate plasand, la inceputul lunii septembrie, judetul Hunedoara pe locul sapte intr-un clasament negativ, la nivel national, in ceea ce priveste scaderea economica din acest an.

Totodata, rata somajului este in continua crestere de la luna la luna, depasind, in luna septembrie, noua puncte procentuale. In acelasi timp, sectorul IMM-urilor este si el afectat, intr-un ritm accelerat, datele existente la Registrul Comertului fiind elocvente (numarul firmelor dizolvate a crescut de cinci ori in 2009 fata de 2008). Aceste realitati economice si sociale s-au rasfrant si asupra pietei locale de asigurari, despre a carei evolutie viitoare liderii reprezentantelor locale se aratau pesimisti: "Daca ne referim la cadrul economic local, la piata financiara si implicit la piata locala, consideram ca va urma o perioada de stagnare, sau chiar de scadere" (Grigore COZMA, Director, Sucursala ASIROM).


Oportunitatile perioadei de austeritate


Dezvoltarea post-criza a IMM-urilor, valoarea propriilor angajati, proiectele autoritatilor locale, nevoia de protectie sau tarifele reduse la RCA determinate de expunerea scazuta la risc sunt cateva dintre oportunitatile identificate de catre asiguratori la nivelul judetului Hunedoara.

Grigore COZMA considera ca IMM-urile reprezinta principala oportunitate: "Atentia trebuie indreptata catre IMM-uri. Acestea, ulterior crizei, vor avea o perioada de crestere, iar noi, in calitate de asiguratori, dorim sa fim alaturi de ei in aceasta privinta. La aceasta perspectiva se adauga si calitatea si profesionalismul lucratorilor in asigurari din compania noastra".

Proiectele de dezvoltare teritoriala initiate de autoritatile locale dau sperante atat dezvoltarii mediului economic, cat si asiguratorilor: "O mare oportunitate pentru dezvoltarea economica a zonei si, implicit, cu impact asupra asigurarilor consta in proiectul autoritatilor locale de a crea o noua entitate la nivelul judetului, o conurbatie. Noua unitate teritoriala ar presupune unirea oraselor Deva, Hunedoara si Simeria in conditiile in care fiecare ar avea administratie proprie. Accesarea facila a fondurilor europene alaturi de asigurarea unei dezvoltari unitare a zonei reprezinta principalele motive care anima realizarea acestui proiect", afirma Marius MUTULESCU, Director, Sucursala ARDAF.


Marius MUTULESCU, Director ARDAF Hunedoara
alaturi de Florin OANCEA,
Viceprimar Deva

De asemenea, o alta cale prin care autoritatile locale incearca sa diminueze efectele recesiunii o reprezinta atragerea de investitori straini. O companie straina a demarat la inceputul anului o investitie economica fara precedent in judet; astfel, un grup de investitori belgieni va realiza pe teritoriul comunei Bacia un centru de logistica, Transylvania Logistics Park, pozitionat in apropiere de viitoarea autostrada, intr-un loc de unde se poate face usor distributia catre retailerii principali din Transilvania, si care va crea sute de locuri de munca pentru localnici.

"Este greu sa identificam oportunitatile pietei asigurarilor in actualasituatie economica, aceasta depinzand in mare masura de oportunitatile de investitii.Odata cu sporirea investitiilor straine, vom asista si la o crestere a pieteiasigurarilor", a precizat Sorin Cristian ALIC, Directorul Sucursalei UNIQA.

Privind prin prisma potentialului de dezvoltare al segmentului asigurarilor de viata, "in piata locala oportunitatile sunt strans legate de necesitatea oamenilor de a-si proteja veniturile, iar achizitionarea unei asigurari de viata cu componenta de protectie si economisire reprezinta solutia adecvata pentru acest deziderat. Rentele de studii pentru copii, asigurarile mixte de viata, planurile de economisire in vederea pensionarii sunt produse eficiente de economisire si protectie, asigurand confortul financiar in momentele importante ale vietii", a opinat Sorin SABOU, Director, Agentia BCR Asigurari de Viata.


Sorin SABOU,Director
BCR Asigurari de Viata HUNEDOARA
prezentand planurile de dezvoltare

Totodata, judetul Hunedoara se diferentiaza de restul judetelor cand vorbim despre specificul pietei muncii, "in judet fiind meserii care au un grad special de risc, acestea reprezentand un potential pentru asiguratori", a evidentiat Viorel ANICESCU, Agency Manager, ING Asigurari de Viata. "In aceasta perioada, oamenii simt mai acut nevoia de protectie. De aceea produsele traditionale pe care le propunem clientilor nostri sunt foarte bine primite", a opinat Claudia BORCA, Director, Agentia OMNIASIG Viata.

Situatia economica actuala nu prefigureaza de altfel "prea multe oportunitati de dezvoltare. Extinderea vanzarii pe partea de retail si dezvoltarea retelei de vanzari, tinand cont de somajul ridicat", pot constitui cateva dintre solutii, considera Marius BARABAS.

Motorul pietei asigurarilor la nivel national, si anume clasele auto, in principal cele obligatorii domina portofoliile reprezentantelor asiguratorilor hunedoreni, acestea reprezentand cea mai semnificativa pondere. In acest context, Dumitru JURCA, Director, Agentia GENERALI, este de parere ca "asigurarile RCA au reprezentat o oportunitate in contextul in care statisticile companiei pozitioneaza judetul Hunedoara intr-o zona de risc sub expunerea medie nationala, ceea ce a condus la posibilitatea de a oferi clientilor tarife competitive pe segmentul amintit".

Cu toate acestea, segmentul auto nu reprezinta o solutie de crestere, fiind binecunoscut faptul ca acesta produce cea mai semnificativa cantitate de daune, "inclinand balanta catre asigurarile non-auto", fiind o solutie castigatoare pentru viitor (Adrian KISS, Director, Sucursala EUROINS). "O oportunitate o reprezinta dezvoltarea vanzarilor pe segmentul non-auto, in special property", este de parere si Adrian RIZOPOL.


6 luni de constatare amiabila


Introducerea constatului amiabil la 1 iulie 2009 nu a condus la o crestere a tentativelor de frauda, ci mai degraba a condus la o maturizare, pe de o parte a asiguratorilor, fiindu-le pusa la incercare capacitatea de a administra si instrumenta dosarele de dauna, respectiv a conducatorilor auto, pe de alta parte.

Astfel, cu toate ca, la momentul implementarii, unii asiguratori se aratatau ingrijorati de faptul ca introducerea constatului amiabil poate conduce la o crestere a tentativelor de frauda din sistem, cu atat mai mult in contextul circumstantelor economice actuale, acestia semnaland ca va creste numarul accidentelor "regizate", :pana in acest moment nu am intampinat probleme in ceea ce priveste frauda pe segmentul asigurarilor auto. Constatul amiabil, poate determina aparitia mai multor cazuri de tip "frauda", dar sunt convins ca sucursala OMNIASIG Hunedoara nu va intampina dificultati din acest punct de vedere", a mentionat Aurel RISCUTA, Directorul Sucursalei.

"Introducerea constatului amiabil este, fara indoiala, o actiune care contribuiela dezvoltarea pietei romanesti de asigurari. Cu toate acestea, trebuie sa fimconstienti, ca acest constat amiabil poate genera intelegeri in sensul schimbariivinovatiei, intre doi conducatori auto implicate intr-un accident rutier. Prinurmare companiile trebuie sa fie bine pregatite pentru a combate fraudele",este de parere Gino CRISAN, Directorul Agentiei GROUPAMA.


Asiguratori castigatori


Volatilitatea ridicata sub care se regaseste cursul de schimb valutar in Romania, determinat de suita fenomenelor economice produse in ultimul an odata cu declansarea crizei economico-financiare in tara noastra a influentat negativ piata hunedoreana a asigurarilor, numeroase reprezentante locale ale asiguratorilor suferind, dupa primele noua luni ale anului, diminuari ale volumului de afaceri.

Cu toate acestea, cursul de schimb nu a fortat scaderea pietei, din contra, piata inregistrand o crestere, in moneda europeana, a volumului subscrierilor de peste 4 puncte procentuale. Pe clase de asigurari, asigurarile de viata au generat 13,7% (echivalentul a 2,6 milioane euro) din totalul primelor brute subscrise, in crestere cu 14% comparativ cu ianuarie-septembrie 2008. De cealalta parte, linia asigurarilor generale a cunoscut o crestere de 7,9%, cu subscrieri de 16,7 milioane euro.

Tragand linie, putem afirma ca, in pofida multiplelor probleme cu care se confrunta piata locala de profil, cifrele stau marturie ca Hunedoara se regaseste pe un trend ascendent. Caci, pe fondul unui mediu economic incert si uneori ostil, rezultatele sunt inainte de toate laudabile, asiguratorii hunedoreni castigand, cu profesionalism si competenta, la nivelul primelor noua luni ale anului curent, batalia cu criza, depasind recesiunea si presiunile la care intreg sectorul a fost supus.

Vlad BOLDIJAR

Click aici pentru a vedea topul companiilor de asigurari din judetul Hunedoara!


Interviu cu: Costel AVRAM
Vice-Presedinte
Consiliul Judetean HUNEDOARAPRIMM: Cum percepeti efectele crizei la nivelul judetului Hunedoara, prin comparatie cu perioada anterioara acesteia?
Costel AVRAM:
Efectele crizei se resimt, fara nicio indoiala, in ceea ce priveste economia judetului nostru. Investitiile din Hunedoara au scazut dramatic in ultima perioada, insa panta descendenta a industriei se instalase chiar dinainte de turbulentele ecomonice produse la nivel mondial.
Avand in vedere ca 2009 este un an de criza, singurii bani certi din investitii sunt cei proveniti din fondurile europene. Consiliul Judetean va suplimenta aceste fonduri, in cazul in care este nevoie, pentru ca proiectele sa poata sa fie finalizate.
In Hunedoara beneficiem de o situatie aparte, comparativ cu alte zone din tara: aproximativ 75% din populatia judetului locuieste in mediu urban, fapt care are consecinte si asupra industriei; in acelasi timp, aici exista doua centre de putere: Hunedoara si Valea Jiului.
Din pacate insa, in Hunedoara combinatele siderurgice sunt "la pamant", iar in Valea Jiului, din cei 45.000 de mineri care lucrau in 1989, in prezent au ramas circa 12.000 de angajati. In acelasi timp, programul de reorganizare a acestei companii face ca cel putin 2.000 de oameni sa fie disponibilizati intr-un interval foarte scurt.
Mai mult, Bradul, unde existau exploatari miniere, s-a inchis, iar in Orastie nu prea exista industrie. In judet a ramas relativ dezvoltata partea de Vest, care este si cea mai bogata. Aici, din perspectiva administratiei publice, se colecteaza cei mai multi bani, Deva evidentiindu-se fata de celelalte orase.
In rest, industria a decazut, firmele au datorii enorme fata de administratia publica locala si, daca am forta firmele sa plateasca acesti bani, ele s-ar inchide, ceea ce nu este in interesul cetatenilor.

PRIMM: Cum se prezinta, in acest moment, situatia investitiilor din judet?
C.A.:
Cea mai mare firma care desfasoara afaceri in Hunedoara este DHL, al carei investitor este de origine chineza. Activitatea a pornit cu "pasi marunti" in Valea Jiului, apoi s-a extins la noi in zona. De asemenea, in judet au mai deschis reprezentante companii mari precum: REAL, METRO, CARREFOUR, MEDIA Galaxy.
Treptat, asistam la un fel de "migratie" a investitiilor din Vest catre tara noastra. In Timisoara sau Arad, piata deja este aproape saturata si companiile au inceput sa intre si pe piata hunedoreana. Printre motivele care stau la baza hotararii unui investitor de a deschide birou in judetul nostru, un punct de atractie il reprezinta facilitatile acordate de autoritatile locale.
Totusi, scaderea drastica a industriei miniere si siderurgice in Hunedoara nu a fost acoperita de cresterea numarului investitorilor; activitatea privata nu a compensat in totalitate ceea ce s-a pierdut si acum putem spune ca firmele private sunt cele care "duc greul".


Marius BARABAS, Director ALLIANZ-TIRIAC Hunedoara,
Costel AVRAM, Vice-Presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara,
si Vlad PANCIU, Media XPRIMM

PRIMM: Ati creat un proiect unic in tara noastra, de "conurbatie". Puteti sa ne explicati ce presupune acesta si in ce masura contribuie la dezvoltarea economica a judetului?
C.A.:
Am demarat un proiect care poarta numele "Conurbatia Corvina", la nivelul judetului Hunedoara, care reprezinta un nou nivel administrativ, care include municipiile Deva si Hunedoara, orasele Simeria si Calan si comunele Bacia, Cirjiti si Pestisu Mic.
Conducerea administrativa va ramane aceeasi pentru unitatile mai sus-mentionate, dar ne unim pentru a construi proiecte comune. Printre obiectivele acestei noi forme de organizare se numara si atragerea fondurilor europene, operatiune care nu ar fi fost posibila pentru fiecare unitate in parte.
Acelasi lucru trebuie facut inclusiv in Valea Jiului. Doar in acest fel putem creste valoarea zonei, iar conurbatia va da amploare dezvoltarii economice.
In prezent criza este atotcuprinzatoare, dar ea va trece, si eu sunt optimist in ceea ce priveste viitorul dezvoltarii locale. Deja am demarat proiectul, care este in proportie de 100% realizabil. S-a intrunit Consiliul Judetean, au fost puse bazele juridice ale conurbatiei, iar incepand de anul viitor vor fi vizibile si efectele concrete.

PRIMM: Sa trecem la piata financiara si, mai concret, la piata asigurarilor. Care este perceptia hunedorenilor vizavi de asigurari si cat de bine inteleg ei nevoia acestui tip de protectie fata de riscuri?
C.A.:
Domeniul asigurarilor face parte din sfera financiar-bancara. Consider ca, desi criza a afectat intreaga economie, profiturile sau incasarile asiguratorilor nu s-au diminuat pe masura involutiei economice generale.
In opinia mea, asiguratorii au facut fata mai bine crizei decat celelalte industrii din aceasta sfera.
Judetul Hunedoara, desi nu mai este un judet extrem de dezvoltat, este totusi unul important: doar in Deva functioneaza 32 de banci, un numar destul de mare, si este bine-cunoscut faptul ca bancile vin unde sunt bani.
In acelasi timp, aproape toate firmele importante de asigurari au sedii in Deva. Mai mult, din informatiile mele, companiile de profil acopera, in acest moment, aproape intreg teritoriul judetului.
Faptul ca asiguratorii fac fata crizei are la baza si profesionalismul specialistilor hunedoreni in domeniu, care au stiu sa explice oamenilor la ce foloseste o asigurare si cum pot sa se protejeze in fata riscurilor.

Vlad PANCIU
Andreea STATE

Dezbateri intense


Ajunsa la cea de a 42-a editie, ZIUA ASIGURARILOR incheie la Deva un ciclu de conferinte cu tematica de specialitate, care s-au desfasurat in toate judetele din Romania si in Municipiul Bucuresti. In resedinta de judet a Hunedoarei, evenimentul a reunit peste 50 de reprezentanti ai societatilor de asigurari si brokeraj de pe piata locala, oferindu-le acestora prilejul de a dezbate cele mai stringente probleme pe care le intampina si de a gasi solutii pentru rezolvarea acestora. La eveniment a fost prezent, din partea autoritatilor publice locale, si Viceprimarul Devei, Florin OANCEA.

"Bineinteles ca economia, la nivelul Municipiului Deva si a judetului ingeneral, a fost afectata de aceasta conjunctura nefericita (n.red.: criza financiara).Este important insa sa dam dovada de atitudine pro-activa si sa incercam prinforte proprii sa iesim din criza. De notat este faptul ca, desi companiile lanivel national au suferit scaderi ale veniturilor cu 30%, reprezentantele dinDeva au evoluat negativ cu doar 1,5%, ceea ce reflecta responsabilitatea hunedorenilorin activitatea pe care o desfasoara", a subliniat Florin OANCEA, ViceprimarulDevei.

Acesta considera ca exista deja o solutie pentru Hunedoara, in scopul de a iesi din criza: "Am lansat in urma cu un an de zile un proiect care priveste fuziunea intre doua municipii - Deva si Hunedoara -, orasele Simeria, Calan si comunele limitrofe Bacia, Cirjiti si Pestisu Mic, cu satele apartinatoare. Aceasta noua entitate administrativa, intitulata Conurbatia Corvina, va fi baza pentru obtinerea de noi fonduri, in special de la Comunitatea Europeana, dar si de la Guvernul Romaniei". Conform oficialului citat, in acest moment documentul se afla pe masa Camerei Deputatilor si a obtinut deja aprobarea Comisiei Juridice si a celei de Buget Finante. Camera decizionala, in aceasta initiativa legislativa este Senatul Romaniei.


Echipa XPRIMM alaturi de reprezentantii
companiilor de asigurari din Hunedoara

In ceea ce priveste situatia in care se afla piata locala de asigurari si modalitatile de iesire din impas, asiguratorii si brokerii prezenti la eveniment au subliniat urmatoarele tendinte:

Diversificarea portofoliului - necesitate acuta
Adrian KISS, Director Sucursala, EUROINS Hunedoara: "Anul 2009 a adus lucruri noi fata de 2008, iar ca reprezentant EUROINS pot afirma ca noi am fost catalogati pe piata drept o societate de asigurari cu preponderenta auto. In prezent incercam sa transferam centrul de greutate de pe segmentul auto pe cel non-auto, dar specificul judetului ne creeaza dificultati in acest sens. In primul rand, subscrierile din credite si garantii au scazut considerabil, ca urmare a crizei din sistemul bancar. Apoi, asigurarile facultative prezinta probleme: sunt clienti care renunta sa isi mai plateasca ratele, pentru ca pur si simplu nu isi mai permit, in conditii de criza".

Daniel COLITA, Director Zonal, SAFETY Broker: "Este evident ca si noi, brokerii, in conditiile pietei actuale, ne-am indreptat spre retail, pentru ca un client corporate are un volum mare de afaceri, dar daca in momentul acesta decide sa incheie colaborarea, actiunea lui se resimte puternic asupra activitatii noastre. Prin urmare, incercam sa ne indreptam catre segmentul de retail si sa ne apropiem mai mult de nevoile oamenilor. Daca in prezent asigurarile auto, in special CASCO si RCA, sunt de baza, treptat se vor vinde din ce in ce mai mult asigurari de viata, property, de sanatate, de locuinte si se va diversifica portofoliul".

Introducerea bonus-malus - un pas inainte
Radu BUDAE, Director Adjunct, ASIROM Hunedoara: "Sistemul bonus-malus este, fara indoiala, o actiune benefica pentru piata romaneasca. Consider insa ca ar fi corect ca acest sistem sa se aplice pe Codul Numeric Personal, vina si raspunderea fiind personale. Conform legislatiei, in acest moment, sistemul se aplica autovehiculului in circulatie".

Lipsa brokerilor locali - explicatii si solutii
Cerasela NERGHES, Director General, ASTOP Broker: "Lipsa brokerilor la nivelul Hunedoarei poate fi explicata, pe scurt, prin faptul ca 'se traieste bine in sanul companiei de asigurare', caci nivelul de competitivitate permite si tolereaza o astfel de atmosfera. Mie imi place sa cred ca oamenii care isi doresc si pot mult mai mult si sunt dispusi sa munceasca pentru aceasta, sesizeaza oportunitatea pe care o ofera activitatea de brokeraj, de a obtine satisfactii profesionale mai mari, bani mai multi, recunoastere, nu numai pe plan local, ci si national de a se autodezvolta. Consider ca exista multe argumente pentru care o persoana care are un minimum de experienta si de portofoliu in domeniul asigurarilor ar putea opta pentru activitatea de brokeraj".

Unde gasim personal in asigurari?
Viorel ANICESCU, Agency Manager, ING Hunedoara: "Referitor la forta de munca, la ora actuala cel mai usor gasim noi consultanti chiar printre clientii companiei; lucrand de mai mult timp in asigurari am observat un lucru: un client multumit este un posibil consultant viitor. In ceea ce priveste retentia personalului, noi incercam, prin sistemul de bonusare si de comisionare, care se schimba in general la ING cam o data in unul sau doi ani, sa gasim solutii ca sa pastram consultantii".

Clubul Asiguratorilor Hunedoara
Marius MUTULESCU, Director, ARDAF Hunedoara: "In calitate de Director de sucursala de asigurari, dar si ca presedinte al UGIR 1903 Hunedoara, am propus infiintarea unui Club al asiguratorilor". In acest club, care are deja promis sprijinul Primariei, vor fi invitati, pe langa cei care lucreaza in domeniu, si oameni de afaceri, in vederea protejarii investitiilor acestora. In acest mod se va realiza si o dezvoltare sanatoasa a mediului de afaceri local.

Vlad PANCIU

ALLIANZ-TIRIAC

Marius BARABAS
Director Sucursala

ALLIANZ-TIRIAC
Bd. Decebal bl. 8
Tel.: 0254.221.549
Fax: 0254.219.495

ARDAF

Marius MUTULESCU
Director Sucursala

ARDAF
Str. Dragos Voda nr. 18
Tel.: 0254.222.299
Fax: 0254.230.583

ASIROM

Grigore COZMA
Director Sucursala

ASIROM
Str. Ion Creanga nr. 21, bl. 21, parter
Tel.: 0254.213.304
Fax: 0254.214.236

ASTRA-Asigurari UNIQA
 

Viorel GHIMISI
Director Sucursala

ASTRA-Asigurari UNIQA
Bd. Decebal bl. 23
Tel.: 0254.233.630
Fax: 0254.226.321

BCR Asigurari

Adrian Dorin RIZOPOL

Director Sucursala

BCR Asigurari
P-ta I.C. Bratianu nr. 3
Tel.: 0254.235.027
Fax: 0254.235.026


BCR Asigurari de Viata

Sorin SABOU
Director Agentie Judeteana

BCR Asigurari de Viata
P-ta I.C. Bratianu nr. 3
Tel.: 0254.224.420
Fax: 0254.224.421

EUROINS

Marius Adrian KISS
Director Sucursala

EUROINS
Str. Ion Creanga nr. 6A
Tel.: 0254.223.461
Fax: 0254.223.460

GENERALI Asigurari

Dumitru JURCA
Director Agentie

GENERALI
Str. Curtea Domneasca nr. 9, et. 1
Tel.: 0230.522.464
Fax: 0230.530.306

GROUPAMA Asigurari

Teodor Gino CRISAN
Director Agentie

GROUPAMA Asigurari
Bd. 1 Decembrie bl. 5, parter
Tel.: 0254.218.254
Fax: 0254.234.468

ING Asigurari de Viata

Viorel ANICESCU
Agency Manager

ING Asigurari de Viata
P-ta Victoriei nr. 2, et. 3
Tel./Fax: 0254.211.884

OMNIASIG

Aurel RISCUTA
Director Sucursala

OMNIASIG
Aleea Transilvaniei bl. 7, parter
Tel.: 0254.235.355
Fax: 0254.231.355

OMNIASIG - Asigurari de Viata

Claudia BORCA
Director Agentie

OMNIASIG - Asigurari de Viata
Str. Horea nr. 17
Tel.: 0254.233.031
Fax: 0254.221.836

UNIQA Asigurari

Sorin Cristian ALIC
Director Sucursala

UNIQA Asigurari
Bd. Decebal bl. R, parter
Tel.: 0254.233.719
Fax: 0254.255.945
Ziua Asigurarilor


a

Publicat pe 15.12.2009PAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM