Judetul Caras-Severin - "Unde Ma Asigur?" - Unde ma asigur? - Asigurari - Totul despre...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 XPRIMM Newsletters 
 PRIMM - Asigurari&Pensii 
 Insurance PROFILE 
 Anuarul Asigurarilor 
 XPRIMM Insurance Report 1 EUR = 4.7274 RON
1 USD = 4.2656 RON


RFI

Unde ma asigur?

Arhiva

Judetul Caras-Severin - "Unde Ma Asigur?"

Judetul CARAS SEVERIN

>Resedinta de judet: Resita
> Suprafata: 8.514 km2
> Populatia: 333.860 locuitori (recensamant 2001)
> Numar salariati: 61.314 (septembrie 2009)
> Rata somajului: 9,6% (septembrie 2009)
> Castig salarial mediu brut: 1.453 lei/persoana (septembrie 2009)


Piata locala a asigurarilor - 2008 (estimare PRIMM)


> Prime brute subscrise: 56,54 milioane lei
> Daune platite: 22,15 milioane lei
> Numarul mediu de salariati permanenti in asigurari (2007): 213
> Cheltuieli cu remuneratiile personalului (2007): 3,47 milioane lei
> Densitatea asigurarilor: 169,35 lei/locuitor
> Raportul salariatilor in asigurari la total locuitori: 1/1.567


Criza, asigurari si investitii


Caras-Severin este situat in partea de Sud - Vest a Romaniei, fiind cel de-al treilea ca marime dupa Timis si Suceava, ocupand 3,6% din teritoriul tarii. Din punct de vedere administrativ, acesta cuprinde 2 municipii (Resita si Caransebes), 6 orase si 69 de comune cu 288 de sate, la ultimul recensamant fiind inregistrati 333.219 de locuitori.

Referitor la caile de acces, in judet exista un aeroport civil, la Caransebes, un port la Dunare, in Moldova Noua, fiind traversat de catre un singur drum european, E70, dinspre Nord catre Sud - Est. In momentul de fata, judetul dispune de 344 km de cale ferata (apartinand Magistralei 900), avand si doua puncte de trecere a frontierei, catre Serbia: Naidas si Moldova Veche.


In prim-plan, restructurarea ramurilor economice


Axata pana in 1989 pe metalurgia otelului, producerea de masini, echipamente si utilaje tehnologice, industrie miniera (carbune si neferoase), exploatarea forestiera si valorificarea primara si superioara a lemnului, economia judetului Caras-Severin a cunoscut in perioada urmatoare un important recul, fenomen determinat de procesul de restructurare al acestor ramuri economice. De asemenea, desi in ultimii ani s-a dezvoltat industria usoara, forta de munca disponibilizata din industria grea nu a fost absorbita decat in mica masura in noile activitati create.


Candva, aveam si firme...


Asa suna titlul unei stiri aparute recent in presa locala si care nu este, nici pe departe, lipsita de fond. In ultimii ani, intreprinderile importante de pe raza judetului si-au redus simtitor activitatea, fenomen datorat reducerii numarului de comenzi externe, restructurarii economice si lipsei de interes a investitorilor locali si straini.

Astfel, cel mai important producator de hidroagregate de pe piata romaneasca si cea mai veche companie integrata din industria de masini grele din Europa de Est, UCM Resita, a inregistrat pierderi de peste 11 milioane euro in primele noua luni ale anului, in prezent aici lucrand mai putin de 1.000 de angajati. De asemenea, un alt jucator economic important, TMK Resita (fostul Combinat Siderurgic, detinut de rusii de la TMK) a anuntat recent ca renunta la o cincime din angajati, numarul acestora urmand sa scada sub 1.000 de salariati, ca urmare a diminuarii cererii de otel pentru constructii, pentru sectorul imobiliar si pentru cel auto.

Nici alte intreprinderi nu o duc mai bine, fiind practic decimate de actuala criza economica. Din peste 22.000 de IMM-uri existente in anul 2008, acum mai sunt in functiune doar jumatate, odata cu ele disparand si locurile de munca. De asemenea, pana la 30 septembrie, din intreaga Regiune de Vest au disparut 14.285 de companii, zilnic aparand noi si noi firme aflate in imposibilitate de plata.

In acelasi timp, pentru ca ofertele de munca nu sunt foarte multe iar criza a inchis multe firme, rata somajului este intr-o continua crestere. Daca in luna august 2009 acest indice era de 9%, in luna septembrie a ajuns la aproximativ 10%, iar numarul somerilor a crescut la aproximativ 13.000 de persoane. La finele anului trecut, rata somajului era de 6%.

Oportunitatile de dezvoltare a mediului economic au in vedere in principal relansarea turismului in zona, in acest sens fiind deja elaborate mai multe planuri si studii privind amenajarea teritoriului in perspectiva accesarii fondurilor europene. De asemenea, autoritatile locale au anuntat derularea unor ample lucrari in ceea ce priveste infrastructura judetului, fiind investiti aproximativ 130 milioane euro din fonduri europene, fapt care va contribui la cresterea atractivitatii zonei pentru investitori.


Piata de asigurari in fata crizei...


Succesul asiguratorilor locali este strans legat de potentialul economic al zonei, care in cazul de fata nu favorizeaza si nu inlesneste munca liderilor reprezentantelor locale ale companiilor de profil.

In anul precedent, asiguratorii din Regiunea de Vest au realizat subscrieri in valoare de 15,4 milioane euro, rezultat care plaseaza judetul pe pozitia 32 la nivel national. De asemenea, Caras-Severin detine ponderea cea mai mica din totalul subscrierilor realizate la nivelul regiunii, respectiv 10,11%. In primele noua luni ale acestui an, subscrierile au urcat la 9,6 milioane euro (in baza rezultatelor furnizate de companii), misiunea asiguratorilor fiind mult mai dificila in contextul noilor realitati ale pietei locale.

O parte dintre companii au reusit totusi sa-si realizeze planul si sa obtina si cresteri. Astfel, sucursalele judetene ale asiguratorilor BCR Asigurari, ASTRA-UNIQA, EUROINS, GENERALI, UNIQA si KD Life si-au majorat subscrierile in primele noua luni ale acestui an, unii dintre acestia avand evolutii de peste 50%.

"Am crescut cu 86% in primele noua luni, datorita aplicarii unor tarifediferentiate in functie de zona si datorita dezvoltarii unor produse adaptatespecificului local", explica Directorul Sucursalei ASTRA-UNIQA, Vasile COCOSILA.In acelasi sens, "politica de pret, in special pe segmentul de RCA, ne-apermis o majorare importanta a incasarilor de peste 60%", declara EmiliaBOLINTIS, Director, Agentia EUROINS.

De asemenea, si alte sucursale, precum ALLIANZ-TIRIAC, ASIROM sau OMNIASIG, plasate in topul judetean si avand o cota cumulata de piata de aproximativ 40% (estimare PRIMM), nu au avut dificultati in realizarea planului pentru acest an, scaderea subscrierilor datorandu-se in mare restructurarii portofoliilor si ratei inflatiei.

De altfel, majoritatea companiilor locale au inregistrat o evolutie pe segmentul auto, care detine o pondere de circa 70% din total subscrieri realizate la nivelul judetului. Cea mai importanta crestere se evidentiaza pe segmentul RCA, de 36%, dupa cum rezulta din informatiile furnizate de asiguratori. In acelasi timp, asigurarile aferente segmentului CASCO au crescut cu "doar" 14%, in mare din cauza rezilierilor de contracte venite din partea persoanelor juridice.

"Am pierdut cam 25% - 30% din contractele pe CASCO, dar acestea nu aveauo valoare insemnata, astfel ca nu au determinat o scadere importanta per totalportofoliu", precizeaza Valeriu BALALAU, Director, Sucursala ASIROM.


Segmentul corporate a "apus", miza e retail-ul!


Restrangerea activitatii colosilor industriali din judet si implicatiile crizei financiare au determinat o scadere drastica a bugetelor alocate de persoanele juridice pentru asigurari, fenomen care s-a resimtit in incasarile companiilor locale de profil.

"Productia la nivelul judetului este practic stopata, iar industria greaa ajuns actualmente la stadiul de muzeu", afirma Cristian BIRLA, DirectorulSucursalei ALLIANZ-TIRIAC. In acelasi timp, "singurele investitii din ultimiiani au fost facute in industria textila, care functiona in sistem de lohn, darsi aici s-a restrans puternic activitatea si, respectiv, potentialul de asigurare",completeaza Vasile COCOSILA.
In consecinta, majoritatea liderilor locali s-au orientat catre segmentul de persoane fizice, care le poate aduce o crestere "mai sanatoasa" si de durata.

"Am inregistrat o scadere de 25% - 30% pe segmentul auto si una de peste30% pe property, singura modalitate de redresare fiind orientarea pe retail sidezvoltarea unor oferte cat mai atractive", apreciaza Bogdan BUZEREA, Director,Agentia GROUPAMA. In aceeasi ordine de idei, "majoritatea rezilierilor depolite au venit din partea persoanelor juridice, in special transportatori, astfelincat oportunitatea judetului este, fara indoiala, reprezentata de retail",completeaza Cristian BIRLA.


Investitiile iau calea Caransebesului


Majoritatea investitiilor au ocolit municipiul resedinta de judet, fiind canalizate catre Caransebes, oras favorizat de pozitionare si de mai multe stimulente acordate de catre autoritatile locale. "Resita este un punct terminus pentru investitori, fiind practic un oras izolat. Orientarea acestora a fost catre Caransebes, care se afla langa un nod de cale ferata si este traversat de drumul european", afirma Valeriu BALALAU. De asemenea, "aproximativ 70% din subscrierile noastre se realizeaza la nivelul Agentiei din Caransebes", subliniaza Gabriela ARUXANDEI, Director, Agentia GENERALI.

Astfel, Caransebesul este o tinta importanta pentru asiguratorii locali, majoritatea fiind prezenti in acest oras cu cel putin o agentie, care aduce in medie intre 30% - 40% din subscrierile realizate la nivelul judetului.

"Realizam in Caransebes peste 50% din total incasari, datorita pozitionariiacestuia si beneficiilor legate de infrastructura", ne-a declarat DirectorulAgentiei EUROINS. Este de asteptat ca pe viitor subscrierile provenite din acestoras sa creasca, in contextul in care, "exceptand Caransebesul, in celelalteorase nu este rentabila deschiderea unor puncte de lucru, preferabila fiind marirearetelei de agenti", considera Directorul Sucursalei BCR Asigurari, DumitruGabriel GUTA.


Legea AOL stimuleaza si politele facultative


Mentinerea portofoliului pe segmentul auto si dezvoltarea asigurarilor property sunt solutiile optime pentru revigorarea pietei de asigurari din Caras-Severin, potrivit liderilor societatilor de asigurare care activeaza in judet.
Deteriorarea continua a mediului economic, chiar si anterior inceputului crizei, i-a determinat pe asiguratori sa utilizeze toate stimulentele necesare pentru atragerea clientilor. Mai mult, liderii locali privesc cu optimism Legea asigurarii obligatorii a locuintelor, prin prisma faptului ca aceasta va contribui in mod semnificativ la cresterea nivelului de constientizare a populatiei cu privire la asigurarile de locuinte.

"Desi riscurile acoperite prin viitoarea polita de asigurare obligatoriea locuintelor nu sunt specifice pentru judetul Caras-Severin, tocmai faptul caoamenii au venituri in scadere i-a determinat pe acestia sa se gandeasca la protejarealocuintelor. In prezent, avem asigurate peste 2.200 de locuinte, pentru careau fost incheiate polite facultative, cu o gama complexa de riscuri acoperite",a subliniat Rodica VILCEREANU, Director, UNIQA Asigurari Caras-Severin.

De altfel, segmentul de asigurari de incendii si calamitati, din care fac parte si asigurarile de locuinte, a inregistrat o crestere de 46% la nivelul judetului, ceea ce vorbeste despre concentrarea eforturilor asiguratorilor pe acest segment, cu mare potential in urmatorii ani.

In acest sens, asiguratorii locali au o retea dezvoltata de agenti in teritoriu, utilizand asigurarile obligatorii de locuinte pentru a face si o buna promovare a celor facultative. "Asa cum am putut observa si in trecut, obligativitatea asigurarii este principalul factor determinant in achizitionarea unei polite. Astfel, asigurarile obligatorii ale locuintelor le pot stimula, cu usurinta, si pe cele facultative", a mentionat Emilia BOLINTIS.

De asemenea, "in contextul in care, per ansamblu, asigurarile de tip property au avut de suferit de pe urma reducerii bugetelor destinate de catre firme acestor polite, s-a simtit o crestere a cererii din partea segmentului de retail, care s-a concretizat intr-o majorare a numarului de polite incheiate", a explicat Dumitru GUTA.


Deficitari la capitolul asigurari de viata si brokeri


Scaderea veniturilor populatiei, pe fondul crizei economice, si cresterea ratei somajului, alaturi de slaba informare a cetatenilor, nu au incurajat dezvoltarea asigurarilor de viata in judet, care nu sunt privite ca o prioritate de catre potentialii clienti. Astfel, asiguratorii locali au inregistrat rezultate modeste la acest capitol, aceasta clasa avand o pondere scazuta in portofoliile companiilor de profil din Caras-Severin.

"Asigurarile de viata ocupa 19% in portofoliul Sucursalei noastre, dificultatilefinanciare ale populatiei facand dificila subscrierea pe aceasta clasa",declara Valeriu BALALAU.
In aceeasi ordine de idei, "criza de lichiditati ii face pe oameni mai reticenti in asumarea unui risc investitional, astfel ca am inregistrat o scadere mai ales pe clasele unit-linked", precizeaza Cristian BIRLA. La fel ca si in cazul asigurarilor generale, miza pentru anii urmatori o vor reprezenta persoanele fizice, iar "asigurarile traditionale prind cel mai bine in judet", este de parere Directorul Agentiei GENERALI.
In ceea ce priveste relatia asiguratorilor cu societatile de brokeraj, aceasta este practic inexistenta, in judet activand un singur broker local, ponderea subscrierilor prin acest mijloc fiind nesemnificativa. De asemenea, potentialul economic redus a facut ca si brokerii din afara sa ocoleasca judetul, o oportunitate fiind orientarea liderilor locali catre intermediarii din unitatile teritorial-administrative invecinate.

"Realizam un procent de 20% din total subscrieri prin intermediul brokerilor,in mare datorita colaborarii cu un broker din Timisoara", ne-a relatat DirectorulSucursalei BCR Asigurari. Relansarea economica a judetului va aduce, cel maiprobabil, mai multi brokeri in zona, majoritatea asiguratorilor aratandu-se deschisiin a dezvolta afacerile cu acestia.


Care sunt oportunitatile pentru 2010?


In acest an, preocuparile liderilor sucursalelor si agentiilor de asigurari din Caras-Severin au fost indreptate spre mentinerea portofoliilor si spre adaptarea produselor la noile realitati ale pietei locale. Judecand dupa rezultatele obtinute, putem afirma ca aceasta misiune a fost in mare realizata, efortul fiind unul pe masura. Pentru anul viitor se mentin obiectivele stabilite, mai ales ca 2010 se anunta a fi destul de dificil. "Vom cauta sa ne indreptam in 2010 catre institutiile bugetare, intreprinderi care resimt mai putin criza si, in special, catre persoanele fizice", sustine Valeriu BALALAU. De asemenea, "acum sunt mai putine oportunitati pentru asiguratori, iar in 2010 cred ca introducerea obligativitatii asigurarii locuintelor va oferi cele mai bune stimulente de crestere", considera Rodica VILCEREANU.

Oleg DORONCEANU

Click aici pentru a vedea topul companiilor de asigurari din judetul Caras-Severin!


Asigurarile din Caras-Severin la sfarsit de an


"Sunt convins ca anul 2010 va scoate Romania din criza, ceea ce va influentapozitiv si piata asigurarilor", a declarat Iulian GEORGEVICI, Vice-PresedinteleConsiliului Judetean Caras-Severin, in debutul Conferintei ZIUA ASIGURARILOR,eveniment care s-a desfasurat in data de 19 noiembrie a.c., in Resita, cu scopulde a analiza atat efectele crizei asupra pietei locale de profil, cat si perspectivelede dezvoltare ale acesteia.

"In acest domeniu, afacerile nu pot urma decat un trend ascendent. Suntclase precum asigurarile agricole, asigurarile medicale, cele de malpraxis si,nu in ultimul rand, cele de raspundere civila si profesionala, care vor capataponderi tot mai mari in cheltuielile romanilor", a continuat Iulian GEORGEVICI.

"Este dificil sa realizam, in acest moment, o analiza corecta si completaa tuturor factorilor implicati in scaderea economica, dar suntem optimisti canu vom fi afectati in aceeasi masura ca si alte segmente ale economiei. Totusi,perioada de scadere economica ar trebui sa atraga atentia oamenilor ca trebuiesa isi protejeze patrimoniul", a apreciat Rodica VILCEREANU, Director, UNIQACaras-Severin.

"Tocmai datorita specificului judetului, si anume faptul ca majoritateaasiguratorilor sunt axati pe retail, am putut inregistra cresteri, chiar dacanu au fost cele prognozate la inceputul anului. In ceea ce priveste persoanelejuridice, se manifesta un fenomen la nivelul intregii tari, deci nu este caracteristicnumai companiei noastre, acestea au renuntat in mare parte la politele auto facultative;in ceea ce priveste celelalte asigurari, au pastrat doar ceea ce era vital uneifunctionari normale", a evidentiat Cristian BIRLA, Directorul SucursaleiALLIANZ-TIRIAC.

Unul din factorii determinanti care au amplificat scaderea economica a fost si incetinirea creditarii, inca de la inceputul anului. "In prezent insa, am eliminat marjele mari de finantare, simtindu-se treptat si o relansare a creditarii. In ceea ce priveste relatia cu companiile de asigurari, avem un parteneriat strans cu o parte dintre acestea si pot spune ca este evidenta cresterea pentru astfel de produse vandute prin intermediul bancii noastre", a explicat Claudiu DOLOT, Director, VOLKSBANK Resita.

"Pentru moment, obligativitatea asigurarilor RCA si, in viitor, a celorde locuinte, reprezinta singurul contact cu produsele noastre pentru o mare partea populatiei, dar reprezinta, in acelasi timp, o buna oportunitate pentru a dezvoltao cultura in aceasta directie", a declarat Emilia BOLINTIS, Directorul AgentieiEUROINS Resita.

Desi intermedierile realizate prin brokeri specializati detin ponderi foarte reduse in totalul subscrierilor realizate de companii, asiguratorii locali mizeaza pe retele foarte dezvoltate de agenti, in special in mediul rural si in celelalte orase din judet. "Desi, in prezent, peste jumatate din primele incasate provin din resedinta de judet, experienta ne arata ca aceasta pondere se diminueaza treptat, pentru ca oamenii intra tot mai mult in contact cu asigurarile si in afara orasului si interesul acestora este in continua crestere", a mentionat Valeriu BALALAU, Directorul Sucursalei ASIROM Caras-Severin.

"Tinand cont de cresterea evidenta pe care brokerii au inregistrat-o lanivel national, putem aprecia ca acestia vor deveni treptat principalul canalde vanzare pentru piata asigurarilor. De aceea, in special in zonele in careactivitatea brokerilor nu este dezvoltata, dorim sa punem bazele unor parteneriatein sistem de franciza, oferind astfel tot sprijinul de care francizatul are nevoie",a subliniat Daniel COLITA, Director Zonal, SAFETY Broker.

Astfel, desi la inceputul anului, concomitent cu acutizarea crizei financiare, tendinta de orientare catre retail se contura la nivelul central al companiilor, la nivel local aceasta directie a devenit de actualitate de mai mult timp. Acest fapt a creat premisele unei cresteri stabile, chiar si in perioade economice mai dificile.

Mihai CRACEA

ALLIANZ-TIRIAC

Cristian BIRLA
Director Sucursala

ALLIANZ-TIRIAC
Str. I.L.Caragiale nr. 9
Tel.: 0255.220.133
Fax: 0255.219.090

ASIROM

Valeriu BALALAU

Director Sucursala

ASIROM
Str. 1 Decembrie 1918 nr. 4
Tel.: 0255.212.425
Fax: 0255.213.492

ASTRA Asigurari - UNIQA

Vasile COCOSILA
Director Sucursala

ASTRA Asigurari - UNIQA
Str. G.A. Petculescu nr. 3, bl. B3, ap. 1
Tel.: 0255.221.183
Fax: 0255.220.645

BCR Asigurari

Dumitru Gabriel GUTA

Director Sucursala

BCR Asigurari
Str. I.L. Caragiale nr. 8, parter
Tel./Fax: 0255.217.193

EUROINS

Emilia BOLINTIS
Director Agentie

EUROINS
Bd. Revolutia din Decembrie nr. 23, ap. 2
Tel./Fax: 0255.218.595

GENERALI Asigurari

Gabriela Iuliana ARUXANDEI
Director Agentie

GENERALI
Bd. Revolutia din Decembrie, bl. 34, ap. 2
Tel.: 0255.220.126
Fax: 0255.220.127

GROUPAMA Asigurari

Bogdan Petru BUZERA
Director Agentie

GROUPAMA Asigurari
P-ta 1 Decembrie 1918 nr. 7, parter
Tel./Fax: 0255.213.410

OMNIASIG

Lucia Lucretia FLOARE
Director Sucursala

OMNIASIG
Str. Traian Lalescu nr. 28
Tel.: 0255.212.000
Fax: 0255.211.000

UNIQA Asigurari

Rodica VILCEREANU

Director Sucursala

UNIQA Asigurari
P-ta 1 Decembrie 1918 nr. 4, parter
Tel./Fax: 0255.213.903Ziua Asigurarilor


a

Publicat pe 15.12.2009PAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM