1asig.ro
1asig.ro

Japonia: Un taifun cu pagube de peste 15 miliarde de dolari ar putea avea loc cel putin o data la 20 de ani

5 min. / 1.540 cuvinte
Japonia s-ar putea confrunta cel putin o data la 20 de ani cu un taifun care sa provoace pierderi de peste 15 miliarde de dolari pentru industria de re/asigurari, arata o analiza realizata de Karen Clark & Company. Compania, specializata pe modelarea riscului de catastrofa, a ajuns la aceasta concluzie dupa ce a studiat taifunul Jebi, cu ajutorul modelului sau - Japan Typhoon Reference Model -, si sustine ca pierderi precum cele provocate de Jebi se pot inregistra la o frecventa mai mica de 20 de ani.

PROMO


JMP Securities considera ca pierderile provocate de taifunul Jebi ar putea atinge si depasi valoarea de 15-16 miliarde de dolari, insa KCC sustine, insa, ca, in realitate, Jebi a afectat proprietati in valoare de 30 de miliarde de dolari, incluzand aici cladiri, bunuri si consecinte ale intreruperii mai multor afaceri. Avand in vedere gradul ridicat de expunere la taifunuri, KCC spune ca Japonia se va confrunta cu mai multe astfel de fenomene meteo care sa genereze pierderi economice tot mai mari.

Totodata, KCC considera ca Jebi nu este cel mai costisitor taifun din istoria Japoniei, explicand ca, daca s-ar fi repetat in 2019, taifunurile Nancy (1961) si Isewan (1959), ambele, sau cel putin unul dintre ele, ar fi provocat industriei de re/asigurari pierderi de cel putin 20 de miliarde de dolari, acestea fiind mai mari decat cele produse de Jebi. Astfel, din punct de vedere istoric, arata KCC, taifunul Jebi nu e un fenomen care sa fi provocat pierderi fara precedent pentru Japonia.

Japonia s-ar putea confrunta cu astfel de fenomene meteorologice extreme cel putin o data la 20 de ani, iar KCC subliniaza ca, in acest context, industria de re/asigurari trebuie sa se astepte la pierderi din ce in ce mai mari. Faxai este cel mai recent taifun care a lovit Japonia, iar cele mai recente estimari ale AIR - companie specializata in modelarea riscului -, arata ca pierderile provocate de Faxai industriei de profil vor fi de 3 - 7 miliarde de dolari, insa RMS sustine ca acestea vor fi intre 5 - 9 miliarde de dolari.

612 accesari