1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

JLT Re: Piata de reasigurari, predominant "soft" pentru reinnoirile din 1 ianuarie, dar impactul final al catastrofelor din 2017 ramane incert

Piata globala de reasigurari continua sa fie caracterizata de un exces de capacitate, atat capitalul traditional cat si capitalul alternativ grabindu-se sa acopere "factura" cauzata de evenimentele catastrofice produse in al treilea trimestru al anului anterior, afirma David FLANDRO, Global Head of Analytics, JLT Re.

Cu toate acestea, incertitudinea cu privire la impactul final al acestor daune se mentine, apreciaza specialistul JLT Re, adaugand ca, cu ocazia reinnoirilor de la 1 ianuarie "initial, dinamica ofertei si a cererii a fost inasprita, in special pe liniile de business care au suferit pierderi masive dar, ulterior aceste presiuni au fost compensate de capitalizarile post-eveniment (...)".

Potrivit acestuia, o serie de investitori au privit aceasta realitate ca o oportunitate data de pietele de reasigurare si retrocesiune, ceea ce a dus la "realimentarea" unei "felii" importante din pierdere pentru perioada de reinnoiri.

Reprezentantul JLT Re a adaugat ca, desi capacitatea reasiguratorilor este "abundenta" pe cele mai multe linii de activitate, cea mai mare parte a pierderilor suferite fiind in concordanta cu asteptarile, incertitudinea asupra "facturii" finale ale reasiguratorilor si investitorilor ILS continua sa isi faca simtita prezenta pentru perioada de reinnoiri: "Aceasta incertitudine a fost accentuata de recentele incendii din California. Orice modificare seminificativa a asteptarilor privind pierderile din lunile urmatoare ar putea avea efecte directe asupra tarifelor".

2017 este primul an dupa 2008 cand capitalul dedicat de reasigurare s-a diminuat. Acesta a scazut cu 15 miliarde dolari in a doua jumatate a anului 2017 pana la 45 miliarde dolari, valoare care este insa cu 17% mai mare fata de cea a subscrierilor, potrivit lui David FLANDRO.