1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Investitiile straine directe in domeniul intermedierilor financiare si asigurarilor au crescut in 2015

Soldul investitiilor straine directe in domeniul intermedierilor financiare si asigurarilor a avansat cu peste 8% in 2015, ajungand la 8,43 miliarde de euro, se arata intr-o cercetare realizata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in colaborare cu Institutul National de Statistica (INS).

In anul 2014, soldul investitiilor straine directe in domeniul intermedierilor financiare si asigurarilor a fost de 7,8 miliarde de euro, conform bancii centrale.

In Romania, soldul final al investitiilor straine directe la 31 decembrie 2015 a inregistrat valoarea de 64,43 miliarde de euro, din care: 46 miliarde de euro aport la capitalurile proprii, inclusiv profitul reinvestit (70,0%); si 19,33 miliarde de euro credit net primit de la investitorii straini (30,0%).

Fluxul net de investitii straine directe in anul 2015 a atins nivelul de 3,46 miliarde de euro, din care: 3,6 miliarde de euro aport la capitalurile proprii (nivel rezultat prin insumarea participatiilor la capitalul intreprinderilor ISD, in valoare de 3,08 miliarde de euro, cu profitul reinvestit in intreprinderile ISD in valoare de 510 milioane euro); si 134 milioane euro credit net de la investitorii straini (rambursarile de credite au fost mai mari decat creditele primite).

Din punctul de vedere al orientarii pe activitati economice (conform CAEN Rev.2), ISD s-au localizat cu precadere in industria prelucratoare (31,8% din soldul total ISD).In cadrul acestei industrii cele mai bine reprezentate activitati sunt prelucrare titei, produse chimice, cauciuc si mase plastice(6,0% din soldul total ISD), industria mijloacelor de transport (5,9%), metalurgia (4,1%), industria alimentara, a bauturilor si tutunului (3,4%),masini utilaje si echipamente precum si fabricarea produselor din lemn, inclusiv mobila, ambele cu cate 2,6% din soldul ISD.

Pe langa industrie, activitati care au atras importante ISD sunt intermedierile financiare si asigurarile (reprezinta 13,1% din totalul ISD), comertul cu amanuntul si cu ridicata precum si constructii si tranzactii imobiliare ambele reprezentand cate 12,2%, din soldul ISD si activitati profesionale, stiintifice, tehnice si administrative si servicii suport (6,3% din soldul ISD), potrivit BNR.



Imobilizarile corporale si necorporale din intreprinderile ISD, cu un sold la finele anului 2015 in valoare de 30,97 miliarde euro, reprezinta 48,1% din soldul total al ISD, ceea ce induce un grad semnificativ de stabilitate a investitiei straine directe.

Din punct de vedere teritorial, se observa orientarea ISD cu precadere spre regiunea de dezvoltare Bucuresti-Ilfov (59,3%), alte regiuni de dezvoltare care au atras un volum important de ISD fiind regiunea Centru (9,0%), regiunea Vest (8,1%), regiunea Sud-Muntenia (7,2%), regiunea Nord-Vest (5,9%).

BNR mentioneaza ca ISD au fost localizate teritorial dupa sediul social al intreprinderilor investitie directa, ceea ce nu corespunde totdeauna cu locul de desfasurare a activitatii economice.

In ceea ce priveste repartizarea soldului investitiilor straine directe pe tari de origine, aceasta a fost realizata in functie de tara de rezidenta a detinatorului nemijlocit a cel putin 10% din capitalul social al intreprinderilor investitie directa din Romania.

Primele 5 tari clasate dupa ponderea detinuta in soldul ISD la 31 decembrie 2015 sunt: Olanda (25,0% din soldul ISD la sfarsitul anului 2015), Austria (14,2 %), Germania (12,4%), Cipru (6,9%) si Franta (6,7%). Ordinea primelor cinci tari cu cele mai mari investitii directe nu s-a modificat fata de anul precedent.