1asig.ro
1asig.ro

Intalnirea anuala a Partenerilor MIB a adus in dezbatere principalele tendinte din piata de brokeraj

Intalnirea anuala a Partenerilor Premium Millenium Insurance Broker (MIB) a fost organizata in perioada 31 mai - 2 iunie 2019, in statiunea Sf. Constantin si Elena din Bulgaria, reunind 210 adulti participanti (plus 70 de copii) din cadrul echipei MIB, Parteneri Premium din intreaga tara, angajati si reprezentanti ai companiilor de asigurari.

In cadrul conferintelor au fost dezbatute reperele anului 2018, obiectivele MILLENIUM Insurance Broker pentru 2019, cat si efectele schimbarilor legislative si pregatirea profesionala continua a intermediarilor.

"In ceea ce priveste reperele anului 2018, MILLENIUM Insurance Broker a avut o crestere dubla fata de media pietei, de aproape 9%. Desi a fost greu si a insemnat un efort enorm, costuri, schimbare si stres, conformarea MIB la GDPR a fost un succes! Un alt element pozitiv a fost diversificarea portofoliului pe sanatate si garantii - a fost o explozie in sensul pozitiv, cu foarte multe polite noi. Nu in ultimul rand, in 2018 ni s-au alaturat noi parteneri importanti. Mai mult, semintele sadite in 2018 isi arata roadele in 2019", a declarat Stefan PRIGOREANU, CEO-ul MIB, care a amintit ca profesionalismul MILLENIUM Insurance Broker a fost recunoscut in cadrul evenimentului Premiile Brokerilor de Asigurare cu "Premiul Special Profesionalism in Brokeraj".

"Lucrurile mai putin placute din 2018, pe care este bine sa le analizam si sa invatam cate ceva din ele, au fost: fuziunea nereusita cu GLOBASIG -trebuie sa ne asumam si lucrurile care n-au iesit asa cum ne doream si e bine sa invatam din aceasta poveste; munca asidua si costuri semnificative pentru proiectul paperless pentru utilizarea tabletelor; mult timp alocat reglementarilor IDD", a mai spus Stefan PRIGOREANU, subliniind ca 2019 a inceput mult mai bine decat 2018. In T1 2019 valoarea primelor intermediate de MIB a crescut cu 26% fata de perioada similara a anului trecut.

Distributia portofoliului MIB pe clase de asigurari arata asa la finalul anului trecut: RCA - 54%, CASCO - 23%, Property - 11%, raspundere civila generala - 2% si altele - 10%.

De asemenea, in cadrul intalnirii anuale a fost organizat un panel interactiv in cadrul caruia asiguratorii parteneri au raspuns la intrebarile adresate de echipa MIB, descurcandu-se excelent chiar si la intrebarile incomode...

A doua parte a conferintei a fost dedicata dezbaterilor privind pregatirea profesionala, avandu-l ca invitat pe Catalin CAMPEANU - Directorul General Adjunct al ISF (Institutul de Studii Financiare) - care a raspuns la toate intrebarile participantilor, dar si dezbaterilor referitoare la digitalizarea brokerilor.

Catalin CAMPEANU a vorbit, printre altele, despre schimbarile aduse de legislatia privind distributia asigurarilor - IDD, lansarea Manualului Distribuitorului de Asigurari, dar si despre noua platforma de examinare online.

Conform acestuia, distribuitorii de asigurari care aleg sa sustina examenul online vor fi supravegheati permanent video si audio de cater reprezentantii ISF. Acestia trebuie sa raspunda la 40 de intrebari in 40 de minute. Pentru a promova examentul, distribuitorii trebuie sa raspunda corect la 32 de intrebari.

Stefan PRIGOREANU a continuat cu o prezentare denumita "2019, sub semnul schimbarii! Digitalizare si paperless, O necesitate pentru brokerii de asigurare - in contextul IDD".

El a subliniat ca Internetul este absolut necesar si a aratat ca intr-un studiu facut de Statista, la intrebarea "Puteti trai fara internet?", 82% dintre internautii din India au spus ca nu isi pot imagina viata fara internet. Acelasi raspuns a fost dat si de 78% dintre respondentii din Marea Britanie, 77% din China, 73% din Germania si USA.

Un alt studiu in care managerii companiilor de asigurari si brokeraj au fost intrebati care sunt prioritatile lor in companie. Astfel, atat in Europa, cat si in Asia-Pacific si America de Nord, Digital Innovation a fost pe primul loc in raspunsurile managerilor, fiind principala lor prioritate.

"Vom vedea produse si abordari digitale din ce in ce mai multe. Totul se va muta pe telefonul mobil in urmatorii ani", a spus Stefan PRIGOREANU, aratand ca tehnologia influenteaza si asteptarile clientilor, care sunt in plina schimbare. "Clientii isi doresc produse si solutii usor de accesat, inclusiv electronic, dar sa fie si la un pret corect, pe care si-l pot permite, iar in acelasi timp sa fie si produse usor de inteles si sa acopere nevoile reale de protectie".

CEO-ul MIB a vorbit si despre efectele IDD asupra activitatii brokerilor, care necesita multe documente de prezentat si semnaturi din partea clientilor - in medie 7 semnaturi, 9 - 11 documente si minim 20 pagini. In acest sens, MILLENIUM Insurance Broker a lansat o solutie paperless - o tableta securizata pentru o interanctiune mai rapida si mai usoara in relatia cu clientii.

In prima parte a zilei de sambata, majoritatea participantilor la eveniment au facut o plimbare in orasul Balcic, una dintre atractiile turistice ale Bulgariei la Marea Neagra. Aici se afla Castelul din Balcic, resedinta de vara preferata a Reginei Maria, inconjurat de o la fel de celebra gradina botanica unicat in Europa centrala si de est. Seara de sambata, fiind 1 iunie, a fost dedicata Zilei Copilului. Astfel, toti copiii participantilor la conferinta au primit cadouri din partea MIB si s-au bucurat, alaturi de adulti, de o petrecere tematica.