1asig.ro
1asig.ro
Intalnirea Anuala Informala ...

Intalnirea Anuala Informala UNSICAR se desfasoara la Ploiesti si aduce in centrul atentiei pregatirea profesionala a distribuitorilor de asigurari

5 min. / 1.540 cuvinte

Intalnirea Anuala Informala a UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurare se desfasoara anul acesta in perioada 2-3 septembrie, in Ploiesti - "acasa" la I.L. Caragiale, reunind zeci de specialisti din industria asigurarilor, ce dezbat cele mai importante aspecte ale activitatii brokerilor, precum si cele mai recente modificari legislative privind pregatirea profesionala a distribuitorilor.

PROMO


Pe langa discutiile informale privind cele mai importante subiecte din piata, persoanele prezente la eveniment au avut ocazia sa se revada si sa afle mai multe informatii despre Ploiesti si judetul Prahova, precum si Drumul Vinului. Intalnirea se incheie vineri cu o vizita la Muzeul Ceasului si la Muzeul National al Petrolului.

Invitat in cadrul evenimentului, Catalin CAMPEANU, Directorul Adjunct al Institutului de Studii Financiare (ISF) a vorbit despre cele mai importante modificari aduse de Norma privind pregatirea profesionala a distribuitorilor in asigurari si/sau reasigurari, ce a fost publicata recent in Monitorul Oficial.

Acesta a precizat ca distribuitorii de asigurari nu vor mai putea face acelasi curs timp de doi ani pentru creditele de 15 ore de pregatire. "Va trebui sa stiti de curs ati facut anul acesta, iar la anu' sa nu faceti acelasi curs. Acest lucru se va implementa in platforma de examinare. Fiecare curs avizat de ISF va primi un cod. Toate adeverintele vechi din platforma vor fi refacute manual de noi si vor fi aceste coduri si veti sti ce cursuri ati facut ca sa nu le repetati", a spus Catalin CAMPEANU.

Conform oficialului ISF, se doreste evitarea situatiilor neplacute si, din pacate, destul de des intalnite in care unele persoane au facut creditele, cursurile, dar angajatorul sau furnizorul nu le-a incarcat in platforma. Prin urmare, adeverinta va fi eliberata direct din platforma la momentul in care se face cursul. 

In ceea ce priveste examenul de definitivat, pentru cei care vor sa scape de examenul periodic de la 3 ani, va fi disponibil conform normei pentru cei care au deja 3 cicluri de pregatire, un ciclu fiind definit ca perioada de 3 ani intre doua examinari (o pregatire initiala si apoi doua continue), a explicat Catalin CAMPEANU.

Primul examen de definitivat va fi organizat anul viitor.

Reprezentantul a mentionat ca, desi se da examen online, acesta este supravegheat. "Tentativele de frauda au crescut. Eliminam 7-8 persoane pe zi. Vor fi implementate si alte masuri de siguranta. Una dintre ele este ca fiecare candidat la pregatirea initiala va fi legat direct de recrutor".

Referitor la examinarile la sala, ISF nu isi propune in prezent acest lucru, mai ales in conditiile evolutiei pandemiei de COVID-19 si a restrictiilor. "Cand se va putea, va fi o optiune. Va fi disponibila, dar nu obligatorie", a precizat Catalin CAMPEANU, adaugand ca digitalizarea s-a produs mai repede decat s-ar fi dorit inainte de pandemie.

Conceptul evenimentului UNSICAR a fost lansat pentru prima data in 2018, cu "Bucurestiul nestiut", a continuat in 2019 cu "Descopera Oradea cu UNSICAR" si revine, dupa pauza provocata de pandemie, de data aceasta la Ploiesti cu "Caragiale, Drumul Vinului si UNSICAR", a afirmat, in deschidere, Dorel DUTA, Presedintele Uniunii. 

"Evenimentul isi propune sa ne aduca din nou impreuna, in Republica de la Ploiesti, intr-o atmosfera destinsa, dar adaptata conditiilor de organizare a evenimentelor impuse de autoritati", a spus acesta.

"Va multumim ca sunteti astazi prezenti langa UNSICAR, la un eveniment care, sunt convins, va oferi participantilor prilejul sa discute intr un cadru informal despre activitatea noastra, despre colaborarea dintre noi, dar si despre cele mai importante subiecte pentru piata de brokeraj, in special, si pentru piata de asigurari, in general", a declarat Dorel DUTA.

Locatia evenimentului a fost aleasa in conditiile in care exista multi brokeri importanti in Ploiesti, un oras cu o istorie bogata, aceasta fiind prezentata de Presedintele UNSICAR. Printre altele, la Ploiesti s-a inaugurat, in 1857, prima rafinarie de petrol din lume, "Fabrica de gaz" fiind construita special pentru a furniza Bucurestiului petrolul lampant necesar iluminatului public.

"Si pentru ca vorbim de asigurari, trebuia sa mentionam ca judetul Prahova, din punct de vedere al volumului primelor brute subscrise se afla pe locul 4 in Romania dupa Bucuresti, Cluj si Timisoara, Ploiestiul fiind un pol important a brokerilor de asigurari din Romania, 2 dintre cei din top 10 national fiind Ploiesteni", a afirmat Dorel DUTA.

Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari - UNSICAR, organizatie infiintata in anul 2000, reprezinta 80 de companii - de brokeraj de asigurare, de regularizare daune si de pregatire profesionala. Cota membrilor UNSICAR totalizeaza peste 60% din piata de brokeraj de asigurare.

Uniunea reprezinta interesele colective ale membrilor sai si colaboreaza cu institutiile publice pe aspecte care privesc piata de brokeraj de asigurare si consumatorul de produse de asigurare. UNSICAR este membru cu drepturi depline a BIPAR (Bureau International des Producteurs d'Assurances et de Reassurances), organizatie internationala infiintata in 1937 care reuneste asociatiile profesionale nationale ale intermediarilor in asigurari, precum si a POI (Partners of Intermediaries).

 

3.248 accesari