1asig.ro
1asig.ro

Insurance Europe: Modificarile propuse de EIOPA privind raportarea in materie de supraveghere ar putea creste semnificativ - si inutil -, costurile pentru asiguratori si pentru clientii lor

Insurance Europe a publicat raspunsul sau la o consultare EIOPA (Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale) cu privire la modificarile propuse de catre EIOPA in ceea ce priveste rapoartele de supraveghere si documentele de informare publica.

Desi propunerile EIOPA iau in considerare cateva dintre numeroasele preocupari exprimate, in trecut, de sectorul de profil, modificarile propuse de Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale sunt disproportionate si ar duce la noi sarcini administrative si la costuri administrative excesive pentru asiguratori (care, in cele din urma, ar fi transferate clientilor).

Iar asta, intrucat, desi EIOPA a efectuat unele modificari binevenite, a introdus, de asemenea, modificari semnificative si, in mare parte, inutile la modelele actuale de raportare trimestriala (Quarterly Reporting Template - QRTs), introducand, in acelasi timp, noi modele QRTs. Toate acestea ar reprezenta o sarcina administrativa suplimentara semnificativa pentru asiguratori, fara un beneficiu clar pentru supraveghetori.

Totodata, ar creste semnificativ costurile pentru asiguratori, care ar trebui, de exemplu, sa aloce resurse importante pentru a implementa, testa si valida modificarile necesare in sistemele lor informatice. Astfel, EIOPA ar trebui sa limiteze orice modificari ale pachetului de raportare la cele care sunt absolut necesare pentru a-si indeplini sarcinile de supraveghere.

Mai mult decat atat, calendarul propus de EIOPA pentru aceste modificari ample e prea scurt. Modificarile ar trebui sa fie efectuate in cadrul revizuirii mai ample a Solvency II, care are loc in prezent, si nu printr-o abordare fragmentata, care va duce la efectuarea mai multor modificari intr-un interval scurt de timp, ceea ce va determina o crestere exagerata a costurilor.

Raspunsul integral al Insurance Europe este disponibil AICI