1asig.ro
1asig.ro

Insurance Europe: Asiguratorii subliniaza, intr-un nou document de pozitie privind revizuirea Directivei TVA, ca asigurarea nu este un serviciu bazat pe taxe

5 min. / 1.540 cuvinte

Insurance Europe a publicat un document de pozitie privind revizuirea de catre Comisia Europeana a Directivei privind Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA). Insurance Europe a transmis, anterior, un feedback prin intermediul unei consultari, in care a salutat obiectivul Comisiei Europene de a reforma normele privind TVA pentru serviciile financiare, pentru a oferi claritate si siguranta juridica in ceea ce priveste domeniul de aplicare a scutirilor de TVA (care se aplica asiguratorilor). De asemenea, a subliniat cateva aspecte ale directive care ar trebui actualizate.

Cea mai recenta luare de pozitie a Insurance Europe incearca sa clarifice unele aspecte ale discutiilor in curs si se concentreaza, in mod special, pe motivul pentru care primele de asigurare nu pot fi clasificate drept comisioane. Intr-adevar, natura primelor este, in mod inerent, diferita de cea a comisioanelor si, ca atare, asigurarile nu pot fi privite ca un serviciu bazat pe comisioane. Un onorariu este o suma fixa, in mod normal direct proportionala cu serviciul pe care il primeste un anumit client, in timp ce o prima este o contributie individuala la un fond colectiv, care permite unui asigurator sa poata acoperi riscurile pentru asigurati.

Asiguratorii, mai arata Insurance Europe, efectueaza calcule complexe pentru a evalua primele, pentru a putea acoperi cererile probabile de despagubire care decurg dintr-un contract de asigurare, cu o marja de siguranta pentru a asigura viabilitatea pe termen lung a asiguratorului. Prin urmare, este esential ca orice initiativa legislativa de revizuire a Directivei TVA sa tina seama de caracteristicile unice ale asigurarilor, de produsele, dar si de modul de desfasurare a activitatii acestora. Interactiunea TVA cu alte taxe existente trebuie, de asemenea, examinata cu atentie, in special pentru a evita cresteri nejustificate ale costurilor produselor de asigurare.

Insurance Europe, cu privire la Directiva DMD

De asemenea, Insurance Europe a publicat, recent, raspunsul sau la o consultare a Comisiei Europene cu privire la Directiva privind Comercializarea la Distanta de Servicii Financiare pentru Consumatori (DMD) si sustine ca relevanta Directivei DMD trebuie revizuita si, de asemenea, trebuie evitate neconcordantele cu normele specifice produselor, cum ar fi IDD.

Insurance Europe a evidentiat preocuparile cu privire la relevanta continua a Directivei DMD, avand in vedere legislatia mai recenta specifica produselor, cum ar fi Directiva privind Distributia in Asigurari (IDD). De asemenea, a remarcat schimbarile in asteptarile consumatorilor legate de progresele si utilizarile tehnologice.

Directiva DMD ar trebui revizuita pentru a se asigura ca sunt pastrate doar dispozitiile relevante si, in mod ideal, ar trebui inlocuita cu o legislatie specifica produsului. In orice caz, in situatia in care exista neconcordante intre DMD si legislatia specifica produsului, cum ar fi IDD, aceasta din urma ar trebui sa prevaleze in interesul certitudinii juridice.

Raspunsurile complete ale Insurance Europe cu privire la cele doua aspecte mentionate sunt disponibile AICI si, respectiv, AICI.

 

546 accesari