1asig.ro
1asig.ro

Insurance Europe: Asiguratorii solicita imbunatatiri pentru a facilita mai multe investitii in securitizare, pentru a sustine cresterea economica a UE

5 min. / 1.540 cuvinte

Insurance Europe a publicat raspunsul sau la o consultare realizata de Comisia Europeana cu privire la functionarea cadrului de securitizare in Uniunea Europeana.

Asiguratorii europeni sunt cei mai importanti investitori institutionali din Europa, administrand active de cel putin 10 miliarde de euro. In rolul lor de investitori, asiguratorii au nevoie de o gama larga de active adecvate in care sa investeasca, ceea ce include investitii in securitizari. Prin urmare, sectorul asigurarilor sprijina promovarea unei securitizari solide si a unui tratament prudential adecvat, in conformitate cu obiectivele proiectului privind Uniunea Pietelor de Capital.

In timp ce masurile luate de Comisia Europeana (CE) pentru a imbunatati tratamentul securitizarilor - de exemplu, in cadrul perfectionarilor anterioare ale Solvency II -, sunt utile, bariere semnificative impiedica in continuare asiguratorii sa investeasca in astfel de active. Prin urmare, nivelul investitiilor asiguratorilor in securitizari ramane sub nivelul potential. In acest context, sunt necesare masuri politice suplimentare pentru a spori atractivitatea acestei clase de active si, astfel, pentru a contribui la finantarea economiei europene.

Pentru a facilita acest lucru, actiunile politice ar trebui sa se concentreze pe:

  • Imbunatatirea tratamentului securitizarii in Solvency II - Cerintele de capital pentru securitizari raman prea ridicate in raport cu riscul real si cu randamentul care poate fi obtinut. Pentru a rezolva aceasta problema, asiguratorii ar trebui sa fie autorizati sa aplice ajustarea dinamica a volatilitatii, pentru a evalua pasivele, recunoscand principiul Solvency II, conform caruia scenariile extreme utilizate pentru a determina cerinta de capital de solvabilitate ar trebui sa se aplice atat activelor, cat si pasivelor.
  • Reducerea sarcinii asociate cu digilenta obligatorie pe care trebuie sa o intreprinda atat emitentii, cat si investitorii - Desi o diligenta adecvata este vitala, aceasta e, in prezent, disproportionata si excesiva in comparatie cu riscul si complexitatea securitizarilor, precum si a altor instrumente alternative, cum ar fi obligatiunile garantate. Prin urmare, cerintele de diligenta prealabila ar trebui simplificate si ar trebui sa permita proportionalitatea.

Raspunsul complet al Insurance Europe este disponibil AICI

 

1.139 accesari