Insanatosirea sistemului public de pensii - absolut necesara - Asigurari - Asigurari - Totul despre...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 ASF 
 Asiguratori 
 Brokeri 
 Date financiare 
 Organizatii 
 Va recomandam 
 Cariere 
 Job 
 PAD-PAID 
 Opinii 
 Dezbateri 1 EUR = 4.7216 RON
1 USD = 4.2706 RON


RFI

Asigurari

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Insanatosirea sistemului public de pensii - absolut necesara


"Romania este tara cea mai inapoiata in ceea ce priveste dezvoltarea sistemului de pensii", a declarat domnul Bogdan BALTAZAR in deschiderea Conferintei "Pensiile private si ocupationale - o lupta contra timpului", care a avut loc ieri, 25 mai a.c. in cadrul celei de a VIII-a Editii a FIAR -Forumul International Asigurari-Reasigurari de la Sinaia.
Problema majora este, in esenta, finantarea acestui sistem, avand in vedere ca exista o proportie de 0,75 persoane active la un pensionar.
Unul dintre principalele aspecte de care trebuie sa se tina cont este acela ca sistemul pensiilor de stat, care este foarte fragil, va trebui sa suporte si deficitul creat de introducerea pensiilor administrate privat.
Domnul Mihai SEITAN, Presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), a declarat ca este absolut necesara insanatosirea sistemului public de pensii, pentru ca cel privat sa poata sa functioneze normal. Potrivit oficialului CNPAS, au fost identificate o serie de solutii pentru acoperirea deficitului cu care se confrunta acest sistem, cum ar fi: imprumut pe termen foarte lung cu perioada de gratie mare, emiterea de titluri de stat pe termen lung, dar si utilizarea unor fonduri din privatizari.
"Banca Mondiala este dispusa sa acorde sprijin in etapele pregatitoare ale implementarii sistemului de pensii", a evidentiat doamna Oana STOIA, Expert Principal in cadrul Ministerului Finantelor Publice.
Domnul Ion GIURESCU, Deputat, Membru al Comisiei pentru Munca si Protectie Sociala, a subliniat ca este foarte important ca sistemul sa fie bine primit de populatie, luandu-se in considerare faptul ca esecurile din trecut in activitatile fondurilor de investitii ridica semne de intrebare.
In opinia domnului GIURESCU, trebuie sa se tina cont de faptul ca piata de capital poate acoperi cu greu necesarul de plasament pentru dimensiunea sumelor care vor fi colectate in aceste fonduri de pensii si ca abia din momentul integrarii in Uniunea Europeana va exista posibilitatea investirii pe pietele vestice de profil.
Pozitia companiilor de asigurari a fost prezentata de catre domnul Tudor MOLDOVAN, Presedintele APAPR - Asociatia Pensiilor Administrate Privat din Romania. Potrivit domniei sale, Pilonul III exista deja in tara noastra, fiind insa necesara recunoasterea si acordarea de facilitati fiscale celor care apeleaza la acest tip de asigurare.
O problema ridicata de catre oficialul APAPR a fost aceea a garantiilor cerute operatorilor, caracterizate ca fiind inacceptabile, statul insusi nefiind capabil sa le ofere.
Domnul Dan CONSTANTINESCU, membru in Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, a prezentat diferite modele de supraveghere a sistemului privat de pensii.
In opinia domniei sale, "fondurile private de pensii realizeaza o combinatie unica intre interesele investitorilor pe aceasta piata si necesitatea asigurarii securitatii sociale".
Experienta tarilor din Europa Centrala in reforma sistemelor proprii de pensii a fost prezentata de catre domnul Iain BATTY, Partner, Cameron McKENNA, Polonia.
Intalnirea a avut un caracter de interactivitate, problemele ridicate de vorbitori starnind interesul celor prezenti in sala, printre care s-au aflat 15 Presedinti de Case Judetene de Pensii.
Concluzionand, domnul Bogdan BALTAZAR a precizat ca solutii exista si ca un sistem imperfect este mult mai bun decat nici un sistem, evidentiind necesitatea actiunii.
mihaela.circu@mxp.ro


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Insanatosirea sistemului public de pensii - absolut necesara).

Noutati 1asig.ro
» Daunele produse de inundatii au crescut de peste 4 ori in primele 7 luni din 2019
» Oboseala, un pericol la volan! 4% din populatie sufera de somnolenta diurna excesiva
» Echipa de subscriere a ERGO Asigurari se mareste
» Teme de interes si traineri cu experienta, pe lista cursurilor ISF din aceasta toamna
» Mercer Marsh Benefits: Asigurarile private de sanatate, printre cele mai intalnite beneficii de protectie financiara
» Madalin ROSU: Piata are nevoie de inovatie, de o gandire "out of the box"
» GROUPAMA Asigurari introduce o noua clauza politei CASCO pentru clientii persoane juridice
» Banca Mondiala acorda Romaniei 50 milioane de euro pentru infrastructura Politiei de raspuns la dezastrele naturale
» Dezastrele naturale urca valoarea daunelor achitate de PAID, in primele 7 luni din acest, la peste 2,9 mil. lei
» Adrian MARIN primeste aprobarea ASF pentru un nou mandat la conducerea GENERALI
Share |


Publicat pe 26.05.2005 | 724 vizualizari


TOP Stiri


ArhivaPAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM