1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Incepand cu 2017, se pot majora limitele de despagubire pentru asigurarile auto RCA in Moldova. Vezi aici care sunt cerintele obligatorii pentru asiguratori din 2017 in urma acordului de asociere cu Uniunea Europeana!

Pregatirea profesionala a intermediarilor si echipei proprii de vanzari, majorarea limitelor de despagubire pe asigurarile obligatorii RCA, reglementarea si unificarea evidentelor contabile si rapoartelor financiare - sunt doar o parte din masurile la care asiguratorii din Moldova vor trebui sa se alinieze, incepand cu 1 septembrie 2017, in baza acordului de asociere semnat de Republica Moldova cu Uniunea Europeana.

Drept urmare, in conformitate cu acordul semnat, printre principalele modificari care vor fi aduse legislatiei in asigurari din Moldova se regasesc urmatoarele:
  • Majorarea limitelor de despagubire pe asigurarile obligatorii auto RCA pana in septembrie 2017 in conformitate cu Directiva 2009/103/CE
In prezent, in Moldova, limitele de despagubire pe politele auto obligatorii RCA in caz de accident sunt de 1 milion de lei pentru pagube materiale (per eveniment) si 5 milioane de lei pentru vatamari corporale (per eveniment, sau maxim 1 milion per persoana). Limitele de despagubire pe politele RCA au fost introduse in 2012 in conformitate cu directiva europeana care prevede obligativitatea introducerii limitelor pentru statele membre UE sau apartenentilor la sistemul Carte Verde.
  • Implementarea Directivei 2016/97 privind distributia in asigurari
Astfel, "odata transpuse in legislatia nationala prevederile acestei directive, [aceasta] va spori protectia consumatorului final datorita cerintelor ridicate de transparenta in procesul de distributie. Totodata, va determina asiguratorii sa dezvolte produse de asigurare noi si sa le perfectioneze pe cele existente pentru a corespunde nevoilor reale ale asiguratilor. Si, nu in ultimul rand, va imbunatati calificarea distribuitorilor de asigurari, incluzand nu numai intermediarii in asigurari, dar si reprezentantii asiguratorilor angajati in vanzari", a explicat pentru portalul specializat www.xprimm.md Veaceslav CERNICA, Director, ERVAX Grup.
  • Reglementarea raportarilor financiare anuale (are ca termen septembrie 2017) si a evidentelor financiare ale companiilor de asigurare in baza Directivei 91/674/CEE.
De asemenea, pana in septembrie 2021 companiile de asigurare din piata de profil vor trebui sa se alinieze cerintelor legislative Solvency II.

"Desi are un termen de implementare relativ indepartat, prevederile Directivei necesita mult timp si efort intelectual si financiar, atat din partea asiguratorilor, cat si din partea autoritatii de supraveghere. Implementarea treptata a prevederilor acestei directive trebuie sa inceapa fara intarziere", a subliniat Veaceslav CERNICA.

Tocmai in acest context, la inceputul acestui an s-a desfasurat in Moldova si un proiect de suport pentru implementarea prevederilor directivelor europene in domeniul asigurarilor, cu sprijinul Delegatiei Comisiei Europene in Moldova. Mai multe detalii aici. Potrivit lui Veaceslav CERNICA, care a avut si calitatea de Expert in cadrul acestui proiect, au fost propuse mai multe modificari la Legea cu privire la asigurari din Republica Moldova, printre care:
  • Incetarea politelor de asigurare dupa un termen de 30 de zile din momentul constatarii de catre instanta a insolvabilitatii societatii de asigurare emitente
In prezent, in cazul insolvabilitatii companiei, polita de asigurare isi pierde valabilitatea imediat din momentul pronuntarii instantei (nota: conform Legii insolvabilitatii Nr. 149  din  29.06.2012).
  • Eliminarea retentiei proprii a asiguratorului, in limita a 20% din riscurile cedate in reasigurare catre reasiguratorii nerezedenti, invocand "capacitatea financiara redusa a asiguratorilor locali".
Astfel, "practica ne arata ca in cele mai multe cazuri investitorii straini prefera sa cedeze 95%, sau in unele cazuri chiar 100% a riscurilor in afara tarii, in vederea protejarii activelor detinute", explica Veaceslav CERNICA.
  • Reglementarea mecanismului coasigurarii
"In lege este stipulata o scurta definitie a acestei operatiuni, iar, pentru a fi operationala, legislatia trebuie sa reglementeze mecanismul efectiv al coasigurarii, in vederea protejarii atat a asiguratilor, cat si a participantilor profesionisti", considera specialistul citat.
  • Introducerea clauzei compromisorii in contractele de asigurare, pentru a evita litigiile indelungate in instantele de judecata.
  • Stabilirea perioadei in care asiguratul poate renunta la o polita de asigurare incheiata fara sa suporte costuri suplimentare
In prezent, termenul de denuntare unilaterala a politei este prevazut pentru asigurarile de viata si constituie 20 de zile din momentul incheierii unei polite de asigurare de viata.

Potrivit expertilor proiectului "procesul de revizuire a cadrului legal din Moldova privind asigurarile trebuie sa continue si sa ia in considerare atat evolutia economiei nationale, cat si aparitia unor noi riscuri".

Vezi aici prezentarile sustinute in cadrul proiectului:

"Solvency II - experienta UE" - aici!
"Distributia in asigurari" - aici!
"Oportunitati de imbunatatire si aliniere la legislatia UE" - aici!
"Reglementarea contabilitatii" - aici!