1asig.ro

Incendiile, in usoara scadere in primele 6 luni din 2019

5 min. / 1.540 cuvinte
In primul semestru al acestui an, numarul incendiilor inregistrate in tara noastra a scazut cu 14% fata de aceeasi perioada din 2018, arata datele Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta - IGSU, transmise la solicitarea 1asig.ro.

PROMO


Astfel, in total, in primele 6 luni ale anului, s-au inregistrat, la nivel national, 9.394 de incendii, dintre acestea 3.699 manifestandu-se la locuinte.

Si in anul 2018 s-a remarcat o scadere a numarului acestor incidente: in total, anul trecut, s-au inregistrat, la nivel national, 28.468 de incendii, dintre care 6.918 (circa 24%) s-au manifestat la locuinte.

Care au fost cauzele care au generat cele mai multe incendii la locuinte in primul semestru din 2019?

Principalele cauze generatoare de incendii la locuinte inregistrate in primele 6 luni din acest an sunt reprezentate de cosuri sau burlane de fum defecte sau necuratate (acestea provocand 35% din totalul acestora), instalatii electrice defecte sau improvizate (23%), mijloace de incalzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (12%), foc deschis (8%).

De asemenea, 5% din incendiile la locuinta au fost provocate si de actiuni intentionate, alte 4% din total, de fumat, alte 4%, de cenusa, jar si scantei din sistemele de incalzire, iar alte 9% au fost provocate de alte imprejurari, conform reprezentantilor IGSU.

Reamintim ca, pentru protectia financiara in cazul in care locuinta este afectata de un incendiu, exista asigurarea facultativa a locuintei, pe care romanii ar trebui sa o aiba in vedere pe langa incheierea unei polite obligatorii PAD (care acopera doar riscurile catastrofale - inundatii, cutremur, alunecari de teren).

Exercitiu national pentru testarea procedurilor de interventie la incendii de padure

Peste 500 de pompieri, silvicultori si angajati ai institutiilor cu atributii in gestionarea incendiilor de padure vor participa, in perioada 23-27 septembrie a.c., la exercitiul national "ForFirEx 2019", desfasurat in mai multe zone montane din judetele Caras-Severin si Hunedoara (Poiana Marului si Lunca Cernii). Pentru gestionarea evenimentului, IGSU dispune suplimentarea la fata locului a resurselor din judetele invecinate si constituirea unor puncte de coordonare operationala in zonele afectate.

Situatiile in care vor fi pusi salvatorii si autoritatile sunt dintre cele mai complexe, fiind necesara interventia integrata pentru organizarea interventiei aero-terestre in zone dificile, realizarea dispozitivelor de stingere cu mai multe motopompe care sa transporte apa in munte, alimentarea rezervoarelor cu ajutorul elicopterelor, precum si salvarea persoanelor disparute sau ratacite in zone greu accesibile.

De asemenea, vor fi realizate tabere de suport logistic pentru asigurarea cazarii si hranirii fortelor dislocate in zona si vor fi simulate actiuni de evacuare si primire a localnicilor din zonele posibil afectate de incendii.

Pe timpul exercitiului vor fi utilizate autospeciale de stingere de capacitate marita, ambulante SMURD, tabere si spitale mobile, accesorii de descarcerare, decopertare si inlaturare a copacilor ori altor obstacole, elicoptere MAI si MApN, drone, autospeciale si masini 4x4, caini de cautare-salvare, precum si alte echipamente specializate.

Actiunile din teren implica atat testarea raspunsului imediat din partea autoritatilor din zonele in care au loc incendiile, cat si sprijinul national acordat prin suplimentarea pompierilor si tehnicii de la alte unitati IGSU, respectiv angrenarea resurselor terestre si aeriene ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Apelor si Padurilor, Ministerului Sanatatii, Ministerului Transporturilor, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, Directiei Silvice, Salvamont, asociatiilor specializate (cercetare aerospatiala, 4x4, radioamatori, canine).

Potrivit IGSU, in perioada 2017-2018, in Romania, au avut loc peste 200 de incendii de padure care au afectat aproape 800 de hectare de zone impadurite, fiind necesare actiuni complexe si cu durata mare pentru limitarea extinderii si stingerii focarelor.

Incendiile de padure sunt caracterizate de propagarea foarte rapida a flacarilor si acces dificil, fapt pentru care este necesara reducerea timpului de raspuns printr-o interventie imediata cu o dislocare mare de resurse umane si materiale.

Concluziile derularii exercitiului "ForFirEx" vor sta la baza actualizarii si completarii documentelor operative de organizare a interventiilor la incendii de padure si vor certifica nevoile operative de dotare cu tehnica si echipamente dedicate a structurilor cu atributii de actiune in cazul manifestarii acestui tip de risc.

Pregatirea temeinica a salvatorilor ramane unul dintre pilonii pe care se construieste succesul misiunilor, iar pentru sustinerea acestui deziderat aplicatiile tactice planificate la nivelul IGSU si inspectoratelor pentru situatii de urgenta vor continua pe tot parcursul anului.

560 accesari