1asig.ro

In ce masura cumpara romanii asigurari online?

5 min. / 1.540 cuvinte
In ultimii ani, internetul a devenit mai disponibil pentru romani, atat in termeni de cost cat si de accesibilitate, fapt ce se reflecta si din cel mai recent studiu publicat de Eurostat, care arata ca 8 din 10 gospodarii aveau acces la internet in 2018. Cand vine vorba despre cumparaturile online, romanii prefera articolele fashion sau electrocasnicele si mai putin asigurarile.

PROMO


Conform Eurostat, pe primele pozitii in clasamentul european privind accesul gospodariilor la internet se situeaza Anglia, Germania, Finlanda, Danemarca, Luxemburg si Suedia, unde 9 din 10 gospodarii erau conectate in 2018 la internet.

Potrivit raportului, 71% dintre romanii cu varsta cuprinsa intre 16-74 de ani au utilizat macar o data internetul in ultimele trei luni. Cu toate acestea, proportia populatiei cu varsta intre 16-74 de ani care prefera sa-si achizitioneze bunuri si servicii online a fost in 2018, in Romania, de doar 20%, clasandu-ne pe ultima pozitie in topul european.

Desi doar 20% din populatia Romaniei cu varsta intre 16-74 de ani prefera sa faca cumparaturi pe internet, vanzarile online de polite de asigurari detin o pondere redusa, clasandu-se in jurul valorii de 3%, spun specialistii.

"Dupa estimarile mele, vanzarile online sunt undeva intr-un range de 2% din vanzarile totale ale pietei, nu avem niste statistici oficiale in acest sens, insa din analizele pe care le facem cam pe aici cred ca suntem. Am crescut de la 1-2%, probabil ca astazi suntem undeva la peste 2%-3%, este deci o crestere usoara", a precizat recent, in cadrul emisiunii Ora de Risc, Victor SRAER, Managing Partner, OTTO Broker.

Printre politele cele mai cautate online se numara RCA si asigurarile de calatorie.

"Daca vorbim despre RCA, cu siguranta cresterea este mai mare, cred ca putem sa discutam despre o pondere intre 3 si 5%. Este si o polita standardizata, fiind reglementata legal si ca atare este mai usor sa o tranzactionezi online, de aceea si procentul este putin mai mare", a adaugat Victor SRAER.

Valoarea primelor brute subscrise de societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF a crescut cu 7,4%, in primele trei luni din 2019, pana la 2,71 miliarde de lei (570 milioane euro). Din total, brokerii au intermediat circa 62% din volumul primelor brute subscrise de asiguratori. Vezi care au fost tendintele si topurile calculate de XPRIMM Publications in baza datelor publicate de ASF.

Piata de asigurari de raspundere civila auto RCA a revenit pe crestere in primul trimestru din 2019, cu un avans de aproape 5% fata de perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, prima medie RCA anualizata s-a majorat cu 3%, iar dauna medie a crescut cu peste 11%, Potrivit ASF, concentrarea pietei s-a mentinut, primii doi jucatori controland aproape 70% din subscrieri.

Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA in primele trei luni ale anului 2019 a atins valoarea de aproximativ 970 de milioane de lei (203,6 milioane de euro), restul pana la totalul clasei A10 (1,02 miliarde de lei) reprezentand asigurarile transportatorului pentru marfa transportata in calitate de caraus si asigurarile RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE in baza dreptului de libera prestare a serviciilor.

426 accesari