1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

In afara legii

Din lipsa de resurse financiare, de informare sau de incredere, multi producatori agricoli nu si-au asigurat, nici anul acesta, culturile agricole. Dintre cei care au incheiat totusi contracte de asigurare, aproape jumatate nu vor beneficia de despagubiri, pentru ca nu indeplinesc conditiile prevazute de lege.
Potrivit reglementarilor legale, producatorii agricoli trebuie sa achite 80% din valoarea primelor la incheierea contractului cu societatile de asigurare pentru a beneficia de subventia de prima, in valoare de 20%, acordata de la buget. Asiguratorii au constatat insa ca majoritatea agricultorilor nu dispun de acesti bani la incheierea contractului de asigurare, solicitand plata primelor in rate. Societatile de asigurari spun ca, in lipsa unei reglementari in privinta incasarii subventiei la prima, sunt intarziate cheltuielile de administrare a politelor, plata reasiguratorului si, implicit, plata daunelor. In plus, asiguratorii propun ca termenul-limita de asigurare a culturilor de toamna sa fie prelungit, astfel incat culturile care nu au beneficiat de despagubiri pentru ger sa poata fi asigurate primavara dupa reluarea vegetatiei, impotriva unor fenomene naturale, precum seceta sau grindina.
Asiguratorii mai solicita guvernului acordarea de despagubiri astfel incat banii sa ajunga la timp pentru reinfiintarea de culturi pe suprafetele calamitate.
Din suprafata asigurata la culturile de toamna, peste 325.000 ha (57%) au fost asigurate la AGRAS, pe locurile urmatoare situandu-se ALLIANZ-TIRIAC cu 130.000 ha si ASIROM cu 97.400 ha.
(Curentul, pag. 6)