1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Imparte drumul! - pe doua roti ...

Imparte drumul! - pe doua roti este chiar mai usor

Ca reprezentanti ai comunitatii moto din Romania, ne-am bucurat cand asociatia motoADN a fost invitata sa se alature partenerilor campaniei FII TREAZ LA VOLAN. Responsabilitatea pentru siguranta rutiera ne apartine tuturor in egala masura, indiferent de numarul de roti pe care le are vehiculul cu care circulam.

Mai mult decat atat, tema de anul acesta ni se potriveste...manusa (moto, desigur). "Imparte drumul!" - acesta este un mesaj care isi gaseste repede ecou in mintea oricarui motociclist. Asta pentru ca multi dintre noi au trecut de la 4 la 2 roti pentru a scapa de traficul infernal si pentru a face mai mult loc pe strazi.

Din experienta lui, un motociclist ar putea scrie o carte despre ceea ce inseamna "Imparte drumul!"

Cu masinile

Stim ca o sa sune ciudat pentru multi soferi, dar, daca ne faceti loc in trafic, voua va faceti un bine, nu doar noua. Atata timp cat conditiile de trafic si spatiul o permit, o motocicleta ce reuseste sa ajunga in fata unei coloane nu incomodeaza pe nimeni si ajuta si la fluidizarea traficului.

Cand esti in masina si vezi un scuter sau o motocicleta ca incearca sa isi faca loc prin hatisul traficului urban, gandeste-te ca a ales sa isi asume ca merge pe 2 roti (uneori prin canicula sau prin ploaie) pentru ca altfel ar fi mers si el/ea cu masina si traficul ar fi fost si mai aglomerat. Intr-un fel, ar trebui sa ii multumesti. Nu trebuie sa o faci ad litteram. Doar imparte drumul cu el/ea si este suficient.

Si cand mai ai momente de rautate si ciuda ca tu stai in coada la semafor sau pe DN1 si un motociclist reuseste sa te depaseasca, gandeste-te la inca un aspect: sa stai pe 2 roti, in echipament complet de protectie, la 35 de grade, in coada, este absolut inuman si riscant pentru motociclist si, implicit, pentru trafic.

Cu ceilalti motociclisti

Stie toata lumea ca intre motociclisti exista o conexiune speciala. Suntem o comunitate - ne salutam, ne ajutam la nevoie, chiar daca nu ne cunoastem. Desigur, nu toti. Sunt si exceptii si, in esenta, suntem foarte diferiti. Insa un spirit care ne uneste exista si este alimentat de faptul ca ne intelegem. Ne facem loc in trafic, impartim aceeasi banda, cei mai experimentati ii ajuta uneori pe incepatori sa filtreze traficul cand ii intalnesc (da, mi s-a intamplat de cateva ori).

Avem insa si noi petele noastre. Spre exemplu, sunt motociclisti care se uita la cei care conduc scutere ca la o "specie" diferita si invers. Este greu de spus de ce nu dispare aceasta atitudine, mai ales ca multi dintre cei care au scuter pentru oras au si o motocicleta pentru turele de weekend si concedii.

Cu biciclistii si cu cei care conduc trotinete

Asa cum noua, motociclistilor, ne place sa ni se respecte locul in trafic, chiar daca ocupam mai putin spatiu si este tentant pentru masini sa intre peste noi pe banda, asa si noi trebuie sa fim constienti de prezenta bicicletelor si a trotinetelor, vehicule care au alte viteze de deplasare, au aceleasi provocari pe care le are oricine conduce un vehicul cu doua roti (portiere care li se deschid in fata, soferi care intra pe banda in paralel cu ei etc.) si au si ele dreptul de a imparti drumul cu noi toti.

Cu pietonii

Aici lucrurile sunt simple si transante. Grija fata de pietoni nu este negociabila. Nu conteaza ca ai vrea sa nu fii nevoit sa franezi pana te opresti si sa pui picioarele jos. Nu conteaza ti se pare ca ai o viteza prea mare ca sa mai incerci sa opresti, dar care te face sa treci rapid in fata pietonului. Dreptul pietonului pe trecere nu se discuta si tu trebuie sa opresti in siguranta de cate ori este nevoie.

O precizare cred ca este necesara la final: noi, motociclistii, stim sa impartim drumul, ar asta nu inseamna ca o facem mereu asa cum ar trebui. Cu siguranta exista in randul motociclistilor multi care ar trebui sa iti corecteze comportamentul.

  • Nu e in regula sa faci galagie cu motocicleta!
  • Nu e in regula sa faci slalom prin trafic doar pentru ca iti permite dimensiunea motocicletei!
  • Nu e in regula sa incerci sa determini prin diverse forme un sofer sa iti faca loc daca vezi ca nu poti trece de el. Nu are nicio obligatie sa o faca.
  • Nimic nu justifica faptul ca mergi cu viteza peste cea legala doar pentru ca motocicleta accelereaza rapid . Ai si frana, sa stii!

Asociatia motoADN si proiectul Rebel in Romania - dedicat tinerilor motociclisti, sprijina si in acest an campania FII TREAZ LA VOLAN!