1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Impactul loviturii de stat din Turcia asupra companiilor din Romania

Masurile radicale implementate de catre guvernul turc care au urmat tentativei de lovitura de stat au alimentat nesiguranta investitorilor internationali. Efectele pot fi simtite si de Romania in conditiile in care Turcia este una dintre cele mai importante destinatii ale exportului romanesc, conform unui studiu transmis de COFACE.

Detinerile portofoliilor de investitii de capital de catre investitorii non-rezidenti au scazut cu aproape 20% in mai putin de o saptamana, de la 46 miliarde USD pe 15 Iulie, la 38 miliarde USD pe 22 Iulie. Turcia a pierdut astfel aproximativ 12 miliarde USD din investitiile de capital detinute de investitorii non-rezidenti in ultimele trei luni, aceste retrageri de capital alimentand presiuni asupra deprecierii lirei turcesti si scaderii bursei. In acest context, cateva saptamani de la tentativa loviturii de stat, lira turceasca s-a depreciat cu aproximativ 6% fata de dolarul american, in timp ce indicele reprezentativ al bursei de valori din Turcia (XU100) a pierdut 12%, in acelasi interval de timp.

Esecul loviturii de stat lansate in noaptea de 15 Iulie in cateva orase importante din Turcia a fost urmat de o serie de masuri extinse impotriva adversarilor politici ai regimului condus de presedintele Recep Tayyip Erdogan, printre acestea numarandu-se inchiderea a peste 100 de companii si organizatii din domeniul media, a peste 1.000 de licee, camine private pentru studenti si fundatii private, precum si a catorva universitati care au legaturi cu reteaua FETA (Organizatia Terorista Fethullah Gulen), scrie Agerpres.

Aceste represalii s-au extins si in sectorul financiar, prin demiterea unor analisti si prin retragerea licentelor de functionare aferente caselor de brokeraj de catre autoritatea de supraveghere, in urma emiterii unor rapoarte care tind sa creeze asteptari negative cu privire la situatia din Turcia.

Incertitudinea economica poate avea un efect indirect asupra relatiilor comerciale desfasurate cu Romania, in conditiile in care comertul bilateral inregistrat intre cele doua tari este semnificativ.

Turcia ocupa locul al 5-lea ca destinatie a exportului romanesc si locul 1 intre statele non-UE, respectiv locul al 11-lea ca tara de origine a importurilor. Dupa aderarea la UE, Romania a mentinut o balanta comerciala pozitiva cu Turcia, ceea ce plaseaza aceasta tara pe locul al 5-lea intre statele cu care tara noastra inregistreaza excedent in balanta comerciala.

In ciuda relatiilor comerciale bilaterale dezvoltate, aportul investitiilor provenite din Turcia in fluxul de capital local este unul moderat. Intr-un clasament al investitiilor straine directe cumulate pentru perioada 2008 - 2015, Turcia ocupa locul al 18-lea, cu un aport la totalul investitiilor straine directe de doar 0,5%, in conditiile in care principalii 5 investitori (Austria, Germania, Italia, Franta si Elvetia) au generat impreuna aproape 72% din totalul ISD in perioada analizata. Conform datelor INSSE, dupa valoarea capitalului social, Turcia ocupa locul al 14-lea in clasamentul pe tari de rezidenta a investitiorilor in societati comerciale cu participare straina.

Aceasta se reflecta si in numarul relativ redus al companiilor locale cu capital turc. Mai exact, conform datelor Registrului Comertului, 1.007 companii care au sediul social in Romania inregistreaza actionari cu domiciliul/ sediul social in Turcia. Conform declaratiilor financiare depuse la Ministerul Finantelor pentru 2015, aceste companii au generat o cifra de afaceri cumulata de 4,8 miliarde lei si un numar total de salariati de aproximativ 15.000.



Analizand evolutia in timp a companiilor locale care sunt detinute de actionari cu sediul social/ domiciliul in Turcia, observam urmatoarele:
  • Cresterea constanta a numarului de companii in timp, de la 576 in 2008 la 1.007 in 2015. Totusi, aceste firme genereaza sub 1% din cifra de afaceri la nivel national si prezinta un grad ridicat de concentrare regionala (9 din 10 sunt in Bucuresti si in zona de S si S-E) si sectoriala (jumatate din veniturile inregistrate in sectoare orientate catre consum, respectiv distributie si industria alimentara si a bauturilor). Doar 2 din 10 companii locale detinute de actionari din Turcia au inregistrat profit in 2015 si prezinta un grad de indatorare redus (sub 70%), pentru acestea existand intr-adevar riscul repatrierii unor dividende catre firmele mama, pe fondul impozitelor locale reduse si a nevoii accelerate de capital in mediul de afaceri din Turcia .
  • Cresterea constanta a cifrei de afaceri medii, aceasta ajungand de la 4,2 milioane lei in 2008, la 4,8 milioane lei in 2015. In ciuda acestui fapt, avansul de aproximativ 14% in perioada analizata se datoreaza aproape exclusiv efectului nominal al cresterii preturilor. Mai mult, cresterea veniturilor medii inregistrate de companiile locale cu capital turcesc a fost net inferioara mediei inregistrate la nivel national, respectiv 38%.
  • Cifra de afaceri generata de companiile locale detinute de actionari din Turcia s-a dublat in ultimii 8 ani, crescand de la 2,4 miliarde lei in 2008 la 4,8 miliarde lei in 2015. Aceasta dinamica, cuplata cu cresterea numarului de angajati cu 10% in perioada analizata, precum si trecerea acestor companii pe profit, a contribuit la cresterea veniturilor fiscale cu peste 500 milioane lei in perioada analizata.
Potrivit COFACE, dinamica veniturilor companiilor locale detinute de actionari din Turcia se datoreaza, in mod special, gradului foarte ridicat de concentrare al acestora in ceea ce priveste distributia regionala si sectorul de activitate. Mai exact, 87% din aceste companii sunt localizate in zona de S, S - E si Bucuresti, in timp ce 54% din veniturile inregistrate de aceste companii sunt concentrate in doua sectoare: comert cu ridicata si distributie si industria alimentara si a bauturilor. Concentrarea foarte ridicata a companiilor locale detinute de actionari din Turcia in sectoare orientate catre consum, corelata cu modelul de crestere economica a Romaniei, puternic dependent de acest factor, explica aceasta crestere a numarului companiilor dupa 2008.

"Tentativa de lovitura de stat din Turcia, precum si masurile radicale care au precedat au alimentat foarte multa incertitudine in piata de capital. In mai putin de o saptamana, lira turceasca s-a depreciat cu aproape 6% fata de dolarul american, indicele reprezentativ al pietei de capital din Turcia a pierdut 12%, iar investitiile de capital in Turcia ale non-rezidentilor au scazut cu 8 MLD USD. Turbulentele respective se vor reflecta asupra Romaniei doar pe plan comercial, prin temperarea exporturilor romanesti orientate catre Turcia, in conditiile in care aceasta este principala tara de destinatie a exporturilor locale dintre tarile non-UE. In ceea ce priveste impactul asupra mediului de afaceri romanesc, acesta este foarte limitat pe fondul amprentei reduse in economia nationala a companiilor detinute de capitalul turcesc", a declarat Iancu GUDA, Services Director, COFACE Romania CMS.