1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

INS: Rata anuala a inflatiei a scazut la 2,7% in august

Rata anuala a inflatiei a coborat la 2,7% in luna august a acestui an, de la 2,8% in iulie, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 5,45%, serviciile cu 2,97%, iar marfurile nealimentare cu 0,75%, potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).

Cele mai mari scumpiri, in randul marfurilor alimentare, fata de sfarsitul anului precedent, au fost la fructe proaspete (+15,7%), fasole boabe si alte leguminoase (+15,2%) si fructe si conserve din fructe (+14,1%).

In randul serviciilor, cele mai mari scumpiri din decembrie au putut fi remarcate la serviciile aeriene (+28%) si serviciile postale (+12,4%).

In categoria marfurilor nealimentare, cele mai mari scumpiri au fost la tutun si tigari (6,8%), precum si in randul serviciilor de energie termica (+2,9%).

"Rata anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 2,5%. Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (septembrie 2019 - august 2020) fata de precedentele 12 luni (septembrie 2018 - august 2019), calculata pe baza IPC, este 3,1%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este 2,9%", mentioneaza INS.

Conform BNR, fata de raportul anterior, revizuirile pentru rata anuala a inflatiei IPC sunt mici. Valoarea anticipata pentru finele anului curent este mai redusa cu 0,1 puncte procentuale, in conditiile reevaluarii descendente a contributiei componentelor exogene ale cosului de consum, care contrabalanseaza proiectarea la acest orizont a unor valori usor mai ridicate in cazul inflatiei de baza. Pentru finele anului viitor, prognoza este similara celei precedente.