1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
INS: Numarul locurilor de munca ...

INS: Numarul locurilor de munca vacante a crescut la 45.000, in anul 2022

In anul 2022, numarul mediu anual al locurilor de munca vacante a fost de 45,1 mii, in crestere cu 2,4 mii locuri de munca vacante fata de anul anterior.

Rata medie anuala a locurilor de munca vacante1 a fost 0,90%, in crestere cu 0,04 puncte procentuale fata de anul precedent.

Cele mai mari rate medii anuale ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (1,76%), in distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (1,59%), respectiv in activitati de spectacole, culturale si recreative (1,50%).

Sectorul bugetar a detinut 23,0% din numarul mediu anual al locurilor de munca vacante, cele mai multe regasindu-se in administratie publica (4,8 mii locuri vacante), urmate de sanatate si asistenta sociala (4,2 mii locuri vacante), respectiv invatamant (1,4 mii locuri vacante).

La polul opus, cele mai mici valori ale ratei medii anuale a locurilor de munca vacante s-au inregistrat in alte activitati de servicii (0,25%), respectiv in industria extractiva (0,27%).

Fata de anul anterior, in majoritatea activitatilor economiei nationale s-au inregistrat cresteri ale celor doi indicatori. Astfel, cele mai semnificative cresteri ale ratei medii anuale a locurilor de munca vacante s-au regasit in intermedieri financiare si asigurari (+0,47 puncte procentuale), respectiv activitati profesionale, stiintifice si tehnice (+0,43 puncte procentuale).

In ceea ce priveste numarul mediu anual al locurilor de munca vacante, cele mai relevante cresteri s-au observat in industria prelucratoare (+1,8 mii locuri vacante), urmate de activitati profesionale, stiintifice si tehnice, respectiv transport si depozitare (+0,7 mii locuri vacante pentru fiecare in parte).

La polul opus, cele mai semnificative scaderi, atat in ceea ce priveste rata medie anuala, cat si numarul mediu anual al locurilor de munca vacante s-au regasit in sanatate si asistenta sociala (-0,50 puncte procentuale, respectiv -1,7 mii locuri vacante), respectiv in administratie publica (-0,26 puncte procentuale, respectiv -0,8 mii locuri vacante).

Comparativ cu anul 2021, cele mai mari cresteri ale ratei medii anuale au fost in ocupatiile de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (+0,16 puncte procentuale), urmate de cele de functionari administrativi - grupa majora 4 (+0,09 puncte procentuale).

La polul opus, in ceea ce priveste rata medie anuala, diminuari mai relevante s-au observat in rndul ocupatiilor de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (-0,07 puncte procentuale) si de lucratori in domeniul serviciilor - grupa majora 5 (-0,05 puncte procentuale), aceasta din urma grupa majora de ocupatii cunoscand si cea mai semnificativa scadere a numarului mediu anual al locurilor de munca (-0.2 mii locuri de munca vacante).

In anul 2022, cele mai ridicate valori ale ratei medii anuale s-au inregistrat in regiunea Bucuresti -Ilfov (1,30%), urmata de regiunile Vest (1,09%), Nord-Vest (0,87%) si Sud-Est (0,86%).

La polul opus, atat in ceea ce priveste rata medie anuala, cat si numarul mediu anual al locurilor de munca vacante, cele mai scazute valori s-au regasit in regiunea Sud-Vest Oltenia (0,48%, respectiv 1,9 mii locuri vacante), urmata de regiunea Sud-Muntenia (0,64%, respectiv 3,6 mii locuri vacante).

Comparativ cu anul precedent, rata medie anuala a inregistrat cresteri in regiunea Sud-Est, respectiv in regiunea Sud-Vest Oltenia (+0,11 puncte procentuale pentru fiecare in parte), iar in ceea ce priveste mediu anual al locurilor de munca vacante, cresteri relevante sau evidentiat in regiunea Bucuresti-Ilfov (+1,3 mii locuri vacante), respectiv in regiunea Sud-Est (+0,7 mii locuri vacante).

La polul opus, atat in ceea ce priveste rata medie anuala, cat si numarul mediu anual al locurilor de munca vacante, scaderi mai semnificative s-au observat in regiunea Sud-Muntenia (-0,08 puncte procentuale, respectiv -0,4 mii locuri vacante), urmata de regiunea Nord-Vest (-0,05 puncte procentuale, respectiv -0,2 mii locuri vacante).