1asig.ro

INS: Managerii romani estimeaza cresteri moderate de preturi in industria prelucratoare, constructii si servicii pentru urmatoarele trei luni

5 min. / 1.540 cuvinte
Managerii romani estimeaza pentru perioada ianuarie-martie 2020 o relativa stabilitate in industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si servicii, stabilitate a numarului de salariati in industria prelucratoare si servicii, precum si o crestere a preturilor in industria prelucratoare, constructii si servicii, conform tendintelor in evolutia activitatii economice din urmatoarele trei luni publicate de Institutul National de Statistica (INS).

PROMO


In cadrul anchetei de conjunctura din luna ianuarie 2020, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -3%). Pentru activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice se estimeaza scadere (sold conjunctural -17%).

Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -3% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural 10%).

Potrivit estimarilor din luna ianuarie 2020, in activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -9%). Managerii estimeaza scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -7%).

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza crestere moderata a acestora (sold conjunctural 11%). Comert cu amanuntul In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural +1%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere moderata (sold conjunctural +9%).

De asemenea, angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +14%). Pentru urmatoarea perioada, managerii societatilor comerciale estimeaza crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +21%).

Conform estimarilor din luna ianuarie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural -2%). In sectorul de servicii se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural 4%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural 6%).

189 accesari