1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

IGSU: Numarul incendiilor la locuinte a crescut cu 30% intr-o saptamana

Numarul incendiilor produse la locuinte, in ultimele sapte zile, a crescut cu peste 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut, se arata intr-un comunicat transmis de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta - IGSU.

"In perioada 9 - 15 ianuarie a.c., pompierii militari au intervenit la 9.502 situatii de urgenta, dintre care 553 au fost pentru limitarea extinderii si lichidarea incendiilor, fiind salvate 90 de persoane aflate in dificultate. Din nefericire, eforturile salvatorilor au fost in zadar pentru cinci persoane, care si-au pierdut viata din cauza situatiilor de urgenta generate de incendii si explozii", conform documentului.

Cele mai multe incendii s-au produs la constructiile civile (409), fiind generate pe fondul necuratarii cosurilor de fum, cresterii numarului de consumatori electrici si utilizarii improvizatiilor.

Ponderea cea mai ridicata a evenimentelor petrecute in ultima saptamana a avut-o acordarea primului ajutor medical de urgenta de catre echipajele de pompieri SMURD, fiind derulate peste 7.100 de interventii medicale, pe timpul carora au fost asistate 6.871 persoane. Salvatorii militari au actionat si in 29 de cazuri pentru descarcerarea persoanelor surprinse intre fiarele contorsionate ale masinilor, in urma accidentelor rutiere.

O mobilizare importanta de forte si mijloace ale inspectoratelor pentru situatii de urgenta s-a concentrat in zonele afectate de vremea severa, fiind inregistrate caderi semnificative de zapada, viscol puternic si temperaturi pana la -30 grade Celsius. Pompierii au actionat neincetat in judetele Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Ialomita si Tulcea, fiind dislocate in sprijin echipaje cu autospeciale grele de interventie si senilate de la judetele in care nu au fost semnalate probleme.

Pentru prevenirea incendiilor care pot afecta sanatatea persoanelor si bunurile acestora, IGSU recomanda cetatenilor sa manifeste prudenta in utilizarea mijloacelor de incalzire care le asigura confortul termic, sa evite suprasolicitarea instalatiilor electrice sau improvizatiile si sa exploateze corespunzator buteliile.

Riscul de incendiu este cuprins intr-o asigurare facultativa a locuintei, pe care romanii ar trebui sa o aiba in vedere pe langa incheierea unei polite obligatorii PAD (care acopera doar riscurile catastrofale - inundatii, cutremur, alunecari de teren).

PROMO