1asig.ro
1asig.ro

IGSU: Numarul actiunilor de interventie a crescut cu 12% in primul semestru. Pompierii au stins peste 20.000 de incendii

5 min. / 1.540 cuvinte
In ultimii ani se constata o intensificare atat a tipurilor de riscuri (de ex. inundatii, incendii etc), cat si a frecventei de manifestare a acestora, aspecte ce conduc la producerea situatiilor cu efecte asupra vietii si sanatatii populatiei, mediului inconjurator, valorilor materiale si culturale, transmite IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.

PROMO


Impactul se reflecta in activitatea zilnica desfasurata de salvatori, acestia actionand, in medie, pentru gestionarea a 1.340 de situatii de urgenta/zi, in primul semestru din acest an. Cifra este in crestere fata de anul trecut, cand in intreg anul media a fost de 1.195 de situatii de urgenta/zi.

IGSU arata ca, numai in primele sase luni ale anului 2019, pompierii militari au salvat peste 3.700 persoane aflate in dificultate, iar numarul total al actiunilor de interventie a crescut cu 12%, fata de perioada similara a anului 2018.

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta mentine ca prioritare misiunile orientate spre siguranta cetateanului si asigurarea protectiei comunitatilor, manifestand o preocupare constanta pentru eficientizarea actiunilor de prevenire si gestionare a situatiilor de urgenta inregistrate la nivel national.

"Actiunile de interventie in situatii de urgenta au insumat, in primele sase luni ale anului in curs, 243.030 misiuni ale inspectoratelor pentru situatii de urgenta, in crestere cu 12% fata de perioada similara a anului trecut", se precizeaza in statistica primului semestru, publicata de IGSU.

Din totalul misiunilor derulate, 195.577 au apartinut serviciilor mobile de urgenta, reanimare si descarcerare (SMURD), in urma carora 183.946 adulti si 16.862 copii au beneficiat de prim-ajutor si asistenta medicala de urgenta, in crestere cu 7% fata de perioada similara a anului trecut.

In perioada ianuarie-iunie a.c., pompierii au actionat pentru stingerea a 21.174 incendii (11.779 dintre acestea de vegetatie uscata). Acesta este un numar impresionant, in conditiile in care in tot anul 2018 pompierii au intervenit in cazul a 28.468 de incendii.

O particularitate a primului semestru este constituita de cresterea semnificativa a numarului incendiilor de vegetatie uscata, cu aproximativ 300% fata de perioada similara a anului trecut. Acest aspect este o consecinta a numarului mare de arderi necontrolate inregistrate in primele luni ale acestui an, ca urmare a curatarii terenurilor agricole, prin incendiere.

In plan preventiv, in perioada ianuarie-iunie 2019 a.c., inspectorii au continuat activitatile de indrumare si control, pe linia respectarii masurilor de aparare si stingere a incendiilor la institutii publice si operatori economici din diverse domenii de activitate.

Astfel, in primul semestru al acestui an, la nivel national s-au desfasurat 23.239 de controale (in crestere cu 19% fata de perioada similara a anului 2018) la operatori economici, institutii si alte categorii de obiective. In urma actiunilor derulate in teren, specialistii IGSU au constatat 80.170 deficiente, pentru care s-au aplicat 50.949 avertismente si 7.198 amenzi in cuantum de 26.080.572 lei, in crestere cu 14% comparativ cu primul semestru al anului 2018.

Totodata, in perioada de referinta, in urma controalelor efectuate nu au fost identificate situatii care sa determine incalcarea grava a cerintei de securitate la incendiu in ceea ce priveste periclitarea vietii ocupantilor si fortelor de interventie, conform reglementarilor legale in vigoare. Astfel, pentru niciunul dintre obiectivele verificate nu s-a impus dispunerea masurii complementare de oprire a functionarii ori utilizarii constructiilor sau amenajarilor.

Pe langa identificarea si inlaturarea disfunctionalitatilor specifice, specialistii in prevenirea situatiilor de urgenta au asigurat instruirea personalului angajat, astfel incat acesta sa cunoasca si sa respecte regulile de prevenire a incendiilor si au desfasurat exercitii de evacuare cu personalul aflat la locul de munca.

Pentru verificarea modului de reactie si evacuare in cazul producerii unor situatii de urgenta, pe timpul controalelor au fost executate peste 11.000 de exercitii de alarmare, evacuare si interventie, pentru verificarea modului de reactie in cazul producerii unor situatii de urgenta.

De asemenea, la nivelul inspectoratelor pentru situatii de urgenta au fost inregistrate 16.299 solicitari de emitere a actelor administrative care sa certifice realizarea masurilor de aparare impotriva incendiilor sau de protectie civila, fiind eliberate 4.906 avize si autorizatii de securitate la incendiu si protectie civila.

Incendiile produc daune insemnate

Amintim ca asiguratorii achita daune insemnate in urma incendiilor. Astfel, 52% din cele mai mari 50 de dauneplatite pe segmentul Property au fost deschise ca urmare a unor incendii, suma achitata de asiguratori pentru acestea fiind de 46,5 milioane lei.

Incendiile si dezastrele naturale sunt riscurile care ii ingrijoreaza cel mai mult pe romani, arata rezultatele primului Barometru UNSAR - IRES "Perceptia riscului si cultura asigurarilor din Romania".

"Riscul de incendiu este cel care ii ingrijoreaza in mare sau in foarte mare masura pe cei mai multi dintre participantii la sondaj - 73%, cu precadere pe femei comparativ cu barbatii, pe respondentii de peste 65 de ani comparativ cu cei mai tineri, respectiv pe cei cu studii elementare sau medii. Dezastrele naturale, precum cutremurele, inundatiile sau alunecarile de teren sunt ingrijoratoare in mare sau in foarte mare masura pentru 7 din 10 intervievati; proportii mai ridicate se observa in randul femeilor, al persoanelor de peste 50 de ani, cu studii elementare sau medii, care locuiesc in Moldova si in mediul rural", potrivit Barometrului UNSAR - IRES 2019.

Pentru protectia financiara in cazul in care locuinta este afectata de un incendiu, exista asigurarea facultativa a locuintei, pe care romanii ar trebui sa o detina, pe langa incheierea unei polite obligatorii PAD - care acopera doar riscurile catastrofale - inundatii, cutremur, alunecari de teren.

Sursa foto: IGSU

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Barometrul UNSAR - IRES: Incendiile si dezastrele naturale, riscurile care ii ingrijoreaza cel mai mult pe romani
TOP cele mai mari daune property achitate de asiguratori in 2018
Incendiile si accidentele rutiere in strainatate - principalele cauze pentru cele mai mari daune platite de OMNIASIG in 2018
INFOGRAFIC: Cate locuinte au fost afectate de incendii in 2018?

1.177 accesari
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO