1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
IGSU: Aversele torentiale au ...

IGSU: Aversele torentiale au produs inundatii in 58 localitati, fiind afectate peste 400 de gospodarii

Din cauza precipitatiilor abundente, pompierii au actionat, in ultimele 24 de ore, pentru evacuarea apei din peste 400 de gospodarii, a anuntat, vineri dimineata, IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.

Astfel, pompierii au evacuat apa din 25 case, 346 curti, 73 beciuri/subsoluri si 11 strazi.

In contextul valabilitatii avertizarilor hidrologice COD ROSU de inundatii pe raurile din bazinele hidrografice Bega, Timis si Caras, pentru optimizarea misiunilor de raspuns in sprijinul comunitatilor si autoritatilor locale, la nivelul judetelor Timis, Caras-Severin si Hunedoara au fost suplimentate echipajele cu pompieri din turele libere.

Totodata, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, prin IGSU, in cursul zilei de joi s-a dispus suplimentarea personalului si a tehnicii de interventie in judetele Caras-Severin si Timis. Cele 19 motopompe de mica si mare capacitate (13 trimise in sprijin in Caras-Severin si 6 in Timis) au fost mobilizate din judetele Dolj, Mehedinti, Teleorman si Olt, in care nu s-au inregistrat situatii de urgenta grave cauzate de vremea nefavorabila.

O situatie deosebita s-a produs in localitatea Fardea, judetul Timis de unde au fost evacuate 8 persoane suprinse de cresterea rapida a nivelului apei. Un alt caz similar a avut localitatea Otelu Rosu, judetul Caras-Severin, unde 20 de persoane, printre care si 12 copii, izolate de viitura in 2 locuinte, au fost evacuate din zona de pericol pe cale aeriana. De asemenea, la nivelul judetului Caras-Severin, din 5 localitati sau mai evacuat/autoevacuat din cauza viiturilor 50 de persoane.

Pentru prevenirea unor situatii de pericol, in judetul Caras Severin, in localitatile Obreja si Ciuta, din cauza riscului de rupere a digului de protectie pe raul Bistra au fost luate masuri pentru posibila evacuare a aproximativ 500 de persoane. Pana la acest moment evolutia situatiei nu a impus luarea masurii de evacuare. Echipaje specializate actioneaza pentru consolidarea si suprainaltarea digului care protejeaza localitatile.

Pentru ca populatia sa adopte masurile de autoprotectie, in zonele vizate de atentionarile si avertizarile hidrometeorologice imediate, au fost emise 11 mesaje prin sistemul RO-ALERT la nivelul a 10 judete (AG, AR, CL, CS, CV, HR, MS, SM, SV, TM).

Traficul rutier este oprit pe 1 drum national (DN 58/CS), 3 drumuri judetene (DJ 131A, DJ 137, DJ 137A /HR) si a fost temporar afectat pe 9 drumuri nationale (DN 57, DN 6, DN 68/CS, DN 1R/CJ, DN 74/HD, DN 22D/TL, DN 17B/NT, DN 16/MS, DN 1F/CJ) si 3 drumuri judetene (DJ 106, DJ 106A/SB si DJ 242/GL).

Protectia in caz de inundatii

Pe piata din Romania, riscul de inundatii este acoperit prin polita obligatorie de locuinta (PAD), alaturi de riscurile de cutremur si alunecari de teren, in limita a 20.000 euro. Pentru o protectie suplimentara, la intreaga valoare a imobilului, proprietarii pot incheia si o polita facultativa a locuintei, suplimentara celei obligatorii.

Conform datelor publicate, inundatiile au produs cele mai multe daune achitate de PAID Romania in 2019. Astfel, compania a platit, in total, anul trecut, daune in crestere cu aproximativ 60% raportat la anul 2018, valoarea inregistrata la 31 decembrie 2019 fiind de 5,35 milioane lei. Cele mai multe despagubiri au fost achitate ca urmare a inundatiilor naturale - 3,07 milioane lei pentru 654 dosare.

Barometrul UNSAR-IRES privind "Perceptia riscului si cultura asigurarilor in Romania", realizat in luna mai 2020, arata ca, printre asigurarile pe care romanii vor sa le incheie in urmatoarele 12 luni, politele pentru locuinte se numara printre principalele optiuni.

In ciuda pericolelor la care sunt expuse cele aprox. 9 milioane de locuinte din Romania, gradul de asigurare ramane sub 20%, fiind active la nivel national peste 1,74 milioane de asigurari obligatorii de locuinte (polite PAD).

Sursa foto: Facebook/IGSU

PROMO