1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
IGSU: 35 de localitati din 11 ...

IGSU: 35 de localitati din 11 judete, afectate de inundatii

Un numar de 35 de localitati din 11 judete au fost afectate de inundatiile din ultimele 24 de ore, pompierii intervenind in zeci de gospodarii penttru a evacua apa, a anuntat, miercuri, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta - IGSU.

"Pe fondul instabilitatii atmosferice, ploilor abundente si cresterii debitelor pe anumite cursuri de apa au fost inregistrate efecte in 35 de localitati din 11 judete (Caras-Severin, Dambovita, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinti, Prahova, Sibiu, Salaj, Timis si Valcea), unde pompierii militari, impreuna cu autoritatile locale, au intervenit pentru evacuarea apei din 65 case, 32 beciuri, 78 curti si 98 de anexe gospodaresti, precum si de la 1 operator economic", noteaza IGSU.

O situatie deosebita a fost inregistrata in judetul Valcea, localitatea Dragasani, unde o persoana a ramas blocata cu autoturismul, in albia raului Pesceana, in timp ce incerca sa traverseze zona.

Un alt caz similar a fost si cel din judetul Mehedinti, in localitatea Piatra Alba, unde salvatorii au intervenit pentru salvarea unui barbat surprins de viitura, in timp ce incerca sa traverseze albia raului Topolnita, cu tractorul.

In ambele situatii de mai sus, persoanele au fost salvate la timp.

De asemenea, din cauza vremii nefavorabile, traficul rutier a fost temporar blocat pe 4 drumuri nationale (DN 66A/GJ, DN 67/MH, DN 64/VL si DN 7A/VL) si pe 3 drumuri judetene (DJ 703 M/VL, DJ 673 C/GJ si DJ 671 B/GJ).

Si traficul feroviar a fost temporar intrerupt pe o linie feroviara industriala intre localitatile Lupeni si Petrosani/HD si se desfasoara restrictionat pe un fir, intre localitatile Calimanesti si Brezoi/VL, pe sectia de cale ferata 201 Valcea - Sibiu, insa echipaje specializate se afla in teren pentru refacerea terasamentului caii ferate.

Pentru prevenirea situatiilor care pot pune in pericol viata, pompierii recomanda populatiei sa respecte urmatoarele masuri:
  • Nu va deplasati prin curenti de apa, puteti sa va pierdeti echilibrul
  • Nu va deplasati cu autoturismul in zona inundata
  • In cazul in care sunteti surprinsi de viitura, urcati-va catre partile superioare ale locuintei sau pe acoperis, pana la sosirea echipelor de salvare.
Protectia in caz de inundatii

Pe piata din Romania, riscul de inundatii este acoperit prin polita obligatorie de locuinta (PAD), alaturi de riscurile de cutremur si alunecari de teren, in limita a 20.000 euro. Pentru o protectie suplimentara, la intreaga valoare a imobilului, proprietarii pot incheia si o polita facultativa a locuintei, suplimentara celei obligatorii.

In ciuda pericolelor la care sunt expuse cele aprox. 9 milioane de locuinte din Romania, gradul de asigurare ramane sub 20%. La nivel national, 1.756.920 de locuinte erau asigurate printr-o polita PAD (asigurarea obligatorie a locuintei), la finalul lunii noiembrie 2020.

De asemenea, masinile avariate de apa sau copacii cazuti pot fi reparate in baza politei facultative CASCO.