1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Guvernul pregateste o taxa pentru banci si asiguratori. Vezi reactia industriei

Florin CITU, membru in comisia Buget Finante, a declarat, miercuri, ca Guvernul pregateste o taxa de 0,5% pe activele bancare, ale bancilor si asiguratorilor. In cazul in care se va lua aceasta decizie, reprezentantii Patronatului Roman al Brokerilor de Asigurare estimeaza ca acest cost suplimentar pentru industrie se va reflecta in primele de asigurare suportate de catre consumatori.

Guvernul pregateste o taxa de 0,5% pe activele bancare, ale bancilor si asiguratorilor si ale celorlalte institutii din sectorul bancar, pentru ca nu are destui bani la buget, iar toate atacurile din ultima perioada la adresa bancilor si fondurilor de pensii sunt pentru a justifica aceasta taxa, a spus Florin CITU, membru in comisia Buget Finante, in cadrul emisiunii ZF Live.

"Problema cea mai mare pentru acest guvern o reprezinta executia bugetara, lipsa banilor la buget. Totul incepe o campanie de demonizare a unui sector, bancar sau pensii, iar dupa ce ai pregatit, vii cu o taxa, pe care societatea o accepta, pentru ca ei sunt cei rai. O sa vina o taxa pe cifra de afaceri, pentru tot sistemul financiar bancar, din ce am inteles de 0,5%, aplicata pe active", a spus Florin CITU.

Bancile au active de circa 400 miliarde lei, iar asiguratorii de circa 30 miliarde de lei. Guvernul ar putea strange circa 2-3 miliarde de lei bani suplimentari la buget din aceasta taxa.

"Este clar ca e nevoie de acesti bani, si nu se vor opri acolo. TVA-ul nu se mai reduce la 18% de anul viitor. Si nu cred ca se va opri acolo, cred ca TVA-ul va creste spre 20-21%, unde este media europeana. Taxa de solidaritate este inca in programul de guvernare", a mai spus Florin CITU la ZF Live.

Reactia pietei de asigurari

Contactati de 1asig.ro, reprezentantii UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare spun ca orice masura fiscala ar trebui analizata cu atentie.

"In momentul de fata nu avem o informare oficiala referitoare la aceasta masura fiscala, ci doar ceea ce s-a discutat in presa. UNSAR este in dialog constant cu autoritatile pentru a gasi masurile potrivite de a creste gradul de cuprindere in asigurare si dezvoltarea asigurarilor facultative, avand in vedere ca suntem cu mult in urma Europei in aceasta privinta", au spus acestia.

"Ca principiu, orice masura fiscala in domeniul asigurarilor trebuie analizata nu doar din perspectiva impactului asupra industriei, ci si in ce masura ajuta sau nu la cresterea numarului de polite de asigurare si a protectiei populatiei. Prin urmare, cresterea gradului de protectie a societatii trebuie sa ramana o preocupare comuna, atat a pietei de asigurari, cat si a Guvernului", au precizat oficialii UNSAR.

De asemenea, PRBAR - Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare a mentionat ca nu detine informatii cu privire la o potentiala consultare pe aceasta tema: "Deocamdata este o simpla declaratie de presa. Nu stim daca aceasta taxa va fi aplicata intregului sector Financiar-Bancar".

Intrebati care ar fi consecintele unei asemenea decizii, reprezentantii PRBAR arata ca, "in cazul in care va fi introdusa aceasta taxa suplimentara este clar ca acest cost se va reflecta in primele de asigurare suportate de catre consumatori".

Piata asigurarilor din Romania a inregistrat in primul trimestru al anului 2017 un total al primelor brute subscrise, cumulat pentru societati de asigurare si sucursale, de 2,73 miliarde de lei, in crestere cu 8% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. In aceasta piata, brokerii au un rol important, in conditiile in care acestia intermediaza 63% din valoarea pietei.