1asig.ro

Guvernul a aprobat amanarea ratelor bancare pe o perioada de pana la 9 luni

5 min. / 1.540 cuvinte
Persoanele fizice si juridice ale caror venituri sunt afectate direct sau indirect de situatia grava generata de coronacriza vor putea sa-si suspende ratele la credite pe o perioada de pana la 9 luni, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2020, dobanda urmand sa se capitalizeze la soldul creditului, a declarat Florin CITU, ministrul Finantelor Publice.

PROMO


Conform acestuia, in sedinta de Guvern de joi a fost aprobata Ordonanta de Urgenta privind acordarea unor facilitati pentru creditele acordate de institutiile de credit si institutiile financiare nebancare anumitor categorii de debitori, normele de aplicare urmand sa fie aprobate prin Hotarare de Guvern si publicate in 15 zile de la aprobarea acestei ordonante.

"Debitorul poate opta prin solicitarea transmisa creditorului sa suspende obligatia de plata a ratelor scadente aferente imprumuturilor, reprezentand rate de capital, dobanzi si comisioane pe o perioada cuprinsa intre una si 9 luni, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020. De ce am facut acest lucru? Pentru ca s-ar putea sa fie persoane sau companii care doresc doar sa suspende pe o perioada de una, doua sau trei luni. Le-am oferit aceasta flexibilitate", a explicat Citu.

"Avand in vedere ca decizia Bancii Centrale Europene si a Bancii Nationale a Romaniei au venit in urma pandemiei de Covid-19, iar decizia bancii centrale a Romaniei se refera explicit la aceasta pandemie, a trebuit sa includem un articol care spune foarte clar: masura prevazuta de aliniatul 1, suspendarea platii, se acorda doar debitorilor ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia grava generata de pandemia de Covid- 19", a mai spus ministrul.

Potrivit ministrului, cererile pot fi facute cel mai tarziu pana la incetarea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, ceea ce inseamna ca in urmatoarele 2 saptamani- trei saptamani trebuie sa se faca solicitarea catre institutiile financiar-bancare. Se poate face atat prin sistem electronic cat si prin telefon, nefiind nevoie sa fie semnate acte aditionale.

Florin Citu a mai mentionat ca, in ceea ce priveste dobanda, aceasta se capitalizeaza la soldul creditului existent, dar se reesaloneaza pe toata durata creditului.

"La art. 4 am stipulat: dobanda datorata de debitor corespunzatoare sumelor scadente a caror plata este suspendata se capitalizeaza la soldul creditului existent. Deci, se vor adauga creditului, dar se reesaloneaza pe toata durata creditului. Deci, efortul nu va fi foarte mare imediat pentru a plati aceasta suma. Exceptie sunt creditele ipotecare pentru care se plateste esalonat pana la maxim 5 ani. De ce aceasta exceptie? Aici, pentru ca statul roman a intervenit sa ii ajute pe cei cu credite ipotecare si la art. 5 spunem foarte clar: statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, garanteaza in procent de 100% plata dobanzii capitalizate aferente creditelor ipotecare. Deci, in cazul creditelor ipotecare statul roman garanteaza plata dobanzii capitalizate 100%, dar trebuie ca aceasta dobanda sa fie platita pe o perioada de 5 ani de la momentul suspendarii", afirmat el.

Ministrul a mai precizat ca de aceasta prevedere legala vor beneficia persoanele care nu au restante la momentul depunerii cererilor.

546 accesari