1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Gothaer a lansat o polita de asigurare pentru agricultorii care lucreaza terenuri cu suprafete mici

Importanta sectorului agricol in Romania este incontestabila. Agricultura, impreuna cu silvicultura si piscicultura, genereaza o parte importanta din PIB al Romaniei - 6%, fata de o medie a statelor membre UE de 1,7%, in ciuda tuturor provocarilor pe care acest sector le are de infruntat, cum ar fi lipsa de investitii in sistemele de irigatii sau efectele fenomenelor catastrofale asupra culturilor.

De remarcat este ca fermele in care sunt lucrate mai mult de 30 ha reprezinta 64,1% din suprafata agricola a Romaniei, fragmentarea terenului agricol fiind unul dintre caracterele specifice ale domeniului agricol romanesc. Astfel, o importanta parte a activitatilor de productie agricola se desfasoara in ferme de dimensiuni mici si foarte mici.

Totodata, schimbarile climatice observate in ultimii ani, atat in Europa, cat si in Romania, pun presiune din ce in ce mai mare asupra agricultorilor. Temperaturile mai ridicate, modificarea modelelor de precipitatii, fenomenele meteorologice extreme, au determinat producerea inundatiilor, incendii de vegetatie, vijelii si valuri de caldura sau de frig. Un raport al Bancii Mondiale arata ca, in Romania, riscul climatic are unul dintre cele mai ridicate niveluri dintre statele UE, aducand asupra culturilor agricole pierderi de productie de peste 30% si afectand aproape toate regiunile tarii. Media anuala arata ca una pana la trei culturi sunt afectate de socurile climatice, la nivel national.

Gothaer sprijina acest important sector economic si vine in ajutorul micilor agricultori care detin si lucreaza suprafete agricole de pana in 50 hectare, prin lansarea unei polite de asigurare specifica si unica pe piata din Romania, asigurarea MicroFERMIER.

Aceasta acopera: fenomene climatice (grindina, incendiu din orice cauza, pagubele provocate de ploi torentiale sau furtuni), spalarea semintelor sau solului din jurul plantelor, caderea fructelor, deplasarea plantelor cu sau fara pamantul din jurul lor, ruperea tulpinilor, lastarilor sau florilor, prabusirea sau alunecarea terenului cultivat, inghetul tarziu de primavara, inghetul timpuriu de toamna, precum si inghetul de iarna.

Printre principalele avantaje pe care le ofera asigurarea MicroFERMIER de la Gothaer, se afla:

- Suma asigurata fixa, care ii garanteaza agricultorului, in cazul unui eveniment asigurat, obtinerea unei sume de bani necesara pentru continuarea activitatii sale si care nu depinde de justificarea cheltuielilor sau valorificarea productiei;

- Cost fix si extrem de accesibil al primei de asigurare pe hectar;

- Instrumentare rapida a dosarului in caz de dauna, prin solicitarea unei documentatii minime pentru plata despagubirii, care se realizeaza imediat: e suficienta depunerea la dosarul de dauna doar a declaratiei APIA sau a adeverintei emise de Primarie din care sa reiasa inscrerea culturilor asigurate in registrul agricol;

- Acoperirea tuturor riscurilor acoperite de o polita clasica de asigurare agricola: grindina, furtuna, ploaie torentiala, incendiu, alunecari de teren, inghet timpuriu de toamna, inghet tarziu de primavara.

"Intr-un domeniu de activitate atat de dependent de conditiile meteorologice, riscurile climatice provoaca cele mai mari pierderi producatorilor agricoli de talie mica din Romania, care adesea lucreaza pamantul intr-o stare de incertitudine. Din experienta noastra pe segmentul agro am observat ca nu este usor ca micii agricultori sa treaca peste astfel de evenimente, mai ales cand veniturile lor depind exclusiv de roadele obtinute in urma cultivarii pamantului si ca, in astfel de conditii de insecuritate financiara, acestia au nevoie de un partener care sa le fie alaturi in momentele grele, in caz de dauna, care sa-i despagubeasca corect si rapid, pentru a dispune de banii necesari continuarii activitatii lor. De aceea ne bucuram ca Gothaer este de acum alaturi si de micro-fermieri, printr-o asigurare unica si competitiva, special dedicata acestui segment important de agricultori, dar si prin serviciile de asigurare care vin odata cu ea", a declarat Mihut MARCULESCU, Director Subscriere, Gothaer Asigurari Reasigurari.

Pe langa asigurarea MicroFERMIER, portofoliul Gothaer cuprinde si alte produse dedicate sectorului agricol, prin oferirea unor solutii complete de asigurare a culturilor agricole: asigurarea cheltuielilor tehnologice de productie, asigurarea valorii productiei sau pierderii de venit, precum si asigurari pentru animale si pasari (bovine, ovine, bubaline, caprine, porcine, galinacee, struti).

Din anul 2013 pana in septembrie 2017, Gothaer a platit clientilor sai, doar pe segmentul agricol, daune in valoare de 46,6 milioane de lei, din care doar anul acesta, pana in luna septembrie, peste 9 milioane de lei.