1asig.ro

Gestionarea riscului: Peste 38% din business-ul asiguratorilor non-life merge in reasigurare

5 min. / 1.540 cuvinte
La finalul lunii septembrie 2019, 38,18% din primele brute subscrise pe segmentul asigurarilor generale au fost cedate in reasigurare, nivelul fiind in crestere comparativ cu aceeasi perioada a anului 2018, cand se situa la 36,90%, conform raportului ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

PROMO


Pentru o parte importanta de produse de asigurari generale (ex. asigurarile de catastrofa, asigurarile de raspundere civila), ca parte a strategiei proprii de management a riscurilor, asiguratorii apeleaza frecvent la diferite forme de contracte de cedare in reasigurare, limitand astfel dauna maxima suportata in cazul aparitiei unor evenimente asigurate cu impact financiar semnificativ.Dupa primele noua luni din 2019, 41,92% din totalul indemnizatiilor brute platite pe segmentul asigurarilor generale au fost cedate reasiguratorilor, fata de 37,85% in urma cu un an.In acelasi timp, din rezervele tehnice brute existente la 30 septembrie 2019, circa 40% erau aferente cedarilor in reasigurare.Asigurari de viata

In mod traditional, exista diferente importante in ceea ce priveste politica de reasigurare intre activitatile de asigurari de viata si cele de asigurari generale. In cazul asigurarilor de viata, in general societatile de asigurare preiau o parte mult mai mare din riscul subscris.

Ca urmare a faptului ca primele de asigurare sunt in general anticipate, iar despagubirile, in caz de producerea evenimentului asigurat, sunt fixate prin contract pentru fiecare eveniment, deci mai predictibile, societatile de asigurari de viata nu apeleaza la fel de frecvent la cedarea in reasigurare ca cele de asigurari generale.

Conform datelor ASF, 6,68% din primele brute subscrise au fost cedate in reasigurare, dupa ce in urma cu un an gradul de cedare in reasigurarea era de 5,36%.De asemenea, la finalul lunii septembrie 2019, 12,44% din totalul indemnizatiilor brute platite pe segmentul asigurarilor de viata au fost cedate reasiguratorilor, fata de 15,09% in urma cu un an. Iar din rezervele tehnice brute existente, 0,66% erau aferente cedarilor in reasigurare.Piata asigurarilor a insumat, in primele noua luni ale anului 2019, prime brute in valoare de 8,13 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 9% fata de valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului anterior. In acelasi timp, valoarea totala a daunelor achitate de asiguratori s-a majorat cu aproape 16%, conform raportului publicat de ASF.

Din totalul pietei:

- primele brute subscrise aferente asigurarilor generale sunt in valoare de circa 6,46 miliarde lei, in crestere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului anterior;

- primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata sunt in suma de aproximativ 1,66 miliarde lei, in crestere cu 5%.

461 accesari
Sondaj

Ce tipuri de asigurari anticipati ca vor creste cel mai mult in 2020?

- RCA
- Casco
- Locuinte
- Viata
- Sanatate
- Raspunderi civile
- Altele (mentionati in comentarii)


PROMO