1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Germania: Industria de asigurari pledeaza pentru un scut de protectie oferit de un parteneriat public-privat

Pandemia COVID-19 genereaza pierderi economice uriase, pe care asiguratorii nu le pot acoperi singuri. Astfel, Asociatia Asiguratorilor Germani (GDV - Gesamtverband der Deutschen Versicherungswirtschaft) a dezvoltat in acest sens un model de parteneriat public-privat care ar putea reprezenta solutia potrivita.

GDV spune ca un parteneriat public-privat ar putea oferi protectia necesara impotriva pandemiilor care pot avea loc in viitor. Acest model include piata de capital si companiile de asigurari si, ca ultima solutie, ar avea acces, potrivit GDV, si la ajutor din partea statului.

Initiativa a fost lansata pe fondul impactului economic major generat dupa izbucnirea pandemiei. "Vrem sa lansam o discutie despre un sistem care sa diminueze declinul economic care ar putea fi provocat de viitoarele valuri de infectie, un sistem care sa poata inlocui sprijinul ad-hoc al guvernului. Coronavirusul a aratat ca multe companii sunt amenintate de riscul insolventei, daca, in cazul unei pandemii, nu primesc sprijin financiar rapid. Pierderile financiare de o astfel de magnitudine, ce afecteaza mai multe industrii, nu pot fi acoperite doar de sectorul asigurarilor private", subliniaza Jorg ASMUSSEN - Chairman, GDV Management Board.

Ppropunerea GDV graviteaza in jurul unei entitati independente din punct de vedere juridic, cu un capital de ordinul miliardelor. Contributiile ar fi suplimentate prin despagubiri achitate direct de asiguratori, plus instrumentele din piata de capital ce pot fi amortizate in cazul unei pandemii. Astfel, s-ar acoperi, potrivit sursei citate, cel putin orice pierdere care este provocata intr-o etapa initiala. "Fondurile guvernamentale suplimentare ar fi folosite doar la epuizarea capitalului", sustine Jorg ASMUSSEN. Daca, de exemplu, o epidemie ar fi localizata la nivel local, pierderile care apar in regiunile afectate ar putea fi acoperite fara sprijin guvernamental.