1asig.ro
1asig.ro

GROUPAMA a lansat o asigurare agricola ce acopera toate riscurile climatice, inclusiv seceta

5 min. / 1.540 cuvinte
GROUPAMA Asigurari, important jucator pe linia asigurarilor agricole din Romania, ofera din ianuarie 2017 un produs ce acopera toate riscurile climatice pentru culturile de floarea soarelui si de porumb, a declarat Francois COSTE, Directorul General al companiei, intr-o conferinta de presa dedicata acestei lansari.

PROMO


Grindina, furtuna sau uraganul, ploaia torentiala, baltirea, excesul de umiditate, inundatiile, seceta, arsita si incendiul din cauze naturale se numara printre riscurile de care se pot proteja fermierii recurgand la noul produs de asigurare.

Conform barometrului riscurilor realizat de companie in randul fermierilor din portofoliu in anul 2015, 95% dintre respondenti au desemnat seceta drept riscul cu cel mai mare impact asupra afacerii lor, iar jumatate dintre acestia constata ca frecventa sau violenta fenomenelor climatice a crescut in zona in care isi desfasoara activitatea. Astfel, noul produs al GROUPAMA Asigurari a fost creat pornind de la nevoile reale ale fermierilor si le pune la dispozitie o solutie completa si flexibila, care cuprinde toate riscurile climatice si acopera pierderile pe care le provoaca culturilor, asigurand-le astfel continuitatea investitiei.

"Prin acoperirea tuturor riscurilor climatice ne reconfirmam proactivitatea in relatia cu fermierii si parteneriatul solid pe care l-am construit alaturi de ei si in baza caruia functionam. Ne dorim ca fermierii sa se poata concentra pe cresterea propriilor afaceri, iar grijile legate de riscurile climatice sa ramana in seama noastra, principala misiune a companiei fiind aceea de a asigura continuitatea investitiei lor in cazul producerii unui eveniment neprevazut. Am dovedit ca suntem atenti la nevoile lor si ca le venim in intampinare, asa cum am facut-o in anul agricol 2015-2016 cand ne-am mobilizat, platind despagubirile rapid astfel incat fermierii sa poata infiinta la timp noile culturi pentru anul 2016-2017", a declarat Calin MATEI, Director General Adjunct, GROUPAMA Asigurari.

"Asiguram floarea soarelui si porumbul pentru ca sunt principalele culturi care sunt expuse riscului de seceta. Ce asiguram? Asiguram valoarea cheltuielilor fermierilor - suma asigurata per hectar - cati bani cheltuiesc pe fiecare hectar care a fost afectat. Conditia este ca pierderea care se produce sa fie mai mare de un anumit prag. Spre exemplu, daca in trecut a existat o productie medie de 10 tone/hectar, puteti avea o productie garantata prin contractul de asigurare de 8,5 tone/hectar, iar orice productie care este sub acest nivel va fi despagubita pe baza cheltuielilor efectuate", a mai spus calin MATEI.

Potrivit acestuia, prima de asigurare este stabilita in functie de anumiti indicatori, precum localizarea culturii, nivelul de productie garantat, dimensiunea fermei, nivelul fransizei si istoricul in relatia cu asiguratorul. Astfel, prima de asigurare poate fi cuprinsa intre 75 lei si circa 250 lei per hectar, a aratat Directorul General Adjunct al GROUPAMA.

Fransiza poate si de minim 5% si poate urca chiar si pana la 15-20%. Ea este un procent din suma asigurata aferenta intregii culturi si este stabilita in functie de marimea suprafetei.

Noul produs de asigurare va putea fi achizitionat prin toate canalele puse la dispozitia clientilor de catre GROUPAMA Asigurari. Ajungand la aproximativ un milion de hectare ca suprafata de culturi agricole asigurate in anul agricol 2015 - 2016, GROUPAMA Asigurari are un portofoliu de peste 3.100 de clienti fermieri. Compania isi are originile in mutualism, fiind creata de agricultorii francezi la inceputul secolului XIX si este inca de atunci lider al acestui segment in Franta, cu o traditie de peste 100 de ani in domeniul agricol.

GROUPAMA Asigurari a primit, in perioada septembrie 2015 - octombrie 2016, peste 1.750 de avizari de daune agricole, in crestere cu 300% fata de anii anteriori. In ultimul an agricol, aceasta a achitat daune in valoare de 37 milioane lei. In ceea ce priveste valoarea daunelor, cele mai mari s-au inregistrat in Teleorman (13,9 milioane de lei lei), Iasi (9,2 milioane de lei), Timis (3,3 milioane de lei), Satu Mare (trei milioane de lei) si Constanta (2,69 milioane de lei).

Per ansamblu, GROUPAMA Asigurari a raportat, in primul semestru din 2016, prime brute subscrise in valoare totala de 440,14 milioane lei, avand o cota de piata de 9,43%.

4.487 accesari