1asig.ro
1asig.ro

Fermierii, incurajati sa incheie polite de asigurare agricole

5 min. / 1.540 cuvinte
Fermierii din Romania ar urma sa fie sustinuti in vederea incheierii asigurarilor specifice activitatii lor. Recent, AFIR - Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat varianta consultativa a Ghidului Solicitantului pentru sub-masura 17.1 "Contributii la primele de asigurare", din cadrul PNDR 2014-2020. Astfel, fermierii ar putea beneficia de un sprijin nerambursabil de pana la 70% din polita de asigurare, conform documentului.

"UNSAR saluta viitoarea lansare a Sub-masurii 17.1 Contributii la primele de asigurare, in cadrul PNDR 2014-2020, considerand ca aceasta va reprezenta un real sprijin financiar pentru fermieri", a declarat, pentru 1asig.ro, Iulia NICOLA, Specialist asigurari generale UNSAR.

"Scopul acestui program, potrivit informatiilor oficiale, este incurajarea fermierilor in accesarea politelor de asigurare agricole, precum si diversificarea paletei de riscuri asigurabile", a adaugat ea.

Conform declaratiilor autoritatilor, aceasta Sub-masura va fi lansata in primul trimestru al acestui an. Practic, fermierii care vor incheia contracte de asigurare pentru culturi agricole, conform conditiilor de eligibilitate prevazute in aceasta Sub-masura, vor beneficia de acoperirea unei parti din prima de asigurare eligibila platita.

"UNSAR continua buna colaborare cu autoritatile publice, precum MADR, AFIR, ASF - si cu asociatiile fermierilor din intreaga tara, asigurand intregul nostru sprijin pentru o buna implementare a masurilor de management al riscurilor in agricultura", a mai spus Iulia NICOLA.

Potrivit Ghidului Solicitantului, beneficiarii acestei submasuri, de fonduri nerambursabile, sunt fermierii activi.

Solicitantii (persoane fizice/ reprezentantii legali) eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin aceasta submasura trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii obligatorii:

- sa fie persoane fizice sau juridice romane;
- sa actioneze in nume propriu;
- sa aiba varsta de cel putin 18 ani impliniti la data depunerii Cererii de Finantare;
- sa fie fermier activ;
- sa incheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscurile prevazute de prezenta sub-masura si sa se angajeze sa plateasca valoarea integrala a primei de asigurare in cuantumul si la termenele prevazute in contract;
- sa utilizeze terenuri agricole (cu exceptia suprafetelor cultivate cu struguri pentru vin) si/sau sa detina, sa creasca sau sa exploateze animale;
- sa incheie contractul de asigurare pentru toate suprafetele cultivate cu acelasi tip de cultura de la nivelul exploatatiei;
- sa nu creeze conditii pentru a obtine in mod necuvenit un avantaj, in sensul prevederilor art. 60 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, in orice etapa de derulare a proiectului.

Riscurile eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare sunt:

• Fenomene climatice nefavorabile, respectiv:
- seceta;
- arsita;
- inundatiile;
- grindina;
- inghetul (timpuriu de toamna, de iarna sau tarziu de primavara);
- ploile torentiale sau ploile excesive si de lunga durata;
- furtuna, vijelia, uraganul sau tornada.
• Infestarile cu organisme de carantina daunatoare plantelor prevazute in HG nr. 563/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sprijinul public nerambursabil acordat in cadrul acestei submasuri este de :
  • 70% din valoarea primei de asigurare eligibile si platita efectiv de catre fermier, in cazul fermelor mici cu dimensiunea economica pana la 11.999 SO; sau
  • 55% din valoarea primei de asigurare eligibile si platita efectiv de catre fermier, in cazul fermelor cu dimensiunea economica mai mare sau egala cu 12.000 SO.
Sprijinul nerambursabil - reprezinta suma alocata proiectelor, asigurata prin contributia Uniunii Europene si a Guvernului Romaniei.
3.141 accesari