1asig.ro
1asig.ro

FFA - CCR: Furtuna Alex a adus deja, in Franta, cereri de despagubire de 288 mil. euro pentru daunele provocate de vant si inundatii

5 min. / 1.540 cuvinte
Intr-o comunicare comuna, Federatia Franceza de Asigurari (FFA - Federation Francaise de l'Assurance) si grupul de reasigurari publice si private CCR au declarat ca daunele provocate de inundatiile si rafalele de vant generate, in Franta, de Alex, cea mai recenta furtuna, au adus deja cereri de despagubire in valoare de 288 de milioane de euro.

PROMO


Este de asteptat, insa, ca acest nivel sa creasca, pe masura ce se depun din ce in ce mai multe cereri de despagubire, mai ales in regiunea Alpilor Maritimi, grav afectata de furtuna Alex, acolo unde precipitatiile extreme au distrus cladiri si drumuri. Potrivit FFA - CCR, in regiunea Alpilor Maritimi sunt asteptate in jur de 14.000 de cereri de despagubire pe fondul inundatiilor generate de furtuna Alex.

Sosita din Atlantic, furtuna Alex a lovit la inceputul lunii octombrie si a afectat mai ales coasta de vest a Frantei, aducand rafale de vant care au atins si depasit 186 km/h. De asemenea, pe masura ce furtuna Alex si-a croit drum spre sudul Frantei, au fost inregistrate precipitatii semnificative atat in Bretania, cat si in alte regiuni.

Cel mai semnificativ impact, noteaza FFA - CCR, a fost inregistrat in regiunea mediteraneana a Frantei si Italiei, care s-a confruntat cu fenomene extreme si a inregistrat un nivel record de precipitatii si un total masurat de 50 cm in 24 de ore.

Cele 14.000 de cereri de despagubire pe care asiguratorii francezi le asteapta in regiunea Alpilor Maritimi ar fi provocat, potrivit estimarilor industriei de profil, pierderi de 210 milioane de euro pentru industria de asigurari si, poate, cea de reasigurari.

Pana in momentul de fata, asiguratorii au inregistrat deja 8.250 de cereri de despagubire, iar FFA si CCR mai subliniaza ca pierderile estimate la 210 milioane de euro sunt clasificate astfel: 73% pe segmentul de proprietati rezidentiale, 25% pe segmentul proprietatilor comerciale si aproximativ 3% pe auto. Estimarea nu include, insa, daunele provocate infrastructurii publice, care nu este asigurata.

Este de asteptat, mai arata sursa citata, ca acest nivel al pierderilor sa fie revizuit - cel mai probabil, in crestere -, pe masura ce sunt inregistrate tot mai multe cereri de despagubire, iar toate zonele afectate sunt analizate atent pentru evaluarea daunelor.

Pe langa pagubele provocate, in sud, de inundatii, Franta a inregistrat, de asemenea, si 39.040 de cereri de despagubire pentru daunele provocate de vant in nordul si vestul Bretaniei si pe coasta Atlanticului, iar aceste daune ar putea genera alte 78 de milioane de euro ca pierderi asigurate.

Astfel, per ansamblu, pierderile asigurate sunt estimate deja la 288 de milioane de euro, nivel care poate creste semnificativ in perioada urmatoare. De asemenea, daca vor fi luate in considerare si daunele care au fost inregistrate in Italia, nivelul pierderilor asigurate provocate de furtuna Alex va fi mult mai mare.

Recent, Aon arata ca furtuna Alex ar putea deveni cel mai costisitor eveniment asigurat in Europa pentru catastrofele din 2020. Aon estima ca pierderile economice provocate de furtuna Alex ar fi de 3 miliarde de dolari, cu 1,75 miliarde de dolari numai in sudul Frantei si regiunea Alpilor Maritimi.

606 accesari