1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Exista un potential risc sistemic in cazul falimentului unuia din primii 10 asiguratori?

In contextul economic actual si avand in vedere problemele curente cu care se confrunta in momentul de fata asiguratorii, teama fata de posibilitatea unui faliment al unuia dintre jucatorii importanti exista si la nivelul pietei locale. Cornel COCA - CONSTANTINESCU, Prim Vicepresedinte, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, a subliniat ca nu exista un potential risc sistemic in cazul in care unul din primii 10 asiguratori ar intra in faliment.

"Conform datelor detinute de ASF si in baza unei analize utilizand metodologii consacrate la nivel international, nu exista un potential risc sistemic in cazul in care unul din primii 10 asiguratori ar intra in faliment. Falimentul unei societati este o situatie care va trebui gestionata conform prevederilor legii nr. 503/2004 de catre ASF si Fondul de garantare, care are o pozitie financiara solida si detine si experienta necesara in administrarea unei eventuale situatii de faliment, astfel incat sa isi indeplineasca cu succes misiunea", a declarat Cornel COCA - CONSTANTINESCU intr-un interviu acordat XPRIMM Newsletters.

"Analizand statistica cu privire la primele bute incasate pentru activitatea de asigurari generale, primele 10 societati de asigurare detin cumulat la sfarsitul anului 2014 o cota de 85,22%, distributia cotelor intre acestea fiind relativ echilibrata, astfel incat intrarea in faliment a unei societati aflate intre primele 10, nu prezinta un potential risc sistemic", a adaugat acesta.

Conform datelor preliminare publicate de ASF, in 2014 primii 10 asiguratori din piata romaneasca au fost, in ordine: ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, OMNIASIG VIG, ASTRA Asigurari, GOUPAMA Asigurari, NN Asigurari de Viata, ASIROM VIG, CARPATICA Asig, EUROINS Romania, GENERALI Romania si UNIQA Asigurari.

In ceea ce priveste efectele pe care le-ar avea falimentul unei companii mari asupra perceptiei populatiei despre sistemul de asigurari, precum si asupra stabilitatii sistemului financiar national, acestea ar depinde foarte mult de modul in care este gestionata situatia de catre autoritatile competente.

"Orice faliment al unei societati reprezentative dintr-un domeniu are reverberatii atat in mediul economic si in sectorul in care isi desfasoara activitatea, cat si la nivelul consumatorului seviciilor oferite de respectiva societate. Modul de gestionare a situatiei de catre Fondul de garantare, plata despagubirilor si indemnizatiilor vor face dovada ca sistemul de protectie functioneaza, reprezentand un castig major pentru sistem in general si contribuind hotarator la asigurarea stabilitatii financiare si increderii consumatorilor", a subliniat Cornel COCA - CONSTANTINESCU.

Interviul integral acordat de Cornel COCA-CONSTANTINESCU poate fi accesat aici.