1asig.ro

Exercitiul de evaluare a activelor si pasivelor in sectorul asigurarilor a fost amanat

5 min. / 1.540 cuvinte
Avand in vedere circumstantele speciale generate de pandemia de COVID-19, Autoritatea de Supraveghere Financiara si Autoritatea Europeana privind Asigurarile si Pensiile Ocupationale (EIOPA) au decis sa amane demararea exercitiului de evaluare a activelor si pasivelor (BSR - Balance Sheet Review) in sectorul asigurarilor din Romania, a anuntat ASF.

PROMO


Exercitiul a fost initial programat pentru al doilea semestru al anului 2020.

"Asiguratorii trebuie sa isi concentreze eforturile pe monitorizarea si evaluarea impactului pandemiei de COVID-19 si sa asigure continuitatea afacerilor, avand in vedere ca ar putea fi confruntati cu serie de dificultati in crestere in viitorul apropiat ca urmare a conditiilor de piata dificile", transmis oficialii ASF.

"Cu toate acestea, evaluarea independenta a activelor si pasivelor pe piata asigurarilor din Romania ramane o prioritate, in scopul cresterii transparentei privind solvabilitatea si situatia financiara a societatilor de asigurari din Romania. Un nou moment de referinta pentru datele din bilant utilizate in aceasta evaluare si calendarul revizuit al exercitiului vor fi comunicate in timp util", adauga acestia.

Un exercitiu similar a fost derulat pe piata asigurarilor din Romania in perioada 2014 -2015 cu rezultate deosebit de relevante atat pentru asiguratori, cat si pentru beneficiarii produselor de asigurare.

Companiile de asigurari din Romania au inregistrat, in anul 2019, prime brute subscrise in valoare totala de aproape 11 miliarde de lei (circa 2,32 mld. euro), in crestere cu 8% fata de anul precedent.

Asigurarile generale au crescut cu 8% in 2019, la peste 8,7 miliarde de lei, fiind dominate in continuare de politele auto, iar cele de viata au avansat cu 7%, la aproape 2,3 miliarde de lei.

In acelasi timp, subscrierile pe RCA s-au majorat cu 5%, la aproape 3,8 miliarde de lei.

463 accesari