1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Exclusiv: ASITO si ALLIANCE Insurance Group, obligate de CNPF sa isi anuleze pachetele majoritare de actiuni si sa emita altele noi spre vanzare

Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF) din Moldova obliga conducerea executiva a companiilor ALLIANCE Insurance Group si ASITO sa anuleze pachetele de actiuni detinute de actionarii majoritari ai acestor societati si sa emita actiuni noi spre vanzare pe piata reglementata.

Hotararile CNPF in acest sens au fost emise la finalul anului precedent, urmand ca organele executive ale asiguratorilor vizati sa emita alte actiuni in termen de 15 zile calendaristice de la anularea celor vechi.

Precizam ca, in toamna anului 2016, CNPF a obligat actionarii majoritari ai ASITO sa-si vanda actiunile detinute (81,3%) pana la data de 26 noiembrie 2016. O hotarare similara a fost luata si pentru actionarii majoritari ai ALLIANCE Insurance Group, fosta VICTORIA Asigurari, care erau nevoiti sa isi vanda 87,2% din actiuni pana in data de 16 decembrie 2016. Mai multe detalii aici si aici.

Tinand cont de faptul ca actionarii ASITO si ALLIANCE Insurance Group nu au instrainat aceste actiuni in termenele stabilite de CNPF, autoritatea de supraveghere a urmat procedurile legale aplicabile.

Suma incasata din vanzarea noilor actiuni va reveni fostilor actionari, cu deducerea cheltuielilor de vanzare, inclusiv a taxelor ocazionate de emisiunea suplimentara de actiuni, eventuale amenzi etc. Daca in termen de 12 luni, acestea nu vor fi vandute sau se vor vinde partial, asiguratorii vor trebui sa achizitioneze actiunile ramase pentru a reduce capitalul social, prin anularea actiunilor respective si transferarea acestor mijloace banesti fostilor detinatori, dupa retinerea cheltuielilor aferente, inclusiv amenzi etc.

De ce nu au fost vandute actiunile ASITO si ALLIANCE Insurance Group in termenele stabilite de CNPF?

Potrivit informatiilor www.xprimm.md, actionarii celor doi asiguratori nu au putut vinde pachetele de actiuni din cauza instituirii de catre instanta de judecata a unui sechestru asigurator pe acestea, la solicitarea parchetului. Motivul ar fi fost existenta unor cercetari in cadrul unor dosare penale si banuieli de obtinere ilegala de catre actionari a respectivelor pachete de actiuni. Tinand cont de aceasta, actionarii celor 2 societati de asigurare, practic, nu au putut vinde pana in prezent pachetele de actiuni detinute, tinand cont de sechestrul instantei. Mai mult, nici noile hotarari ale CNPF, adoptate recent, care se refera la anularea actiunilor si emiterea unor noi actiuni nu vor putea fi indeplinite, din acelasi motiv.

Potrivit surselor www.xprimm.md, autoritatea de supraveghere, dar si asiguratorii vizati, deja au intreprins toate demersurile necesare in adresa instantei de judecata pentru ridicarea sechestrului asigurator, care urmeaza sa se pronunte pe acest subiect in scurt timp.

De asemenea, trebuie sa mentionam ca in cazul ASITO este in vigoare si procedura de administrare speciala, astfel ca autoritatea de supraveghere (CNPF) este cea care gestioneaza activitatea companiei. Mai multe detalii aici.

Dincolo de problema vanzarii pachetelor de actiuni apartinand ASITO si ALLIANCE Insurance Group, instanta de judecata a impus un sechestru asigurator substantial si asupra altor active apartinand acestor 2 companii de asigurare, doar ca de aceasta data sunt vizate active menite sa acopere rezervele de asigurare. Acest sechestru a fost impus de instanta tot la cererea organelor de urmarire penala, care fac obiectul unor cercetari mai extinse in alte dosare.

Potrivit surselor www.xprimm.md, doar in cazul ASITO au fost blocate circa 6 milioane USD, iar in cazul ALLIANCE Insurance Group mai multe valori imobiliare. Problema este ca aceste active sunt menite, potrivit legislatiei in vigoare, sa acopere obligatiile de plata ale societatlor de asigurare (rezervele), astfel ca se impune o solutionare cat mai urgenta a acestei probleme. Vom reveni cu detalii in acest sens.

ASITO si ALLIANCE Insurance Group detin o cota de piata cumulata de peste 12%, din care ponderea ASITO este de doar 1,60%, potrivit datelor inregistate de companii in primele 9 luni din 2016. Mai multe detalii despre piata de asigurari din Moldova si cele mai recente statistici sunt disponibile pe site-ul specializat: http://xprimm.md/Piata-Asigurarilor-2.htm