1asig.ro
1asig.ro

Exclusiv: ASITO a fost scoasa de sub procedura de administrare speciala. Cine este noul Director Executiv al companiei?

5 min. / 1.540 cuvinte
Societatea de asigurare ASITO a fost de curand scoasa de sub procedura de administrare speciala a autoritatii de supraveghere si revine in piata asigurarilor. Hotararea a fost luata in cadrul sedintei Consiliului autoritatii de supraveghere (CNPF), si urmeaza a fi publicata in Monitorul Oficial.

PROMO


De asemenea, Eugeniu SLOPAC, cel care a condus societatea timp de peste 23 de ani, a fost avizat in functia de Director Executiv al companiei.

"Este o rampa de lansare pentru un nou inceput, care ne permite sa fim creativi si sa construim, tinand cont de vasta experienta pe care o avem in piata. Nu vrem sa luptam cu nimeni si ne dorim o competitie corecta, locul pe care ni-l vom obtine in piata se va datora exclusiv efortului echipei noastre", a declarat pentru www.xprimm.md Eugeniu SLOPAC, Director Executiv al companiei.

Amintim ca ASITO se afla incepand cu luna iulie 2016 in procedura de administrare speciala la CNPF, mai multe detalii aici. De asemenea, in luna ianuarie a.c., Adunarea Generala a Actionarilor societatii a ales un nou Consiliu de Administratie, care a fost avizat de catre CNPF, mai multe detalii aici.

Care este, in prezent, situatia la ASITO?

ASITO, cea mai veche companie de asigurari din Moldova si cea care a condus multi ani clasamentul societatilor de asigurare din tara, a fost plasata incepand cu luna iulie 2016 in procedura de administrare speciala a autoritatii de supraveghere (CNPF), masura aplicata in premiera in istoria asigurarilor din Moldova fata de o companie de profil. Vezi aici detalii.

Astfel, asiguratorul a avut vanzarile de polite noi suspendate, la fel si toate organele de conducere, iar activitatea acestuia a fost gestionata de catre administratorul special desemnat de catre CNPF. La aproape doi ani de la instituirea administrarii speciale, compania a ajuns in prezent pe ultimul loc in clasamentul societatilor de asigurare. Vezi aici detalii.

In momentul instituirii administrarii speciale, in iulie 2016, asiguratorul avea 19.569 de asigurati, care detineau un numar de 19.616 contracte de asigurare valabile, active lichide de 309,4 milioane lei si obligatii totale de 347 milioane lei. Vezi detalii aici.

Potrivit informatiilor oficiale, la finele anului 2017, compania mai avea in vigoare circa 7.000 polite de asigurare, fiind platite despagubiri de aproximativ 16 milioane lei din momentul instituirii administrarii speciale.

Aceleasi date oficiale mai arata ca asiguratorul inregistreaza indicatori de solvabilitate si lichiditate peste limita stabilita de actele normative, datorita eforturilor considerabile si sustinute depuse de catre administratorul special cat si de autoritatea de supraveghere (CNPF). Astfel, la finele anului precedent compania avea active de peste 277 milioane lei, rezerve de 186 milioane lei si o rata a solvabilitatii de peste 160% pentru asigurari generale si 144% pentru asigurari de viata, avand un capital social de 46,5 milioane lei.

De asemenea, in prezent pachetul majoritar de actiuni al asiguratorului (peste 81,3%) este expus la bursa spre vanzare, dupa ce fostii actionari majoritari ai ASITO au fost obligati de autoritatea de supraveghere sa-si vanda actiunile detinute, care in cele din urma au fost anulate si scoase noi actiuni spre vanzare, potrivit legislatiei. Detalii aici.

3.589 accesari