1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Eurostat: Romania, tara cu cei mai multi pietoni si biciclisti decedati din UE, in 2017

Romania se afla pe primul loc intr-un clasament al tarilor Uniunii Europene in ceea ce priveste decesele din accidente ale biciclistilor si pietonilor, ca raport intre numarul de victime si populatia totala, arata cele mai recente date ale Eurostat - Biroul de Statistica al Uniunii Europene.

Astfel, in 2017, Romania avea cea mai mare rata a deceselor in randul pietonilor (37 la un milion de locuitori), dar si a biciclistilor (10 per milionul de locuitori), din Uniunea Europeana.

Potrivit Eurostat, la polul opus, cand vine vorba despre numarul deceselor in randul pietonilor, tara cu cea mai mica rata din UE in 2017 a fost Danemarca, cu doar 3 morti la milionul de locuitori, iar in opozitie cu numarul mare de decese a biciclistilor inregistrat in Romania se afla Luxemburg si Cipru, unde rata mortalitatii este zero.


In acelasi raport au fost analizate si decesele din randul accidentelor auto, unde Bulgaria conduce clasamentul cu 64 de decese la milionul de locuitori (date din 2016), rata fiind de aproape sase ori mai mare decat cea a Maltei (11 per milion de locuitori in 2016).

La categoria motociclete, Grecia conduce clasamentul european in 2017 (20 de decese per milion de locuitori), in timp ce, la polul opus, in Bulgaria si Estonia (2016) rata deceselor a fost zero.

Numarul deceselor din accidentele de circulatie rutiera din Uniunea Europeana (UE) este estimat la aproximativ 25.000 in 2017 si corespunde la 50 de accidente mortale la un milion de locuitori. Decesele din accidentele de masini au reprezentat aproape jumatate (46%) din totalul accidentelor rutiere fatale in 2017, urmate de decesele de pietoni (21%), motociclisti (15%), biciclisti (8%) si decese care implica alte forme de transport rutier (10%).

FII TREAZ LA VOLAN!

Inca de la prima editie din 2016, campania nationala de siguranta si preventie rutiera FII TREAZ LA VOLAN! si-a propus sa creasca nivelul de constientizarea a riscurilor la care se expune oricine urca la volan, fie ca este obosit, se lasa distras de smartphone sau conduce sub influenta bauturilor alcoolice sau a anumitor tipuri de medicamente.

Campania FII TREAZ LA VOLAN! din acest an se desfasoara pana pe 10 septembrie 2019 si se va concentra pe impactul oboselii la volan si masurile pe care soferii le pot lua pentru a reduce efectele acestui risc.

Editia a IV-a a campaniei nationale de siguranta si preventie rutiera FII TREAZ LA VOLAN! are ca obiective atragerea atentiei soferilor, dar si a celorlalti participanti la trafic, asupra pericolului oboselii la volan, cresterea gradului de constientizare cu privire la riscurile la care se expun participantii la trafic, cresterea gradului de educatie rutiera si, indirect, scaderea numarului de accidente rutiere din Romania. Proiectul se va desfasura, in paralel, in mediul online si offline.

Demersul "FII TREAZ LA VOLAN!" este initiat de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si se deruleaza cu sprijinul Politiei Romane, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania si al BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro si Facebook.com/treazlavolan.

Esti un sofer obosit? Fa testul si afla!

PROMO