Conform raportului, deoarece serviciile cloud sunt furnizate online, intreprinderile trebuie sa aiba acces la internet pentru a le putea folosi. In 2020, 98% dintre intreprinderile din UE care angajeaza 10 sau mai multe persoane au avut acest acces. In ciuda acestui nivel ridicat de acces la internet, utilizarea serviciilor cloud s-a situat la 36% in 2020. Aceasta pondere aproape sa dublat comparativ cu 2016 (19%).
Desi ponderea firmelor cu acces la internet a fost la niveluri foarte similare in toate statele membre ale UE, utilizarea cloud computing-ului a variat semnificativ, cele mai mari ponderi fiind raportate in Finlanda (75%), Suedia (70%) si Danemarca (67%) in 2020. La capatul opus al scalei, serviciile de cloud computing au fost utilizate de mai putin de una din cinci intreprinderi din Bulgaria (11%), Romania (16%) si Grecia (17%).
Serviciile de claud, utilizate in principal pentru e-mail si stocare
Potrivit Eurostat, dintre intreprinderile care au raportat utilizarea cloud computing, o mare majoritate (76%) au optat pentru o solutie cloud pentru a gazdui sistemele interne de e-mail. Aproximativ doua treimi (67%) au folosit cloud-ul pentru stocarea fisierelor, 58% l-au folosit pentru software de birou (precum procesoare de text si foi de calcul) si 47% pentru a-si gazdui baza de date. Cel mai important, aceste intreprinderi au folosit si cloud-ul pentru a accesa aplicatii software mai avansate pentru utilizatorii finali, cum ar fi financiar/contabilitate (45%) si gestionarea relatiilor cu clientii (27%). In plus, aproape un sfert (24%) dintre aceste intreprinderi au raportat ca folosesc platformele de cloud computing pentru a valorifica puterea de calcul pentru a rula propriile aplicatii software de afaceri.