1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Ernst&Young va efectua un nou exercitiu de calcul al tarifului de referinta pe RCA

Ernst&Young va efectua un nou exercitiu de calcul al tarifului de referinta pentru asigurarile RCA, in perioada iulie - august 2019, au precizat reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara - ASF la solicitarea 1asig.ro.

"Noile tarife de referinta pentru asigurarile RCA se vor publica ulterior transmiterii la ASF a raportului actuarial de catre Ernst&Young si respectiv, dupa aprobarea publicarii acestora de catre Consiliului ASF", au adaugat oficialii Autoritatii.

Surse din piata spun ca, din toamna, am putea vedea tarife mai mari pentru asigurarile RCA, ca urmare a cresterii ratei daunei auto si a valorii despagubirilor achitate de asiguratori.

O crestere a primei medii RCA s-a putut observa si in primul trimestru din 2019, cand, pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata, a urcat cu aproximativ 3% comparativ cu acelasi trimestru din anul precedent, inregistrand valoarea de 609 lei, fata de 589 lei in perioada similara a anului trecut.

In acelasi timp, din datele ASF reiese ca dauna medie RCA a crescut cu 11,2% in primele trei luni din 2019 fata de perioada similara a anului trecut si a ajuns la 7.984 lei, de la 7.182 lei. Dauna medie RCA platita pentru vatamari corporale in primele trei luni ale anului 2019 s-a diminuat comparativ cu trimestrul I din anul precedent cu 9%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu 14%.

Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA in primele trei luni ale anului 2019 a atins valoarea de aproximativ 970 de milioane de lei (203,6 milioane de euro). Comparativ cu primul trimestru al anului precedent, valoarea PBS a crescut cu circa 4,65%.

Primele tarife de referinta pentru politele RCA au fost anuntate de ASF in mai 2017, dupa o perioada de plafonare a tarifelor.Tarifele de referinta au un caracter orientativ si sunt calculate pe baza datelor cu privire la polite si la daune, furnizate de asiguratorii autorizati sa practice RCA.

Cele mai recente tarife se referinte au fost publicate in luna martie a acestui an. Acestea sunt, in multe situatii, mai mari comparativ cu cele publicate anterior. Tarifele de referinta au fost calculate in functie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfa, autovehicule transport persoane etc.), tipul asiguratului (persoana juridica/persoana fizica), varsta asiguratilor in cazul persoanelor fizice, precum si de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri).

Din analiza tarifelor de referinta pentru persoane fizice, pentru fiecare segment de risc, rezulta ca evolutiile sunt generate, in principal, de dinamica structurii asiguratilor RCA in functie de clasele de bonus-malus.

In august 2018, Ernst&Young Assurance Services a castigat contractul pentru calcularea tarifului de referinta la politele RCA, pe o durata de 2 ani, contractul fiind atribuit de ASF pentru suma de 466.480 lei, fara TVA.