1asig.ro
1asig.ro

Era robotilor: Locurile de munca din sectorul serviciilor financiare, amenintate de roboti

5 min. / 1.540 cuvinte
In urmatorii 5 ani, robotii ar putea prelua 1 din 5 locuri de munca din sectorul serviciilor financiare, arata un studiu recent realizat de KPMG si Harvey Nash, potrivit caruia dezvoltarea rapida a noilor tehnologii (automatizare, Inteligenta Artificiala etc.) ar putea elimina nevoia pentru 20% din locurile de munca din sectorul serviciilor financiare.

PROMO


Studiul arata ca peste 40% dintre banci sustin ca se asteapta ca, in viitor, cel putin 20% din locurile de munca pe care le ofera sa fie inlocuite de roboti, in vreme ce, in cazul companiilor de asigurari, numarul locurilor de munca amenintate de roboti e de 50%, in conditiile in care, la nivel global, robotii ameninta o treime din totalul locurilor de munca.

"Industria de asigurari si alte sectoare de activitate investesc puternic in automatizare, peste jumatate din liderii IT din acest sector sustinand ca, in momentul de fata, fie testeaza Inteligenta Artificiala si machine learning, fie au trecut deja la implementarea acestor tehnologii. Procesarea daunelor, emiterea politelor, sarcini administrative - acestea sunt, in mod clar, functii destinate Inteligentei Artificiale", explica Albert ELLIS - Chief Executive, Harvey Nash.

Albert ELLIS a mai aratat ca, in ciuda previziunilor anterioare ale unui moment Big Bang in automatizare, era robotilor ar fi aparut oricum la nivel incremental. In ciuda amenintarilor care vin impreuna cu noile tehnologii, cei mai multi dintre respondentii din sectorul bancar si cel de asigurari considera in continuare ca locurile de munca aduse de noile tehnologii vor inlocui locurile de munca preluate de roboti.

Acelasi studiu mai subliniaza ca, in ultimul an, peste jumatate dintre bancile si companiile de asigurari au decis cresterea bugetului alocat segmentului IT. Intre timp, la inceputul acestui an, Institutul National de Statistica din Marea Britanie anunta ca automatizarea ameninta cel putin 1 din 3 locuri de munca, cel mai amenintat sector fiind cel al serviciilor financiare.

505 accesari