1asig.ro
1asig.ro
Educatia financiara, prioritate ...

Educatia financiara, prioritate strategica la nivel national si European

5 min. / 1.540 cuvinte
Imbunatatirea gradului de educatie financiara a devenit o misiune fundamentala, de importanta strategica in Romania, deopotriva pentru autoritati, companii si mediul academic, fiind un pilon esential pentru dezvoltarea pietelor financiare. Aceasta a fost concluzia Conferintei Internationale ISF2020 "Noile generatii de consumatori de servicii financiare - cum ii formam, cum ii educam", organizata de catre Institutul de Studii Financiare (ISF).

PROMO


Evenimentul, care a fost transmis online, s-a bucurat de prezenta unor reprezentanti la varf ai Autoritatii de Supraveghere Financiara, ai Autoritatii Europene pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA), ai Autoritatii Europene de Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA), precum si ai Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD). De asemenea, la conferinta au participat reprezentanti ai mediului academic si ai entitatilor care activeaza in piata financiara non-bancara.

Subiectul central al conferintei a generat dezbateri pline de continut si a adus, totodata, in atentia opiniei publice importanta educatiei financiare pentru viitorul noilor generatii, mai ales in contextul in care Romania se afla, momentan, printre ultimele pozitii in clasamentul acestui domeniu.

Nicu MARCU, Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, a punctat, in deschiderea discursului sau, ca educatia financiara este una dintre directiile fundamentale de actiune ale Autoritatii, care invita, in acelasi timp, la responsabilizare sociala si individuala in materie de risc si beneficii. "Ceea ce ne propunem este ca prin educatie financiara sa asiguram o corecta intelegere a modului in care functioneaza piata financiara non-bancara, instrumentele si serviciile pe care le utilizam, in calitate de consumatori", a precizat el.

Dincolo de rolul de responsabilizare a consumatorului de servicii financiare, educatia financiara reprezinta, de asemenea, si un mijloc eficient de protejare a drepturilor si intereselor legitime ale acestuia. Investitorul de pe piata de capital, participantul la sistemul de pensii, asiguratul, care au un grad ridicat al cunostintelor in materie financiara, risca mult mai putin sa ia o decizie care sa le afecteze bugetul sau care sa le lezeze vreun drept sau vreun interes.

"Educatia investitorului reprezinta un subiect tot mai discutat. V-ati putea intreba de ce ESMA este atat de interesata de un astfel de subiect precum educatia investitorului? In primul rand, in mod firesc, am avut si continuam sa avem un interes solid pentru protectia investitorului. Protectia acestuia reprezinta o preconditie pentru piete financiare puternice si stabile. Trebuie sa construim si sa pastram increderea investitorilor in pietele de capital, altfel nu va mai exista dorinta de a investi, iar acest aspect va avea, in final, consecinte negative asupra industriei serviciilor financiare, dar, mai ales, asupra economiilor, in ansamblu", a declarat Verena ROSS, Director executiv la Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete.

Pe de alta parte, Timothy SHAKESBY, Coordonator al Directiei Conduita si Supraveghere din cadrul EIOPA a subliniat rolul extrem de important al educatiei financiare in aceasta perioada cand intregul tablou al pietelor financiare este afectat de pandemia COVID-19.

"Luarea deciziilor financiare depinde de educatia financiara existenta, mai ales in situatia pandemiei, un context nou la care atat oferta, cat si cererea de servicii financiare se adapteaza", a spus acesta.

La randul sau, Dan ARMEANU, Vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, a explicat ca la nivel microeconomic, nivelul redus de educatie financiara are efecte negative pe termen lung in plan economic si social, care se pot, de altfel, accentua.

"Aceasta criza generata de pandemie practic a provocat la nivel mondial un grad ridicat de impredictibilitate a mediului economic si financiar si a indus modificari pe diverse piete, cum este piata fortei de munca, context in care oamenii sunt nevoiti sa ia decizii financiare neprevazute care le pot afecta nivelul de viata", a aratat el.

Tot in acest context al crizei sanitare si economice pe care o traverseaza intreaga lume, Flore-Anne MESSY, Coordonator al diviziei de asigurari, pensii private si piete financiare din cadrul OECD, a subliniat importanta protejarii grupurilor vulnerabile prin educatie financiara pentru a depasi situatia generata de pandemia COVID-19.

"Pe baza studiului recent privind nivelul de educatie financiara al adultilor, prezentat de OECD in iunie 2020, a reiesit nivelul redus de adaptare financiara inregistrat in special in tarile din estul si sud-estul Europei. Daca inainte de pandemie procentul celor care reuseau sa economiseasca in mod activ era la aproximativ 50%, dupa aceste luni, nivelul s-a redus la 25% din totalul populatiei. Exista clar o relatie directa intre nivelul de rezilienta financiara si cel de educatie financiara", a precizat ea.

Participantii la conferinta organizata de ISF au subliniat faptul ca educatia financiara trebuie sa aiba un rol important in sistemul de invatamant al generatiei viitoare, care are comportamente financiare total diferite fata de cele anterioare.

Conform prezentarii sustinute de reprezentanta OECD, noile generatii au cunostinte si comportamente financiare mai reduse comparativ cu restul populatiei - economisesc mai putin, nu au o planificare bugetara, riscand pe termen lung sa inregistreze un nivel ridicat de stres financiar din cauza neglijentei legate de deciziile lor financiare. "Tocmai de aceea, tinerii - grupa de varsta 15-24 ani - au fost cei mai afectati de riscul de somaj si orice reducere a venitului i-a afectat semnificativ in aceste luni pandemice, neavand un suport financiar economisit", a aratat Flore-Anne MESSY.

Aceeasi preocupare pentru noile generatii a aratat-o si Verena ROSS, care a afirmat ca "milenialii", ajunsi recent la maturitate, abordeaza deciziile de investitie diferit fata de predecesorii lor. "In timp ce generatiile trecute colaborau in mod traditional cu bancile sau cu alti consultanti financiari vizitand ghiseele, deci fata in fata, ceea ce presupune o serie de limitari, tinerii - multi dintre ei antreprenori - isi procura tot mai mult informatia de pe Internet si folosesc furnizori de servicii online", a mentionat Directorul executiv la ESMA.

La randul sau, Nicu MARCU a spus ca A.S.F. a abordat prin programele sale specifice de educatie financiara toate categoriile de varsta, dar si-a indreptat atentia, cu precadere, catre tineri. Presedintele A.S.F. a impartasit din experienta de profesor universitar si a mentionat faptul ca Romania are o tanara generatie digitalizata, cu apetit ridicat pentru informatie si extrem de conectata la realitate, iar tehnologiile digitale pot deveni mijlocul prin care se pot imbunatati eficienta si rezultatele educatiei financiare, cu conditia ca modalitatea de invatare sa fie interactiva si placuta, mai exact sa raspunda preocuparilor tinerilor.

"In aceasta privinta, pornim la un drum lung - stim ca rezultatele se vad in timp si, de aceea, trebuie sa fim pregatiti pentru un efort sustinut si de durata. Asa cum spuneam, in decursul ultimilor cinci ani am privit imbunatatirea nivelului de educatie financiara, la nivel national, ca fiind una dintre prioritatile noastre. Dupa cum cred ca stiti deja, avem foarte multe programe pe care le dezvoltam in colaborare cu licee si cu universitati din toata tara. Cifrele sunt motivante - de actiunile noastre adresate invatamantului preuniversitar au beneficiat peste 150.000 de elevi, am dezvoltat programe de pregatire pentru peste 2.000 de profesori si lectori voluntari pentru scoli si licee, peste 12.000 de studenti din centre universitare din toata tara au asistat la conferintele, seminariile si lectiile deschise pe care le-am gandit special pentru ei", a mai declarat Presedintele A.S.F.

Incluziunea financiara a reprezentat o alta latura a procesului de educatie financiara, care a fost dezbatuta in cadrul Conferintei ISF. Valentin IONESCU, Directorul Directiei de Strategie si Stabilitate Financiara din cadrul A.S.F. si, totodata, Presedintele ISF, a aratat ca educatia financiara trebuie sa se axeze pe obiective principale implementabile pe diferite directii strategice de actiune, plecand atat de la necesitatea cresterii nivelului de protectie a consumatorilor, cat si de la necesitatea imbunatatirii nivelului de capabilitate financiara si al gradului de incluziune financiara. El a mai spus ca incluziunea financiara reprezinta conceptul conform caruia indivizii si intreprinderile au acces la produse si servicii financiare utile si accesibile care corespund nevoilor lor.

Conferinta Internationala ISF2020 "Noile generatii de consumatori de servicii financiare - cum ii formam, cum ii educam" - editia a VI-a - a reprezentat o platforma de discutii extrem de utila, prin intermediul careia au fost lansate o serie de principii si de idei, ce vor reprezenta adevarate capete de pod pentru evenimentele viitoare de dezbatere pe tema educatiei financiare. Inregistrarea video poate fi urmarita AICI.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Nicu MARCU (ASF): Fara consumatori bine educati din punct de vedere financiar nu putem vorbi cu adevarat despre dezvoltarea pietelor financiare
Valentin IONESCU (ISF): Prin educatie financiara putem creste gradul de incluziune financiara
UNSAR: Educatia financiara este un pilon strategic al activitatii noastre

1.538 accesari