1asig.ro

Economia mondiala va creste in 2010

5 min. / 1.540 cuvinte
Criza economica, raspandita la nivel global, incepe sa fie resimtita din ce in ce mai putin de pietele economice din Europa, concomitent cu previziunile specialistilor FMI, care indica o crestere a economiei mondiale in anul 2010, anunta EVZ.


PROMO

Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca, dupa contractia economiei europene, resimtita puternic in anul 2009, pentru anul 2010 se asteapta o redresare importanta a mediului economic.

Astfel, pentru tarile cu o economie matura, se asteapta ca scaderea de 4% a acesteia sa se atenueze gradual in urmatorii ani, in timp ce pentru pietele in curs de dezvoltare contractia de 4,9% va fi compensata printr-o crestere spectaculoasa in anul 2010, de 0,7%.

Situatia cea mai dificila este inregistrata in Tarile Baltice, unde specialistii se asteapta la o scadere de cel putin 10% in anul 2009, in timp ce, in zona euro, Irlanda va "conduce" topul economiilor in scadere, cu o involutie de 8%.

Oficialii Bancii Centrale Europene s-au declarat optimisti, referindu-se la evolutia economica din perioada imediat urmatoare. Jean TRINCHET, Presedinte BCE, a afirmat: "In unele cazuri vedem deja o revenire la cresterea PIB. In alte cazuri, scaderile continua, insa intr-un ritm mai lent".

Acelasi optimism este manifestat si de analistii americani, care intr-un raport publicat recent, se asteapta ca economia sa isi reia evolutia in a doua parte a acestui an. Incasarile reduse din taxe, indemnizatiile de somaj si sumele alocate sectoarelor deficitare auto si financiar se vor concretiza intr-un deficit bugetar de 1,8 mld. USD, aproximativ 13% din Produsul Intern Brut (PIB).

1.321 accesari