1asig.ro
1asig.ro

EUROINS Romania: Autocar si service-urile asociate factureaza reparatiile masinilor de 5 ori peste preturile medii la nivel national

5 min. / 1.540 cuvinte
EUROINS Romania Asigurare Reasigurare a transmis ca tarifele facturate de Autocar si service-urile asociate, care aduc mai multe acuzatiii nefondate, factureaza reparatiile masinilor de cinci ori peste preturile medii la nivel national.

PROMO


Reactia EUROINS vine dupa ce Grupul de firme Autocar a notificat ASF cu privire la faptul ca a solicitat falimentul firmei la Tribunalul Ilfov pentru suma de 1,5 milioane lei.

"Dupa luni de zile de acuzatii nefondate si calomnii, EUROINS Romania Asigurare Reasigurare SA nu are alta optiune decat sa faca publica o comparatie intre tarifele facturate de Autocar si service-urile asociate care ataca societatea de asigurari de mai mult timp, respectiv costurile listate de alte service-uri similare din Romania. Diferentele sunt indecente si au obligat EUROINS Romania sa informeze oficial toate autoritatile competente in domeniu cu privire la neregulile comise de aceste service-uri. Societatea va continua sa procedeze astfel pentru a proteja compania si drepturile a milioane de clienti", a transmis asiguratorul intr-un comunicat de presa.

Potrivit companiei, de exemplu, salariul mediu al unui tinichigiu este de aproximativ 1.000 de euro net, sau 1.800 de euro cu toate contributiile si impozitele, potrivit ofertelor de munca postate pe internet, ceea ce inseamna un pic peste zece euro, brut, per ora. Atat este platit un tinichigiu cu experienta, in Romania, in medie. Autocar si service-urile asociate factureaza de zece ori mai mult ora de tinichigerie atunci cand platitorul este EUROINS Romania - potrivit facturilor primite de luni de zile. Deci Autocar si service-urile asociate factureaza EUROINS aproape 100 pentru ora de tinichigerie, iar tinichigiul care face treaba este platit cu o zecime din aceasta suma.

Dar suma de 100 de euro, sau 480 de lei, este numai nivelul de inceput, pentru ca Autocar si service-urile asociate au facturat catre EUROINS Romania chiar si 661 de lei per ora, plus TVA, pentru "selectare erori memorie" - adica aproape 140 de euro per ora.

De fapt, potrivit statisticilor BAAR pentru 2020, costul mediu al orei de manopera facturat de service-urile din Romania este de 151 de lei (31 de euro) per ora. EUROINS Romania a mers si mai departe si a analizat costurile primite direct de la 185 de unitati de reparatii auto din toata tara, ajungand la un cost mediu la nivel national de 130 de lei (27 de euro) per ora, plus TVA - sume facturate direct catre EUROINS Romania de service-uri oneste. Tarifele Autocar pentru manopera sunt intre 480 si 661 de lei (100 - 140 de euro) per ora, plus TVA.

Si nu este totul, spune EUROINS. Pe langa facturarea orelor de manopera la niveluri indecente, Autocar si service-urile asociate taxeaza EUROINS Romania si la piesele de schimb cu preturi "mai grele" cu 174% decat media afisata in sistemul DAT. Pentru partea de vopsitorie, Autocar si service-urile asociate nu mai pierd timp si dubleaza pur si simplu tarifele de referinta furnizate de sisteme consacrate precum Eurolac sau AZT, plus o suprataxa de 70% asupra valorii constantei.

"Toate acestea au fost relevate din analiza facturilor primite de EUROINS Romania de la Autocar si service-urile asociate. In mod obisnuit, EUROINS Romania calculeaza preturile reparatiilor in conformitate cu media nationala si plateste aceste sume fara nicio ezitare. Diferenta dintre preturile decente si sumele nejustificate adaugate de Autocar si service-urile asociate devine de obicei motiv de petitii depuse la ASF, alimentand astfel statisticile despre asa zisele plati cu intarziere ale EUROINS Romania", se arata in documentul citat.

Conform asiguratorului, alte preturi facturate de Autocar si service-urile asociate sunt de exemplu 50 de lei pentru o spalare obisnuita de masina - dublu, in comparatie cu cea mai scumpa spalatorie, sau manusi de protectie anti-Covid la 21 de lei perechea, sau un fabulos tarif de 634 de lei (132 de euro) pentru dezinfectarea unei masini.

"Inca o data, nu este totul. Potrivit legislatiei, asiguratorul are obligatia de a rambursa costul unei masini de inlocuire pe perioada reparatiei autovehiculului avariat. Si aici, Autocar si service-urile asociate au o abordare speciala, din moment ce factureaza in medie cu 264% mai mult decat un brand german de lux. Aceasta inseamna ca tariful de inchiriere a unei masini de lux de la reprezentanta este de 223 de lei pe zi, plus TVA, sau 814 lei plus TVA, daca o inchiriati de la Autocar. Dar sa presupunem ca nu aveti nevoie de o masina de lux, caz in care diferenta intre oricine si Autocar si service-urile asociate este de numai 173% pentru una din marcile auto din tara noastra, sau 184% pentru o alta marca germana de lux", arata oficialii EUROINS.

"Incheiem cu un ultim exemplu al uluitoarei politici de preturi de la Autocar si service-urile asociate: in cazul unui Ford Focus Generatia 3, operatiunea de reparatie a usii dreapta fata si inlocuirea usii dreapta spate a fost facturata catre EUROINS Romania cu suma de 26.298,17 lei, adica 5.433,5 euro - mai mult de un sfert din pretul de nou al unui astfel de automobil.

Toate acestea sunt tarife facturate de catre Autocar si service-urile asociate catre EUROINS Romania si care devin motive pentru depunerea de petitii la ASF. Practic, EUROINS Romania a fost in ultimii trei ani tinta primara pentru tentative concertate de sustragere a resurselor financiare prin exploatarea interpretarilor din legislatia cu privire la piata asigurarilor din Romania", adauga ei.

Practic, art.23 si art.29 din Norma ASF 20/2017 prevad modul de evaluare a valorii despagubirii de catre asiguratorul RCA dar aceste prevederi legale sunt in mod curent ignorate de catre intermediari si singurul mod in care asiguratorii se pot apara sunt procesele.

EUROINS Romania se confrunta practic cu un atac de blocare din partea unui pumn de service-uri lacome, care sufoca activitatea companiei si provoaca in mod indirect prejudicii romanilor onesti prin supra-aglomerarea departamentului daune cu cereri si facturi absurde.

In consecinta, in 2019, ASF a respins aproape 4.500 de astfel de petitii ca fiind nefondate, ceea ce reprezinta aproape 40% din toate petitiile depuse impotriva EUROINS Romania anul trecut.

Mai mult, EUROINS Romania a depus sute de plangeri penale pe temei de tentativa de extorcare de fonduri prin facturarea de preturi umflate pentru reparatii, si a initiat alte sute de procese impotriva acestor service-uri. Mai putin de 3% din toate cele 137.000 de dosare de despagubire sunt respinse si sumele nerambursate din cauza unor motive obiective precum expirarea politei de asigurare sau lipsa vinovatiei asiguratului RCA, explica societatea.

EUROINS Romania face apel catre toti factorii responsabili sa amendeze legislatia astfel incat sa puna punct acestor abuzuri, in beneficiul consumatorilor romani care merita produse de asigurare la preturi corecte, nu pentru a imbogati cativa profitori.

EUROINS Romania a adus peste 100 de milioane de dolari cash ca aport la capitalul societatii in ultimii cinci ani, o investitie neta in Romania, creand mii de locuri de munca direct si indirect, inclusiv la brokeri, si contribuind la dezvoltarea economica a Romaniei.

"Nu in ultimul rand, preturile politelor de asigurare RCA sunt in pericol sa inceapa sa creasca exclusiv din cauza ca societatile de asigurare sunt obligate, prin interpretarea tendentioasa a legii, sa plateasca aceste facturi oneroase, sub amenintarea amenzilor si a proceselor. Acum, asigurarile RCA inca sunt accesibile ca pret majoritatii romanilor, dar daca autoritatile nu curma aceste practici, preturile sunt in pericol sa creasca la niveluri inaccesibile", au mai spus oficialii EUROINS Romania.

957 accesari