1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

EIOPA inainteaza Comisiei Europene avizul sau privind instrumentele de pensii

EIOPA (Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale) a publicat avizul sau catre Comisia Europeana cu privire la doua instrumente pentru pensii, sistemul de urmarire a pensiilor si tabloul de bord pentru pensii.

Acest aviz este un pas important in directia cresterii gradului de constientizare a cetatenilor cu privire la viitorul lor venit la pensie, a imbunatatirii monitorizarii sistemelor nationale de pensii si, in cele din urma, a unei modalitati de a reduce decalajele in materie de pensii.

Sistemul de urmarire a pensiilor

Sistemul de urmarire a pensiilor (Pension Tracking System) are ca scop sa ajute cetatenii sa inteleaga la ce venituri se pot astepta la pensie si sa ii faca sa constientizeze daca acestea vor fi suficiente. In acest moment, in 20 de state membre, cetatenii nu pot obtine o imagine de ansamblu a drepturilor lor la pensie intr-un mod accesibil din toate sursele posibile de pensii.

Cu scopul de a ajuta toate statele membre UE care nu dispun de un sistem de urmarire a pensiilor, EIOPA ofera, in avizul sau, un set de principii, bune practici si recomandari, cu scopul de a facilita accesul digital al cetatenilor la informatiile privind pensiile personale.

Crearea unui sistem de urmarire a pensiilor poate dura mai multi ani. Pentru a facilita acest proces pentru statele membre, EIOPA a elaborat o foaie de parcurs vizuala care continue patru etape, de la pregatire si pana la lansare, inclusiv pasii conceptuali si practici relevanti care trebuie luati in considerare in cadrul fiecarei etape.

In ceea ce priveste design-ul produsului, EIOPA recomanda afisarea informatiilor cheie intr-un mod simplu, pentru ca un sistem de urmarire a pensiilor sa fie atractiv si usor de inteles pentru consumatori.

Totodata, statele membre sunt incurajate sa se conecteze la Serviciul European de Urmarire a Pensiilor (the European Tracking Service), pentru a le oferi lucratorilor mobili din interiorul UE acces la drepturile de pensie acumulate in cursul carierei lor.

Tabloul de bord al pensiilor

Scopul tabloului de bord al pensiilor (Pensions Dashboard) e de a spori transparenta in ceea ce priveste lacunele de adecvare si de sustenabilitate, pentru a sprijini factorii de decizie politica la nivel national si la nivelul UE sa ia decizii in cunostinta de cauza.

EIOPA recomanda elaborarea unui tablou de bord vizual al pensiilor pentru a consolida monitorizarea evolutiei pensiilor in statele membre prin prezentarea unui set complet de indicatori care sa permita o analiza si o comparatie imbunatatite si care sa fie, de asemenea, usor de inteles. In special, EIOPA recomanda utilizarea indicatorilor extrasi din rapoartele trienale ale Comisiei Europene cu privire la imbatranirea populatiei, adecvarea pensiilor si sustenabilitatea fiscala. Adesti indicatori trebuie completati cu informatii esentiale privind contributia pensiilor ocupationale si personale furnizate de sectorul privat.

In plus, EIOPA recomanda ca datele suplimentare privind pensiile sa fie colectate de la furnizorii de pensii private, inclusiv de la furnizorii de fonduri care nu sunt fonduri de pensii.

EIOPA a identificat lacune substantiale in materie de date, datele esentiale fiind disponibile doar pentru jumatate din planurile si produsele de pensii suplimentare oferite in UE. Prin urmare, EIOPA considera ca rezolvarea acestor lacune in materie de date este esentiala pentru a permite statelor membre sa faca proiectii privind pensiile si sa elaboreze raspunsuri politice adecvate care sa faca fata presiunii viitoare asupra finantelor publice sau saraciei populatiei in varsta. Se recomanda o abordare etapizata in ceea ce priveste punerea in aplicare, prin utilizarea datelor disponibile in prezent privind pensiile si imbunatatirea indicatorilor in timp.

Background

Raportul din iunie 2020 realizat de catre The High Level Forum on the Capital Markets Union a evidentiat ca 18% dintre cetatenii UE sunt, in prezent, expusi riscului de saracie sau de excluziune sociala la varste inaintate, ceea ce face din adecvarea pensiilor o problema politica majora. In septembrie 2020, Comisia Europeana a publicat Planul de Actiune privind Uniunea Pietelor de Capital. Ulterior, EIOPA a pregatit o consultanta tehnica drept raspuns la cererea de consultanta a Comisiei Europene, din decembrie 2020.

In elaborarea sistemului de urmarire a pensiilor si a avizului privind tabloul de bord al pensiilor, EIOPA a efectuat o analiza amanuntita a costurilor si beneficiilor, a efectuat consultari publice si s-a angajat cu industria si cu grupurile de parti interesate ale EIOPA.

Avizul EIOPA poate fi accesat AICI.