1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

EIOPA a publicat raportul anual privind sanctiunile prevazute de Directiva privind Distributia in Asigurari - IDD, in 2020

EIOPA (Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale) a publicat cel de-al doilea raport anual privind sanctiunile administrative si alte masuri impuse, in cursul anului 2020, de catre autoritatile nationale competente, in temeiul Directivei privind Distributia in Asigurari (IDD).

Per ansamblu, in 17 state membre, autoritatile nationale competente au impus, in 2020, un numar total de 1.942 de sanctiuni. Dintre sanctiunile care au fost sanctiuni administrative pecuniare, acestea au avut o valoare cumulata de 793.571 EUR, cu exceptia sanctiunilor pecuniare intr-un stat membru mare, insa aceasta valoare nu era disponibila la momentul raportarii.

In cursul anului 2020, ca si in perioada anterioara de raportare - de la aplicarea IDD in 2018 si pana la finele anului 2019 -, cele mai multe dintre sanctiuni (peste 80%) au fost pentru incalcari ale cerintelor profesionale si organizatorice de la Articolul 10, IDD - aceste cerinte acopera atat formalitatile de baza care trebuie indeplinite pentru accesul si mentinerea accesului la profesie, cat si cerintele permanente, cum ar fi dezvoltarea profesionala continua.

Cu toate acestea, nu exista o imagine echilibrata la nivelul statelor membre, cele mai multe sanctiuni pentru incalcarea cerintelor prevazute la Articolul 10 din IDD fiind aplicate in mai multe state membre. In acest stadiu, EIOPA nu a efectuat o analiza detaliata a motivelor acestei situatii, dar, avand in vedere diferentele dintre statele membre in ceea ce priveste abordarile de supraveghere si de sanctionare, aceste diferente cu privire la numarul de sanctiuni impuse nu reprezinta neaparat o dovada a diferentelor reale in ceea ce priveste gradul de neconformitate dintre statele membre. De exemplu, intrucat unele aspecte ale sanctiunilor raman sub incidenta legislatiei nationale, anumite tipuri de incalcari ale IDD pot duce la impunerea unei sanctiuni intr-un stat membru, dar a unei masuri diferite in alt stat membru. In acest context, EIOPA ar dori, de asemenea, sa sublinieze faptul ca utilizarea sanctiunilor este doar un element din setul de instrumente de care dispun autoritatile nationale competente dupa desfasurarea activitatilor de supraveghere.

In ceea ce priveste cerintele de informare si normele de conduita profesionala din Capitolul V din IDD si cerintele suplimentare pentru produsele de investitii bazate pe asigurari, din capitolul VI, care pot fi caracterizate ca fiind cele mai substantiale cerinte de protectie a consumatorilor din cadrul IDD si care nu erau prezente in cadrul juridic anterior bazat pe Directiva privind Intermedierea in Asigurari (IMD) - s-a inregistrat un numar semnificativ de incalcari, precum si o crestere semnificativa (mai mult decat dublu pentru Capitolul V si cu aproximativ 50% mai mult pentru Capitolul VI) in 2020, comparativ cu 2018 - 2019.

Pana in prezent, nu au fost impuse sanctiuni pentru incalcari ale Articolului 24 (vanzarea incrucisata) sau ale Articolului 25 (supravegherea si guvernanta produselor) din IDD. Este important de mentionat ca pot exista inca probleme de supraveghere legate de punerea in aplicare a acestor cerinte.

Cea mai frecventa masura de sanctionare, pe baza informatiilor raportate de fiecare autoritate nationala competenta, a fost aplicarea de sanctiuni administrative pecuniare (peste 50% din cazuri), aceasta fiind urmata de retragerea inregistrarii intermediarului (aproximativ 25% din cazuri). E important de remarcat faptul ca masura retragerii inregistrarii a fost aplicata doar pentru incalcari ale cerintelor de inregistrare prevazute la Articolul 3 din IDD si ale cerintelor profesionale si organizatorice prevazute la Articolul 10 din IDD, cu exceptia unui singur caz.

Desi IDD se aplica de mai multi ani (era obligatoriu ca IDD sa se aplice pana la 1 octombrie 2018, cel tarziu), se considera ca statisticile pentru sanctiunile pentru 2020 reprezinta inca o faza de tranzitie intre IMD si IDD. Intr-un numar semnificativ de state membre, nu au fost inca impuse sanctiuni in temeiul IDD. In plus, unele autoritati nationale competente au initiat proceduri pentru sanctiuni IDD in aceasta perioada, dar nu au incheiat aceste proceduri pana la sfarsitul anului 2020. In viitor, EIOPA se asteapta ca un numar mai mare de autoritati nationale competente sa impuna sanctiuni in fiecare an.

Raportul EIOPA este disponibil AICI.