1asig.ro
1asig.ro

Dezbateri in Comisia de Buget Finante si Banci pe tema asigurarilor auto

Membrii Comisiilor reunite de Buget, Finante si Banci din Senat si Camera Deputatilor s-au intalnit pe 25 ianuarie cu reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara, ai transportatorilor, asiguratori, dar si reprezentanti ai Consiliului Concurentei pe tema asigurarilor auto.

Dupa mai multe sesizari privind majorari substantiale ale tarifelor RCA, transportatorii, companiile de asigurari si Autoritatea de Supraveghere Financiara au convenit, in decembrie 2015, un set de masuri care prevad, printre altele, cresterea RCA la 1 ianuarie 2016 cu doar 50% fata de nivelul din iunie 2015, potrivit Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR). Aceste masuri au facut obiectul unui protocol incheiat intre ASF si transportatori, dar pe care UNSAR sustine ca nu l-a semnat.

In cadrul intalnirii din comisiile reunite, Misu NEGRITOIU, Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), a declarat ca Norma RCA ar trebui sa prevada si obligativitatea ca asiguratorii sa afiseze pe site-ul propriu metoda de calcul a primei.

"Una dintre prevederile normei noastre trebuie sa fie aceea ca, obligatoriu, asiguratorii sa puna pe site metoda de calcul a primei RCA. Eu nu concep ca dupa 20 de ani de asigurari (Legea 136 din 1995), noi sa nu stim formula de calcul sau cum se calculeaza daunalitatea. Acum mai mult de un an, cand ne-am intalnit la Camera Deputatilor pe tema RCA pentru persoane fizice, ne-am angajat sa facem cu Asociatia Romana de Actuariat un model de calcul, o formula de calcul si chiar un pret de referinta. A trecut un an, il avem acum, nu este in forma comerciala pe care sa o dam publicitatii. De asemenea, fata de transportatori ne-am angajat sa constituim un sistem de prime de referinta bazate pe calcule actuariale independente. In mod normal, rolul Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), care este aici de fata, si al nostru, este sa recredibilizam activitatea de asigurare", a mentionat NEGRITOIU, citat de Agerpres.

Presedintele ASF a subliniat ca sunt formule multiple de calcul a primei RCA. "Noi nu putem face o medie a calculelor actuariale ale societatilor de asigurari. Avem rezultatele diverselor modele de calcul actuarial si devierile. Depasirile nu sunt asa de mari. Evident ca majoritatea ajung pana in 50%", a mai spus NEGRITOIU.